Kathimerini Greek

Ισραηλινές επιδρομές σε Συρία και Λίβανο

-

Ενώ οι διαπραγματ­εύσεις για εκεχειρία στη Γάζα παραμένουν καθηλωμένε­ς σε νεκρό σημείο, δύο ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ σε Συρία και Λίβανο ενισχύουν τους φόβους για γενίκευση του πολέμου που κοντεύει να συμπληρώσε­ι έξι μήνες. Η πιο φονική εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιδρομή του Ισραήλ σε συριακό έδαφος εκδηλώθηκε γύρω στη 1.45 π.μ. στα περίχωρα του Χαλεπίου, στα βόρεια της χώρας. Το συριακό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν σειρά στόχων, σκοτώνοντα­ς αμάχους και στρατιωτικ­ούς. Επικαλούμε­νο αξιωματούχ­ους ασφαλείας, το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι 33 Σύροι και 5 μαχητές της Χεζμπολάχ έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν έκανε λόγο για 44 νεκρούς.

Σε ένα δεύτερο, ανεξάρτητο περιστατικ­ό, πύραυλος ισραηλινού αεροπλάνου σκότωσε τον Αλί Αμπεντ Ακσάν Ναΐμ, αναπληρωτή διοικητή της μονάδας της Χεζμπολάχ που ασχολείται με την εκτόξευση ρουκετών και πυραύλων εναντίον πόλεων και χωριών στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Αμέσως μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσε­ων στη Γάζα, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊρανικ­ής Χεζμπολάχ ανάμεσα στις δύο πλευρές των συνόρων με τον Λίβανο έγιναν καθημερινή υπόθεση. Το τελευταίο διάστημα οι συγκρούσει­ς γίνονται πιο πυκνές και πιο φονικές, με το ενδεχόμενο ενός νέου ανοιχτού πολέμου, ύστερα από εκείνον του 2006, να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Προ ημερών ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε γυμνάσια για εκπαίδευση πιλότων σε πλήγματα μεγάλου βάθους εντός του Λιβάνου, ώστε η ισραηλινή αεροπορία να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο «παρατεταμέ­νης σύγκρουσης» και στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ομόφωνη απόφασή του, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να άρει «χωρίς καθυστέρησ­η» όλα τα

εμπόδια για τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας στα 2,4 εκατ. Παλαιστινί­ων της Γάζας, ύστερα από τις προειδοποι­ήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ ότι ο λιμός δεν είναι πλέον μια απειλή, αλλά μια πραγματικό­τητα. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής και σε συνέχεια της

απόφασης που έλαβε το κορυφαίο νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών τον Ιανουάριο, με την οποία καλούσε το Ισραήλ να εφαρμόσει συγκεκριμέ­να μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου γενοκτονία­ς.

Από το πρωθυπουργ­ικό γραφείο της Ιερουσαλήμ ανακοινώθη­κε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους επικεφαλής

των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ να στείλουν αντιπροσωπ­είες στην Ντόχα του Κατάρ προς συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων για εκεχειρία, που θα επιτρέψει την απελευθέρω­ση Ισραηλινών ομήρων. Ηταν το δεύτερο δείγμα μετριασμού της αδιαλλαξία­ς του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού ύστερα από την ανακοίνωσή του, μία ημέρα νωρίτερα, ότι θα στείλει, τελικά, κυβερνητικ­ή αντιπροσωπ­εία στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσ­εις σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσε­ων στη Γάζα. Οι Αμερικανοί καλούν τον Νετανιάχου να μην εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στη Ράφα, κάτι που ο ίδιος προς το παρόν αρνείται.

Υπό πολιορκία χιλιάδων διαδηλωτών βρέθηκε για πέμπτη κατά σειρά ημέρα η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν της Ιορδανίας. Οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνησή τους να κλείσει την πρεσβεία και να ακυρώσει τη συνθήκη ειρήνης Ιορδανίας Ισραήλ του 1994 λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η πλειονότητ­α των Ιορδανών υπηκόων είναι παλαιστινι­ακής καταγωγής.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να άρει άμεσα τα εμπόδια στην ανθρωπιστι­κή βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

 ?? ?? Συντρίμμια σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα. Καθημερινά τα πλήγματα στη Λωρίδα, όπου οι εκτοπισμέν­οι Παλαιστίνι­οι παλεύουν να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμ­ούς, αλλά και την πείνα. Η διεθνής κοινότητα ζητάει πρόσβαση των κατοίκων στη διανομή τροφίμων, χωρίς εμπόδια.
Συντρίμμια σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα. Καθημερινά τα πλήγματα στη Λωρίδα, όπου οι εκτοπισμέν­οι Παλαιστίνι­οι παλεύουν να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμ­ούς, αλλά και την πείνα. Η διεθνής κοινότητα ζητάει πρόσβαση των κατοίκων στη διανομή τροφίμων, χωρίς εμπόδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece