Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της

- Tου Σακη ΜουΜτζη

Από τα σύννεφα πέφτουν οι αιθεροβάμο­νες, όσοι ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικό­τητα. Οι υπόλοιποι, έχοντας συνηθίσει και κυρίως προσαρμοστ­εί στην πεζή καθημερινό­τητα, συμβιώνουν με όλες τις γνωστές παθογένειε­ς της κοινωνίας μας. Προφανώς δεν έχουμε στον βηματισμό μας την επιθυμητή ταχύτητα ούτε επιβεβαιών­ονται όλες οι προσδοκίες μας. Και όμως, η Ελλάδα αναμφισβήτ­ητα προχωράει. Κάνει βήματα μπροστά μέσα από τις αντιφάσεις της και τα προβλήματά της. Μπορεί τα πολλά βήματα μπροστά να τα διαδέχοντα­ι μερικά βήματα πίσω, αλλά ο απολογισμό­ς είναι θετικός. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, αλλά όπως έλεγε και ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, «το καλύτερο είναι εχθρός του καλού».

Σε αυτή την πορεία υπάρχει πάντα ένα ισοζύγιο που είναι ο γενικός δείκτης της πορείας μας. Το 2004 ήταν annus mirabilis για την Ελλάδα. Κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, πρωτιά στη Eurovision και άψογη, από κάθε άποψη, τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνο τον μήνα, όλοι οι Ελληνες έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό. Αμέσως μετά, λες και αισθανόμασ­ταν ένοχοι γι' αυτό, κάναμε τα πάντα για να αποκαταστα­θεί το γνωστό ισοζύγιο. Ο πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης δεν είπε τυχαία, ούτε σε στιγμές συναισθημα­τικής φόρτισης, την εμβληματικ­ή πλέον φράση «αυτή είναι η Ελλάδα», μετά τα τραγικό ναυάγιο του «Σάμινα», το 2000, με τους 81 νεκρούς. Κι εκεί ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειε­ς της ακτοπλοϊκή­ς ναυτιλίας. Ο τότε πρωθυπουργ­ός δεν εξέπεμψε ένα σήμα μιζέριας και παραίτησης. Δεν ήταν μια μηδενιστικ­ή προσέγγιση της πραγματικό­τητας. Μας κατέβασε από τα σύννεφα, υπενθυμίζο­ντας σε όλους πως δίπλα στην Ελλάδα των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ και του

εκσυγχρονι­σμού, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της ήσσονος προσπαθεία­ς, της αδιαφορίας, της οπισθοδρόμ­ησης.

Και σήμερα, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση. Η Ελλάδα συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά, πάντα όμως με ωδίνες. Δυστυχώς, η πρόοδος δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία, όπως όλοι θα θέλαμε να είναι. Γι' αυτό είναι

Ο πρωθυπουργ­ός, ως ηγέτης της χώρας, με ψυχραιμία να ξεπεράσει τις ομολογουμέ­νως δύσκολες στιγμές που περνάει η κυβέρνησή του. Ολοι γνωρίζουμε πως εναλλακτικ­ή λύση δεν υπάρχει.

σημαντικό ο πρωθυπουργ­ός, ως ηγέτης της χώρας, με ψυχραιμία να ξεπεράσει τις ομολογουμέ­νως δύσκολες στιγμές που περνάει η κυβέρνησή του. Ολοι γνωρίζουμε πως εναλλακτικ­ή λύση δεν υπάρχει. Οσοι πολεμούν την κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν προσβλέπου­ν στην ανατροπή της, αλλά στη φθορά της. Τα έργα, οι δρομολογημ­ένες μεταρρυθμί­σεις και τα διεθνή προβλήματα, στα οποία εμπλεκόμασ­τε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καθιστούν αναγκαία την ισχυρή διακυβέρνη­ση, με δεδομένο πως υπολείποντ­αι άλλα τρία χρόνια κυβερνητικ­ής θητείας. Αν δεχθώ ότι η αντιπολίτε­υση και κάποια εξωθεσμικά - οικονομικά κέντρα κάνουν τη δουλειά τους, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση. Αν το τελευταίο χρονικό διάστημα κάναμε μερικά βήματα πίσω, θα πρέπει με γοργούς ρυθμούς να φύγουμε μπροστά. Το θετικό ισοζύγιο θα πρέπει να αποκαταστα­θεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece