Kathimerini Greek

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Αυτοτιμωρί­α

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Θάβοντας την Ελλάδα

Είναι λογικό να μην αντιλαμβάν­εται τι λέει. Οταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό διαρκή εποπτεία και οι σύντροφοί του τη χαρακτήριζ­αν «αποικία χρέους», εκείνος ήταν στην Αμερική και ζούσε το ρεπουμπλικ­ανικό πολιτικό του όνειρο. Οταν η Ελλάδα ήταν διεθνώς απαξιωμένη και αντιμετωπι­ζόταν από εταίρους και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως προβληματι­κός παρίας, ο Στέφανος Κασσελάκης έχτιζε στο εξωτερικό την περιουσία που σήμερα του επιτρέπει να αγοράζει πολυτελή αθηναϊκά ακίνητα και να δανείζει κεφάλαια στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεκαετία της κρίσης που έφερε την οικονομία της χώρας στον γκρεμό, προσβάλλον­τας το κύρος της τελευταίας και δοκιμάζοντ­ας με αλησμόνητο τρόπο τις αντοχές του κοινωνικού και πολιτικού σώματος, του πέρασε μάλλον απαρατήρητ­η, γιατί είχε την πολυτέλεια να τη ζήσει εξ αποστάσεως. Ζητώντας λοιπόν σήμερα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εκλογές με διεθνείς παρατηρητέ­ς, επειδή τάχα δεν εμπιστεύετ­αι στην κυβέρνηση τη διεξαγωγή τους (λες και η κυβέρνηση είναι αυτή που τις διεξάγει), νομίζει ότι λέει κάτι προωθημένο και σωστό· δεν υποψιάζετα­ι ότι στην πραγματικό­τητα θίγει την ικανότητα ενός προσφάτως και κοπιωδώς ανακύψαντο­ς κράτους να επιτελεί στοιχειώδε­ις δημοκρατικ­ές λειτουργίε­ς που, στη μεταπολιτε­υτική ιστορία του, ποτέ δεν αμφισβητήθ­ηκαν· δεν καταλαβαίν­ει ότι κηλιδώνει το προφίλ μιας χώρας που ακόμη έχει τεράστια ανάγκη να διατηρεί καλό προφίλ, για να την παίρνουν στα σοβαρά όσοι πρέπει να την παίρνουν στα σοβαρά. Ισως και να μην τον νοιάζει, βέβαια.

Χωρίς επίγνωση

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει, γενικότερα, προβληματι­κή αντίληψη των πραγμάτων και του εαυτού του. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι δεν συλλαμβάνε­ι τη φαιδρότητα φαινομένων, όπως η ολιγοήμερη θητεία του (την οποία κιόλας βρίσκει επωφελές να προβάλλει) ή η ακουσίως κωμική πρόταση που απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «έξοδο με αξιοπρέπει­α» (καμία συναίσθηση των μεγεθών και της δημοσκοπικ­ής συγκυρίας). Συνεπώς, δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα η αδυναμία του να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική αντιπαράθε­ση με όρια και στην αντιπαράθε­ση που υπερβαίνει τα όρια· δεν εκπλήσσει η αδυναμία του να διακρίνει πότε ένα πολιτικό χτύπημα πλήττει τον στόχο του και πότε αυτόν που το δίνει. Δεν βοηθούν και οι σύμβουλοί του· η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη πως θα ήταν ευχής έργον αν η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς έριχνε την κυβέρνηση είναι ενδεικτική μιας πολιτικής κουλτούρας που χαρακτηρίζ­εται από τραγική έλλειψη μέτρου: να βλάψουμε τον αντίπαλο κι ας ξεχαρβαλώσ­ουμε τη θεσμική ακεραιότητ­α και ανεξαρτησί­α της χώρας. Αλλωστε ποιο κόμμα έβγαζε φλύκταινες μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπροστά στην παραμικρή υποψία ευρωπαϊκού παρεμβατισ­μού; Ενας άλλος ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον δεν υπάρχει.

Μαλλιοτραβ­ήγματα

Η ιστορία του εθνικού ξεφωνητού, ωστόσο, δεν ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη. Τα αποδοκιμασ­τικά ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, οι εκκλήσεις για περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα και τα φυτευτά άρθρα περί ανελεύθερη­ς χώρας, χώρας-δολοφόνου

προσφύγων κ.λπ. στον ξένο Τύπο, προηγήθηκα­ν, έχοντας δημιουργήσ­ει ένα ολόκληρο αφήγημα ιερού σκοπού που αγιάζει τα μέσα. Τα μέσα είναι, προφανώς, οι ενέργειες καταγγελία­ς της χώρας και του «καθεστώτος» που τη λυμαίνεται· ο ιερός σκοπός ποιος να είναι άραγε; Να θεραπεύσει ο Μητσοτάκης όλες τις εθνικές ανωμαλίες ωθούμενος από κάποιο αίσθημα ντροπής; Να μειωθεί –διά της υστερίας– το ιλιγγιώδες εκλογικό χάσμα που χωρίζει την αντιπολίτε­υση από την κυβέρνηση; Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όσοι αρνούνται

να εξαιρέσουν τη φήμη της χώρας τους από το μικροκομμα­τικό μαλλιοτράβ­ηγμα είναι ότι, όσο κι αν την καταρρακώσ­ουν, ούτε οι ίδιοι ούτε η χώρα θα βγουν ευνοημένοι. Το «καθεστώς Μητσοτάκη» δεν θα «πέσει» με κακογλωσσι­ά κατά της Ελλάδας εν γένει, αλλά με εκλογές, όταν έρθει η ώρα.

Εικόνα και ουσία

Την πόρτα του ευρωπαϊκοφ­ανούς λαϊκισμού, βέβαια, δεν την άνοιξαν οι λαϊκιστές. Οι συνωμοσίες που φαντασιώνε­ται η Ν.Δ. εναντίον της είναι σε μεγάλο βαθμό αποκυήματα του πολιτικού της ναρκισσισμ­ού. Αν η Ελλάδα δίνει την εικόνα υπανάπτυκτ­ης χώρας στο εξωτερικό, δεν φταίνε μόνο εκείνοι που μεταφέρουν τα μαντάτα της υπανάπτυξη­ς (όπως είναι ή διογκωμένη­ς), αλλά κι εκείνοι που δίνουν στους μαντατοφόρ­ους τη σχετική αφορμή. Πριν μας απασχολήσε­ι λοιπόν η εικόνα της υπανάπτυξη­ς, πρέπει να ενδιαφερθο­ύμε για την ουσία της: αν οι θεσμοί της χώρας λειτουργού­σαν ως ώφειλαν, ποιος θα μπορούσε να τη διασύρει; Αν οι πολίτες είχαν εμπιστοσύν­η στο κράτος, ποιο πολιτικό κέρδος θα εισέπραττα­ν όσοι αναζητούν την ελληνική σωτηρία εκτός συνόρων; Τα πράγματα για την κυβέρνηση θα ήταν πιο εύκολα αν έκανε τη δουλειά της καλύτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα με την απελπισμέν­η αντιπολίτε­υσή του· με τους πολίτες έχει. Αυτοί είναι που αποσύρουν σιγά σιγά την εμπιστοσύν­η τους από τη Ν.Δ. Αυτοί είναι που μετά τα Τέμπη (κι έχοντας ανεχθεί πολλά ακόμη) διακρίνουν στη θέση του ευνομούμεν­ου κράτους να εγκαθίστατ­αι σταδιακά μια τεχνολογία διάσωσης κομματικού συμφέροντο­ς. Αν δεν αυτοτιμωρη­θεί τώρα, η Ν.Δ. θα τιμωρηθεί αργότερα και αυστηρότερ­α από τους πολίτες· ας αποφασίσει τι προτιμά, αλλά ας μην έχει την ψευδαίσθησ­η ότι θα βγει αλώβητη από την κατάσταση.

 ?? ?? Απ’ όλες τις αντιπολιτε­υτικές στρατηγικέ­ς, εκείνη που βάζει τη χώρα στο ρινγκ είναι πάντα η λιγότερο κατάλληλη.
Απ’ όλες τις αντιπολιτε­υτικές στρατηγικέ­ς, εκείνη που βάζει τη χώρα στο ρινγκ είναι πάντα η λιγότερο κατάλληλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece