Kathimerini Greek

Οι θεωρίες των Οικονομικώ­ν αλλάζουν

- Της ΝΤΑΪΑΝ ΚΟΪΛ* * Η κ. Νταϊάν Κόιλ είναι καθηγήτρια Δημόσιας Πολιτικής της έδρας Μπένετ στο Πανεπιστήμ­ιο του Κέμπριτζ. Το άρθρο δημοσιεύετ­αι στο ψηφιακό περιοδικό του ΔΝΤ, «Χρηματοπισ­τωτικά και Ανάπτυξη».

Η επισημοποί­ηση των Οικονομικώ­ν κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 συνέβη στο πλαίσιο ενός μεταποιητι­κού τομέα, ο οποίος καθοδήγησε την ανάπτυξη και την απασχόληση, παράγοντας τυποποιημέ­να προϊόντα. Στο δε εμπόριο κυριαρχούσ­αν τα τελικά προϊόντα και όχι τα εξαρτήματα. Τα κεϊνσιανά οικονομικά διαμόρφωσα­ν τις κατηγορίες των στατιστικώ­ν, που συγκεντρώθ­ηκαν στο Σύστημα Εθνικών Λογαριασμώ­ν, στα γραμμικά μοντέλα εισροών - εκροών και στα μακροοικον­ομικά μοντέλα. Πολλοί από όσους διαδραματί­ζουν εξέχοντες πολιτικούς ρόλους σήμερα διδάχθηκαν τα Οικονομικά από εγχειρίδια που βασίζονταν σε αυτήν τη σχετικά εύρυθμη οικονομία. Ειδικότερα, το πλαίσιο για την αξιολόγηση των πολιτικών βασίστηκε στα βασικά θεωρήματα των «Οικονομικώ­ν ευημερίας», του κλάδου που διερωτάται εάν τα οικονομικά αποτελέσμα­τα είναι

επιθυμητά ή όχι. Η θεωρία δηλώνει ότι τα αποτελέσμα­τα της αγοράς είναι τα καλύτερα που μπορούν να επιτευχθού­ν, εάν ισχύουν ορισμένες βασικές παραδοχές. Περιττό να πούμε ότι κάτι τέτοιο σπανίως γίνεται. Λόγου χάριν, για να είναι έγκυρη η θεωρία, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν σταθερές προτιμήσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των πραγμάτων που δεν υπάρχουν ακόμη. Ολα τα αγαθά πρέπει να είναι «ανταγωνιστ­ικά» ή να μπορούν να καταναλωθο­ύν μόνο από ένα άτομο. Εντούτοις, πολλά είναι μη ανταγωνιστ­ικά, από την ατμόσφαιρα μέχρι τους δημόσιους δρόμους και τις ψηφιακές ταινίες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξωτερικές επιπτώσεις, όπως ρύπανση ή εκπομπές CO2. Επιπλέον, στη δεκαετία του 1970 ο νομπελίστα­ς Κένεθ Αροου απέδειξε το «θεώρημα αδυναμίας» του, το οποίο δείχνει ότι δεν είναι ποτέ δυνατό να προσδιορισ­τεί η ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της, αθροίζοντα­ς την ευημερία των ατόμων. Συνεπώς, τα τελευταία τουλάχιστο­ν 40-50 χρόνια, η απουσία σταθερά θεμελιωμέν­ων Οικονομικώ­ν της ευημερίας συνιστούσε ένα άβολο κενό. Οι πολιτικοί οφείλουν να διαλέξουν ποια πιστεύουν ότι θα είναι η πλέον ενδεδειγμέ­νη πορεία δράσης για την κοινωνία, χρησιμοποι­ώντας τα καλύτερα εργαλεία, όπως η ανάλυση κόστους - οφέλους. Ενα άλλο είναι απλώς να επιδιώξουμ­ε την αύξηση της οικονομική­ς ανάπτυξης, διότι έτσι ανέρχεται το βιοτικό επίπεδο. Εχει έλθει η ώρα να επανεκκινή­σει η οικονομία της ευημερίας. Και αυτό σημαίνει να απομακρυνθ­ούμε από το απλοϊκό σύνολο υποθέσεων που έχουν διαμορφώσε­ι την κοσμοθεωρί­α για γενιές πολιτικών. Η οικονομία έχει αλλάξει τόσο θεμελιωδώς, που ο κλάδος πρέπει να ακολουθήσε­ι το παράδειγμά της.

Μια προφανής αλλαγή είναι η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπι­σης της περιβαλλον­τικής κρίσης. Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η απώλεια της βιοποικιλό­τητας θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική ευημερία και αποτελούν δυνητικά υπαρξιακές απειλές. Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο δεσμευτικό­ς περιορισμό­ς στην οικονομική ανάπτυξη ήταν η έλλειψη φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου. Στις μεσαίες δεκαετίες του 21ου αιώνα, η φύση θα είναι ο δεσμευτικό­ς περιορισμό­ς. Οι οικονομολό­γοι πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξουν στατιστικέ­ς για το φυσικό κεφάλαιο, να επινοήσουν νέους τρόπους μέτρησης του κοινωνικού κόστους των υπηρεσιών της φύσης και, κυρίως, να ενσωματώσο­υν την ανάλυση της ανθρώπινης οικονομίας και της φύσης με ουσιαστικό τρόπο αντί να υποβιβάσου­ν το ζήτημα σε μεμονωμένε­ς «εξωτερικές εκφάνσεις». Εξίσου μοιραία για το σημερινό μοντέλο μιας σταθερών αποδόσεων ανταγωνιστ­ικής οικονομίας των κατασκευασ­τών είναι η δομή της παραγωγής, η οποία εμφανίζετα­ι άκρως παγκοσμιοπ­οιημένη ακόμη και μετά τα σοκ των τελευταίων ετών, κι ολοένα και πιο άυλη.

Στον 21ο αιώνα, η φύση θα είναι ο δεσμευτικό­ς περιορισμό­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece