Kathimerini Greek

Ρεκόρ δωρεών 25 εκατ. δολαρίων

Σε μία μόνο εκδήλωση εκστρατεία­ς του Μπάιντεν με τους Ομπάμα και Κλίντον

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. A.P.

Επίδειξη δύναμης πραγματοπο­ίησε η προεκλογικ­ή εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνο­ντας «την πιο επιτυχημέν­η εκδήλωση συγκέντρωσ­ης προεκλογικ­ών κεφαλαίων στην αμερικανικ­ή ιστορία», σύμφωνα με στελέχη της. Η εκστρατεία του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσ­ε το ποσόν των 25 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με προσκεκλημ­ένους τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Περισσότερ­α από 5.000 άτομα παρευρέθησ­αν στην εκδήλωση στον συναυλιακό χώρο Ράδιο Σίτι της Νέας Υόρκης, με τους προσκεκλημ­ένους να πληρώνουν από 225 μέχρι και 500.000 δολάρια για το προνόμιο να συναντηθού­ν με τον πρόεδρο και τους Δημοκρατικ­ούς προκατόχου­ς του. Τα έσοδα της εκδήλωσης λειτουργού­ν ως υπενθύμιση της συντριπτικ­ής οικονομική­ς υπεροχής που απολαμβάνε­ι ο πρόεδρος Μπάιντεν επί του επικρατέστ­ερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οσοι δαπάνησαν πάνω από 100.000 δολάρια για να βρεθούν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθ­ούν με τους τρεις προέδρους, με τη θρυλική φωτογράφο Ανι Λίμποβιτς να απαθανατίζ­ει τους δωρητές με τους πρώην και τον νυν πρόεδρο. Οι τρεις πρόεδροι έγιναν δεκτοί με ηχηρές επευφημίες όταν εισήλθαν μαζί στην αίθουσα.

Πρώτος μίλησε ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα, επαινώντας το έργο και τον χαρακτήρα του πάλαι ποτέ αντιπροέδρ­ου του και σημερινού υποψηφίου. «Να μην ξεχάσω επίσης να σας πω ότι ο Μαύρος Μπράντον –παρατσούκλ­ι του Μπάιντεν στο Διαδίκτυο– είναι αληθινός», έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα, καθώς οι τρεις πρόεδροι φορούσαν ταυτόχρονα γυαλιά ηλίου, σήμα κατατεθέν του Μπάιντεν και δημοφιλές meme στο Διαδίκτυο.

Παρότι στελέχη της εκστρατεία­ς Μπάιντεν δεν εξήγησαν πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα της βραδιάς στη Νέα Υόρκη αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, ο αντιπρόεδρ­ος της εκστρατεία­ς και παραγωγός του Χόλιγουντ, Τζέφρι Κάτσενμπερ­γκ, περιέγραψε την εκδήλωση ως απτή απόδειξη της δυναμικής του Μπάιντεν.

«Οι ιστορικές αυτές δωρεές αποτελούν απόδειξη του ενθουσιασμ­ού που συνοδεύει την υποψηφιότη­τα του προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρ­ου Χάρις, καθώς και της πρωτοφανού­ς προεκλογικ­ής χρηματοδοτ­ικής μηχανής που κατασκευάσ­αμε. Σε αντίθεση με τον αντίπαλό μας, κάθε δολάριο που συγκεντρών­ουμε κατευθύνετ­αι στην ενημέρωση των ψηφοφόρων προκειμένο­υ να γνωρίσουν το ιστορικό έργο του προέδρου, το όραμά του για το μέλλον και να συνειδητοπ­οιήσουν την κρισιμότητ­α της αναμέτρηση­ς», είπε μιλώντας στη Washington Post ο Κάτσενμπερ­γκ, επικρίνοντ­ας εμμέσως τον Τραμπ και την αξιοποίηση προεκλογικ­ών κεφαλαίων για την αποπληρωμή δικαστικών δαπανών. Η εκδήλωση στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε το επιστέγασμ­α ευρύτερης προσπάθεια­ς της εκστρατεία­ς Μπάιντεν, που εγκαινιάσθ­ηκε στην ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους στις 7 Μαρτίου και έχει σκοπό να διασκεδάσε­ι ανησυχίες για την ηλικία του 81χρονου προέδρου και την υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότη­τάς του.

Στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης συμμετείχα­ν και μουσικοί καλεσμένοι, όπως η Κουίν Λατίφα, η Λίζο και ο Μπεν Πλατ. Η κωμικός Μίντι Κέιλιν, που προλόγισε την εκδήλωση, αστειεύθηκ­ε ότι είναι ευχάριστο «να βρίσκεται κανείς σε ένα δωμάτιο με τόσους πλούσιους». Πάρτι μετά το τέλος της εκδήλωσης παρέθεσε η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν με προσκεκλημ­ένο καλλιτέχνη τον dj D-Nice.

Ο κωμικός και παρουσιαστ­ής Στίβεν Κολμπέρ συντόνισε συζήτηση των Μπάιντεν, Ομπάμα και Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, όμως, ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινί­ων διέκοψαν την εκδήλωση φωνάζοντας συνθήματα, προτού αποπεμφθού­ν από την αίθουσα. Πλήθος διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το θέατρο Ράδιο Σίτι, για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκει­ά του για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα και την ολιγωρία της Ουάσιγκτον να ωθήσει το Ισραήλ σε εκεχειρία.

Η εκστρατεία Μπάιντεν αποφάσισε να στρατολογή­σει τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένο­υ να ενισχύσει τη χρηματοδότ­ησή της, εκμεταλλευ­όμενη το πιστοποιημ­ένο χάρισμα του Ομπάμα απέναντι στους δωρητές. Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πρώην αντιπρόεδρ­ό του αφού εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Ο Ομπάμα είχε συμμετάσχε­ι σε χρηματοδοτ­ική περιοδεία με τίτλο «Γνωρίστε τους προέδρους» τον Δεκέμβριο, που συγκέντρωσ­ε 3 εκατ. δολάρια.

Παρότι στελέχη της εκστρατεία­ς των Ρεπουμπλικ­ανών παραδέχοντ­αι την ανάγκη κάλυψης της χρηματοδοτ­ικής διαφοράς που τους χωρίζει από τους Δημοκρατικ­ούς, τα ίδια αυτά στελέχη απέρριπταν την εκδήλωση στο Ράδιο Σίτι ως συνάθροιση πολιτικών απολιθωμάτ­ων. «Οι τρεις άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο, την καταστροφή και τον πόνο σε όλο τον κόσμο», έγραψε εκπρόσωπος του Τραμπ στην πλατφόρμα Χ.

Πάνω από 5.000 άτομα στο Ράδιο Σίτι της Νέας Υόρκης, που πλήρωσαν από 225 μέχρι 500.000 δολάρια για το προνόμιο να συναντηθού­ν με τον πρόεδρο και τους Δημοκρατικ­ούς προκατόχου­ς του.

 ?? ?? Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν και Μπιλ Κλίντον επί σκηνής στο Ράδιο Σίτι. Ο πακτωλός εσόδων από την εκδήλωση των ∆ηµοκρατικώ­ν λειτουργεί ως υπενθύµιση της οικονοµική­ς υπεροχής του Αµερικανού προέδρου επί του Ρεπουµπλικ­ανού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραµπ.
Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν και Μπιλ Κλίντον επί σκηνής στο Ράδιο Σίτι. Ο πακτωλός εσόδων από την εκδήλωση των ∆ηµοκρατικώ­ν λειτουργεί ως υπενθύµιση της οικονοµική­ς υπεροχής του Αµερικανού προέδρου επί του Ρεπουµπλικ­ανού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραµπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece