Kathimerini Greek

«Ο χθεσινός σεισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο­ς»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Από την Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης έως τη Λάρισα και την Απουλία της Ιταλίας έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, ο οποίος έλαβε χώρα χθες το πρωί στον υποθαλάσσι­ο χώρο των Στροφάδων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Αλλά ο κύριος σεισμός ήταν ένας, και συνέβη στις 9.12, λέει στην «Κ» ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ, σε αντίθεση με τη χθεσινή παρανόηση πως αυτή ήταν μια περίπτωση δίδυμων σεισμών. «Ενα λεπτό πριν, στις 9.11, υπήρξε ένας προσεισμός με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ», τονίζει ο ίδιος. Πώς προέκυψε το συγκεκριμέ­νο λάθος;

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ, Βασίλης Καραστάθης, το αυτόματο σύστημα του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου εντόπισε κατευθείαν πως έγιναν δύο σεισμοί – «αλλά στον πρώτο, άφησε το μέγεθος του δεύτερου, η αστοχία ήταν στο μέγεθος αλλά δεν ήταν λάθος ο χρόνος και ο εντοπισμός», αναφέρει. Το λάθος του συστήματος διορθώθηκε άμεσα από τον αρμόδιο αναλυτή, αλλά καθώς το σύστημα ενημερώνει αυτόματα, η λανθασμένη είδηση δημοσιεύθη­κε πριν προλάβει να διορθωθεί από τον αναλυτή. «Το αυτόματο σύστημα δεν είναι αλάνθαστο», σημειώνει ο κ. Καραστάθης. «Τα σεισμικά κύματα του προσεισμού ήταν πολύ κοντά στην αύξηση των κυμάτων του κύριου σεισμού, ο λόγος ήταν καθαρά υπολογιστι­κός», εξηγεί ο κ. Γκανάς για το λάθος του συστήματος. Οσον αφορά τον ισχυρό σεισμό, ο ίδιος αναφέρει πως η συγκεκριμέ­νη περιοχή είναι από τις πιο σεισμογενε­ίς του ελληνικού τόξου. «Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ο σεισμικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην περιοχή λόγω της γεωδυναμικ­ής της, βρίσκεται στο όριο σύγκρουσης δύο πλακών, της Αφρικής και της Ευρασίας». Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εκεί έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν μεγέθους 6,8 Ρίχτερ. Είχε προκαλέσει μάλιστα μικρό τσουνάμι.

Το βασικό χαρακτηρισ­τικό του χθεσινού σεισμού ήταν το βάθος του. «Περίπου 25 χιλιόμετρα», τονίζει ο ίδιος, «γεγονός που τον τοποθετεί στην καταβυθιζό­μενη πλάκα

Ενα λάθος του αυτόματου συστήματος του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου δημιούργησ­ε την ψευδαίσθησ­η πως είχαμε περίπτωση δίδυμου σεισμού.

της περιοχής, κάτω από την Πελοπόννησ­ο».

Πολύ έντονα αισθητός έγινε ο σεισμός στην κοντινή Ηλεία, λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής. «Δεν προκάλεσε καταστροφέ­ς αλλά δημιούργησ­ε έντονη ανησυχία, αίσθημα μεγάλου φόβου στον κόσμο, επειδή στο παρελθόν έχουμε υποστεί ζημιές από σεισμούς», αναφέρει. Το 1993 συγκεκριμέ­να, πολλοί άνθρωποι της περιοχής έμειναν άστεγοι ύστερα από ισχυρό σεισμό. «Ξύπνησαν μνήμες εκείνης της εποχής», δηλώνει ο κ. Καννής, τονίζοντας πως τα σχολεία του δήμου παρέμειναν κλειστά χθες για προληπτικο­ύς λόγους.

Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν γίνει 14 μετασεισμο­ί μεγέθους από 1,9 έως 3,6 Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατο­λικά των Στροφάδων. «Οι μετασεισμο­ί εξελίσσοντ­αι κανονικά», τόνιζε χθες το βράδυ ο κ. Γκανάς. Οσον αφορά το αν μπορούν να προβλέψουν πότε θα ξαναγίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή, αναφέρει ότι δυστυχώς οι σεισμοί δεν προβλέποντ­αι ακόμα. «Η περιοχή έχει μεγάλο δυναμικό για σεισμούς», λέει. «Θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο­ς».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece