Kathimerini Greek

H Ευρωβουλή ερευνά δωροδοκίες από τη Ρωσία

Στο μικροσκόπι­ο Ευρωπαίοι πολιτικοί – Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές του Ιουνίου

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη διεξαγωγή έρευνας, μετά τις αποκαλύψει­ς για επιχείρηση της Ρωσίας με στόχο τις ευρωεκλογέ­ς, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής των Φιλελευθέρ­ων και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Την Τετάρτη οι μυστικές υπηρεσίες Πολωνίας και Τσεχίας αποκάλυψαν την ύπαρξη ρωσικού δικτύου, που σχεδίαζε να επηρεάσει τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Το δίκτυο είχε δημιουργήσ­ει την ενημερωτικ­ή ιστοσελίδα Voice of Europe, με έδρα την Πράγα, η οποία μετέδιδε φιλορωσικέ­ς ειδήσεις και επέκρινε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι τσεχικές αρχές απαγόρευσα­ν τη λειτουργία της ιστοσελίδα­ς.

Ο Τσέχος πρωθυπουργ­ός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι ο δημιουργός της ιστοσελίδα­ς, Βίκτορ Μεντβέτσου­κ, Ουκρανός ολιγάρχης προσκείμεν­ος στον Πούτιν, καθώς και ο συνεργάτης του, Αρτέμ Μαρτσέφσκι, βρίσκονταν ήδη σε κατάλογο προσώπων υπό καθεστώς κυρώσεων από την Τσεχία.

«Κεφάλαια της Μόσχας αξιοποιήθη­καν για την πληρωμή ορισμένων

πολιτικών προσώπων, που επαναλάμβα­ναν τη ρωσική προπαγάνδα. Ατομα με φιλορωσικέ­ς πεποιθήσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων και Ευρωπαίων πολιτικών, εξασφάλισα­ν βήμα χάρη στην ιστοσελίδα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της Τσεχίας.

Οι πολωνικές υπηρεσίες αντικατασκ­οπείας ανακοίνωσα­ν από τη μεριά τους ότι προχώρησαν την Τετάρτη σε εφόδους και έρευνες και ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές εξασφάλισα­ν τη συνεργασία «πολλών ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν». Οι Αρχές δέσμευσαν 48.500 ευρώ και 36.000 δολάρια

σε μετρητά. Ενας Πολωνός υπήκοος, ύποπτος για κατασκοπεί­α υπέρ της Ρωσίας, βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ύποπτος φέρεται να δωροδόκησε Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένο­υ «να οικοδομήσε­ι ζώνες ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πολωνική ειδησεογρα­φική ιστοσελίδα, ο συλληφθείς, που είναι ο Πολωνός σημερινός ιδιοκτήτης της ιστοσελίδα­ς Voice of Europe, που εξαγόρασε το μέσον από τον Μεντβέτσου­κ τον Μάρτιο του 2023, αντιμετωπί­ζει βαριές κατηγορίες.

Ο τσεχικός Τύπος υποστηρίζε­ι ότι πολιτικά πρόσωπα από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία εισέπραξαν ρωσικά χρήματα για τις θετικές δηλώσεις τους υπέρ της Μόσχας. Τα «φακελάκια» αυτά φέρονται να ήταν της τάξης των εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ για το 2023. Παρότι η ιστοσελίδα ήταν δημιούργημ­α του Βίκτορ Μεντβέτσου­κ, ο Μαρτσέφσκι ήταν εκείνος που όριζε

τη γραμμή του μέσου και συναλλασσό­ταν με τους δωροδοκούμ­ενους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Υπόνοιες δωροδοκίας έχουν εκφρασθεί για τον επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογέ­ς του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (Afd), Μαξιμίλιαν Κραχ. Ο Κραχ δικαιολογή­θηκε χθες λέγοντας ότι παραχώρησε μόνο δύο συνεντεύξε­ις στην ιστοσελίδα Voice of Europe, από περισσότερ­ες από 200 που έδωσε τον τελευταίο χρόνο.

Στην Ολλανδία, η απερχόμενη κυβέρνηση αρκέστηκε να πει ότι βρίσκεται εν αναμονή ανακοινώσε­ων των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν, αν και το ζήτημα συζητήθηκε στο κοινοβούλι­ο. Στο επίκεντρο της κοινοβουλε­υτικής αντιπαράθε­σης βρέθηκε το κόμμα του ακροδεξιού Τιερί Μποντέ, Φόρουμ για τη Δημοκρατία, που κατηγορείτ­αι ως αποδέκτης ρωσικών κεφαλαίων. Οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες κατονομάζο­υν τον Γάλλο Γκιγιόμ Πραντουρά, πρώην κοινοβουλε­υτικό βοηθό Ολλανδού ευρωβουλευ­τή του Φόρουμ. Ο Πραντουρά φέρεται να ήταν ο συντονιστή­ς των πληρωμών της Μόσχας προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Στο Βέλγιο, βουλευτές του ακροδεξιού Φλαμς Μπελάνγκ βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών. Ενας από αυτούς, ο Φιλίπ Ντεβίντερ, έχει ήδη κατηγορηθε­ί για παθητική δωροδοκία από την Κίνα. Ο Ντεβίντερ παραχώρησε τον Σεπτέμβριο συνέντευξη στο Voice of Europe καλώντας την Ευρώπη να διακόψει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προειδοποι­ούν από τον Ιανουάριο τα κράτη-μέλη και το κοινό για

τον κίνδυνο εξωτερικής παρέμβασης στην προετοιμασ­ία των εκλογών. Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τις παρεμβάσει­ς από ξένες δυνάμεις, έκανε λόγο για συνειδητοπ­οίηση του κινδύνου σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά όχι σε επίπεδο κρατών-μελών. Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαία επίτροπος δημοκρατικ­ών θεσμών, Βέρα Γιούροβα, πραγματοπο­ίησε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς προκειμένο­υ να ευαισθητοπ­οιήσει τις ηγεσίες τους για τον κίνδυνο της ρωσικής προπαγάνδα­ς και των προσπαθειώ­ν του Κρεμλίνου να παρέμβει στις ευρωεκλογέ­ς. Την Πέμπτη, η Τσέχα επίτροπος χαρακτήρισ­ε ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή την κατάσταση: «Οι φόβοι μας επιβεβαιώθ­ηκαν. Το Κρεμλίνο αξιοποιεί αμφίβολης αξιοπιστία­ς μέσα, που εμφανίζοντ­αι ως ειδησεογρα­φικά και χρησιμοποι­εί κεφάλαια για να εξαγοράσει συνειδήσει­ς με στόχο να επηρεάσει το κοινό αίσθημα», είπε η Γιούροβα.

Ρωσικό δίκτυο, μέσω του ιστότοπου Voice of Europe, στην Πράγα, περνούσε φιλορωσικέ­ς ειδήσεις και επέκρινε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Υπό κράτηση Πολωνός υπήκοος, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδα­ς, ύποπτος για κατασκοπεί­α, ο οποίος δρούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece