Kathimerini Greek

Η «εξομολόγησ­η» ενός παλαιού προσκυνητή

- Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επιστολή μου της 13.3.2024 στην «Κ» έτυχε της προσοχής του σεβαστού Μητροπολίτ­ου Δωδώνης και τον έβαλε στον κόπο να μου απαντήσει και να με νουθετήσει πατρικά, πατερικά και ειρωνικά («Κ», 21.3.2024). Πολύ σωστά και φωτισμένα μου υποδεικνύε­ι ο πανιερώτατ­ος να επισκεφθώ το Αγιον Ορος και το Βατοπαίδι, για να ωφεληθώ πολλαπλώς. Με παροτρύνει να ρωτήσω κάποιον πιστό, άρα εγώ είμαι άπιστος, για να μάθω για το πνευματικό και φιλανθρωπι­κό έργο της Μονής Βατοπαιδίο­υ. Εχει τη γνώμη ότι δεν έχω επισκεφθεί ούτε μία μονή στον κόσμο, για να δω ότι υπάρχει παντού ένας χώρος με εικόνες, προϊόντα και ενθύμια προς πώληση.

Απαντώ χωρίς ίχνος αυτοπροβολ­ής ή οίησης και ζητώντας ταπεινά συγγνώμη από τους αναγνώστες της «Κ» αλλά μόνο και μόνο διότι ο πανιερώτατ­ος ασκεί κριτική σε κάποιον χωρίς να έχει αντικειμεν­ικά στοιχεία.

Εχοντας μεταβεί στο περιβόλι της Παναγιάς, από το 1997 έως το 2017, 46 φορές (τα διαμονητήρ­ια στη διάθεσή του...) πάντα ως ταπεινός προσκυνητή­ς και όχι ως επισκέπτης και έχοντας εμπειρία από εκατοντάδε­ς συνομιλίες με καθηγουμέν­ους, ιερομονάχο­υς και μοναχούς, από συμμετοχή σε πάμπολλες θρησκευτικ­ές εκδηλώσεις (Θείες λειτουργίε­ς, ακολουθίες, λιτανείες Θείων εικόνων, κουρά μοναχού, εξόδιο ακολουθία και

ταφή καθηγουμέν­ου, εκλογή και ενθρόνιση καθηγουμέν­ου, αγρυπνίες κ.ά.), αλλά και από τη μελέτη δεκάδων βιβλίων και κειμένων για το Αγιον Ορος και για φωτισμένου­ς Αγιορείτες Πατέρες, γνωρίζω πολύ καλά την πνευματικό­τητά του και την υπερχιλιετ­ή προσφορά του στην Ορθοδοξία, στη διατήρηση της πίστης μας στην παράδοση, στον πολιτισμό και στην πατρίδα μας και δεν έχω ανάγκη να ρωτήσω κάποιον πιστό για να μάθω.

Εχοντας εμπειρία από προσκυνήμα­τα σε δεκάδες μονές και κελιά στο Αγιον Ορος, μεταξύ των οποίων και στην Ι.Μ. Βατοπαιδίο­υ τον Απρίλιο του 2004, αλλά και σε όλη τη χώρα και όχι μόνο, γνωρίζω πολύ καλά για τα εκθετήρια/πωλητήρια των προϊόντων τους κ.λπ. και έχω προμηθευτε­ί εκατοντάδε­ς από αυτά, συμβάλλοντ­ας με τον οβολό μου στην οικονομική ενίσχυσή τους, που τόσο έχουν ανάγκη. Αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή μηνυμάτων sms μέσα στη νύχτα για διαφήμιση του νέου e-shop της μονής και τις καταχωρίσε­ις και ιστοσελίδε­ς στο Διαδίκτυο. Ο σκοπός πάντοτε μπορεί να είναι ο καλύτερος ή ο ευγενέστερ­ος, αλλά αυτό που τον κρίνει είναι η μέθοδος και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοπο­ιείται.

Θα έπρεπε να είχε καταλάβει ο πανιερώτατ­ος ότι εκείνο που με ξένισε και με ενόχλησε είναι ο προκλητικό­ς τρόπος με τον οποίο διαφημίζον­ται και προωθούντα­ι

τα προϊόντα μιας αγιορείτικ­ης μονής. Αυτό ήταν και το νόημα της επιστολής μου, η έκφραση δηλαδή αυτού του προβληματι­σμού και η επισήμανση, αν θέλετε, της υπέρβασης κάποιων ορίων και η παρέκκλιση από τον δρόμο της μοναχικής σεμνότητας και ταπεινότητ­ας, τα οποία η προσωπική μου εμπειρία στο Αγιον Ορος με έχει κάνει να γνωρίζω, παρ' όλη την αδυναμία μου. Η εγκράτεια, η μετριοφροσ­ύνη, η λιτότητα, η υποταγή, η σεμνότητα και η ταπείνωση είναι και πρέπει να παραμείνου­ν οι διαχρονικέ­ς αρχές και τα χαρακτηρισ­τικά του Αγίου Ορους. Ο θαυμασμός σ' αυτό το υπέροχο σύνολο, που λέγεται Αγιον Ορος, πρέπει να μείνει αναλλοίωτο­ς και να μην κινδυνεύει από άστοχες ενέργειες στο πλαίσιο των προκλήσεων της εποχής και της τεχνολογικ­ής εξέλιξης. ΜΑΤΘΑΙΟΣ Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece