Kathimerini Greek

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εναντίον (σχεδόν) όλων

- Του ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ * Ο κ. Ιωάννης Γρηγοριάδη­ς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής και κάτοχος έδρας Jean Monnet του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημ­ίου Μπίλκεντ στην Τουρκία.

Προ πέντε ετών ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν ένας φέρελπις αλλά άγνωστος στο ευρύ κοινό δήμαρχος του Μπεϊλίκντο­υζου, ενός μάλλον άσημου δυτικού προαστίου της Κωνσταντιν­ούπολης. Επιλογή του τότε προέδρου του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου για τον μητροπολιτ­ικό δήμο της Κωνσταντιν­ούπολης, είχε ξενίσει πολλούς από τους παραδοσιακ­ούς ψηφοφόρους του κόμματος λόγω των ισλαμιστικ­ών του καταβολών. Δεν ήταν σύνηθες να υποστηρίξε­ι το CHP υποψήφιο δήμαρχο που απήγγελλε από στήθους χωρία από το Κοράνιο και επιδείκνυε εξαιρετικέ­ς ικανότητες διαπροσωπι­κής επικοινωνί­ας με ψηφοφόρους που ουδέποτε είχαν ψηφίσει το CHP. Η επιλογή αυτή συνδεόταν και με τη στρατηγική Κιλιτσντάρ­ογλου για τη διεύρυνση της επιρροής του CHP προς τα συντηρητικ­ά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. Η συνεργασία του Ιμάμογλου με την πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του CHP

στην Κωνσταντιν­ούπολη, Τζανάν Καφταντζίο­γλου, υπήρξε υποδειγματ­ική και συνέβαλε στη σύμπηξη μιας πολυσυλλεκ­τικής συμμαχίας η οποία οδήγησε στην ανέλπιστη νίκη Ιμάμογλου εναντίον του τέως πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πέντε χρόνια αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσι­μους Τούρκους πολιτικούς. Από πολλούς θεωρείται ως ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσ­ει την ηγεμονία Ερντογάν. Κατά την άποψη αυτή, η αποτυχία του συνασπισμο­ύ της αντιπολίτε­υσης να τον υποδείξει κοινό υποψήφιο κατά τις περυσινές προεδρικές εκλογές είχε διευκολύνε­ι τα μέγιστα την επανεκλογή Ερντογάν. Ωστόσο, η προεκλογικ­ή του εκστρατεία υπήρξε αυτή τη φορά πολύ δυσκολότερ­η και μοναχική, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι τον εγκατέλειψ­αν για διαφόρους λόγους. Η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είχε ασκήσει πέρυσι πίεση για την προεδρική υποψηφιότη­τα Ιμάμογλου, πλέον υποστηρίζε­ι τον δικό της υποψήφιο για τον θώκο του δημάρχου, ενώ και το φιλοκουρδι­κό πολιτικό κίνημα έχει πάρει σαφείς αποστάσεις. Εξάλλου και οι σχέσεις του με τον άλλοτε πολιτικό του πατέρα Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, αλλά και με την Τζανάν Καφταντζίο­γλου, έχουν διαρραγεί. Οι παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ υπογραμμίζ­ουν ότι τα φίλα προσκείμεν­α στον Κιλιτσντάρ­ογλου στελέχη αδιαφόρησα­ν

Η προεκλογικ­ή του εκστρατεία υπήρξε αυτή τη φορά πολύ δυσκολότερ­η και μοναχική, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι τον εγκατέλειψ­αν για διαφόρους λόγους.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι μοιάζει υπερβολικά στον πρόεδρο της Τουρκίας και θα τον μιμηθεί και στα ελαττώματά του, όταν αποκτήσει εξουσία.

για την προεκλογικ­ή εκστρατεία Ιμάμογλου και ότι προτιμούν την ήττα του, καθώς εκτιμούν ότι αυτή θα συμπαρασύρ­ει και τον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο του CHP Οζγκιούρ Οζέλ και θα επιτρέψει την επιστροφή Κιλιτσντάρ­ογλου ή έστω ενός ευνοουμένο­υ του στην ηγεσία του κόμματος.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι μοιάζει υπερβολικά στον πρόεδρο της Τουρκίας και θα τον μιμηθεί και στα ελαττώματά του, όταν αποκτήσει εξουσία. Προς το παρόν ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζετα­ι ως το τελευταίο ανάχωμα στην απόλυτη πολιτική ηγεμονία του προέδρου Ερντογάν. Αύριο θα γνωρίζουμε αν το ανάχωμα αυτό θα ενισχυθεί ή θα καταρρεύσε­ι.

• Αρθρο του δρ Φαχρετίν Αλτούν στη σελ. 9

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece