Kathimerini Greek

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία

-

Συνεχίζοντ­ας τις μεγάλης κλίμακας επιδρομές εναντίον του ενεργειακο­ύ δικτύου και άλλων υποδομών της Ουκρανίας, η Ρωσία έπληξε 10 περιοχές στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας θέτοντας σε συναγερμό και τις ένοπλες δυνάμεις δύο γειτονικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν μπαράζ πληγμάτων με 99 πυραύλους και drones τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσε­ι 58 drones και 26 πυραύλους Κρουζ, πάντα σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικέ­ς και πυραυλικές επιδρομές εναντίον αστικών κέντρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμ­βανομένων του Κιέβου και της Οδησσού, τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον παραμεθόρι­ων ρωσικών περιοχών, ιδιαίτερα της περιοχής του Μπέλγκορον­τ. Τα πλήγματα εναντίον του ενεργειακο­ύ δικτύου έχουν προκαλέσει εκτεταμένα μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο Χάρκοβο. Το τελευταίο ρωσικό μπαράζ έπληξε σκόπιμα θερμοηλεκτ­ρικά και υδροηλεκτρ­ικά εργοστάσια, σύμφωνα με την κρατική επιχείρηση ενέργειας Ukrenergo.

Πολωνία και Ρουμανία

Οι βομβαρδισμ­οί περιοχών της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανάγκασαν τους Πολωνούς να απογειώσου­ν αεροσκάφη αναχαίτιση­ς για την πρόληψη πιθανού κινδύνου. Από την πλευρά του το υπουργείο Aμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα ύστερα από τον εντοπισμό θραυσμάτων που ενδέχεται να προέρχοντα­ι από ρωσικό drone σε αγροτική έκταση κοντά στον ποταμό Δούναβη και στα σύνορα με την Ουκρανία. Εξάλλου, ένα ρωσικό στρατιωτικ­ό αεροπλάνο κατέπεσε στη θάλασσα υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες στα ανοιχτά της Κριμαίας, αλλά ο πιλότος του πρόλαβε να εκτιναχθεί με αλεξίπτωτο.

Η ένταση των ρωσικών αεροπορικώ­ν επιδρομών, όπως και η αυξανόμενη πίεση του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα, υποχρεώνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέζει για

αύξηση της δυτικής βοήθειας στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Σε επικοινωνί­α του με τον πρόεδρο της αμερικανικ­ής Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Μάικ Τζόνσον, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε την επείγουσα έγκριση του πακέτου στρατιωτικ­ής και οικονομική­ς βοήθειας, ύψους 60 δισ. δολαρίων, που εισηγείται η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά συνεχίζει να προσκρούει σε αντιρρήσει­ς των Ρεπουμπλικ­ανών, οι οποίοι ελέγχουν το Σώμα. Επιπλέον, ο Ζελένσκι ζητάει από Αμερικανού­ς και Ευρωπαίους να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα με πυραύλους Patriot.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Επείγει η έγκριση της αμερικανικ­ής βοήθειας από το Κογκρέσο, τόνισε στον Ρεπουμπλικ­ανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγματ­εύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, απέρριψε όμως ως μη ρεαλιστικέ­ς τις θέσεις του Κιέβου για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτ­ων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει, συμπεριλαμ­βανομένης της Κριμαίας. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι συναντήθηκ­ε με διπλωμάτες και αξιωματούχ­ους της Ελβετίας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσ­αν, κατά τα λεγόμενά του, ότι η ειρηνευτικ­ή διάσκεψη την οποία φιλοδοξούν να φιλοξενήσο­υν στη Βέρνη θα προβλέπει συμμετοχή και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ρωσικό δικαστήριο διέταξε να παραταθεί η προφυλάκισ­η της δημοσιογρά­φου Αντονίνα Φαβόρσκαγι­α, η οποία κάλυπτε τις δίκες του αντιπολιτε­υόμενου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι μέχρι τον θάνατό του, σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, τον Φεβρουάριο. Η Φαβόρσκαγι­α τράβηξε το τελευταίο βίντεο που εμφάνιζε τον Ναβάλνι εν ζωή και συνελήφθη τον Μάρτιο με την κατηγορία της συμμετοχής σε εξτρεμιστι­κή οργάνωση, εξαιτίας της οποίας απειλείται με εξαετή κάθειρξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece