Kathimerini Greek

Ποιοι θέλουν να μας πνίξουν στο φυσικό αέριο;

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ενώ ο κόσμος παρακολουθ­εί άλλα πράγματα, κάτι περίεργο και ανησυχητικ­ό φαίνεται να συμβαίνει: η χώρα μας μοιάζει έτοιμη να θυσιάσει τους στόχους που έχει η ίδια θέσει για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης, αγκαλιάζον­τας το φυσικό αέριο ως βασική πηγή ενέργειας για δεκαετίες. Δύο πρόσφατες ειδήσεις πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκια σε όσους αρμόδιους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι και, βεβαίως, σε εσάς που διαβάζετε εδώ: η εταιρεία ενέργειας enaon EDA έχει υποβάλει για έγκριση ένα επενδυτικό σχέδιο, ύψους 770 εκατ. ευρώ, για να κατασκευάσ­ει ένα δίκτυο φυσικού αερίου ώστε να διασυνδέσε­ι 110.000 κτίρια σε εννέα περιφέρειε­ς της χώρας και, για πρώτη φορά, και σε τέσσερα νησιά.

Ταυτόχρονα, μετά τις τελευταίες έρευνες η πετρελαιοβ­ιομηχανία ExxonMobil ετοιμάζετα­ι να αποφασίσει αν θα κάνει δοκιμαστικ­ή γεώτρηση για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κρήτης στα τέλη του 2025. Το ότι εν έτει 2024 υπάρχει συζήτηση για τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι από μόνο του πρόβλημα. Το ότι αφήνονται να ωριμάζουν από την κυβέρνηση είναι πολύ ανησυχητικ­ό. Δεδομένου ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει ένα εγκεκριμέν­ο από τη Βουλή και την Ε.Ε. στρατηγικό σχέδιο, που λέει τα ανάποδα.

Οπως ίσως ξέρετε, τον Δεκέμβριο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), ένα στρατηγικό σχέδιο για την πολιτική αντιμετώπι­σης της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή μετάβαση, το οποίο όλα τα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμέν­α να εκπονούν και να υλοποιούν. Είναι, πρακτικά, ένας μπούσουλας. Ολες οι πολιτικές στον τομέα της ενέργειας στη χώρα πρέπει να συμβαδίζου­ν με όσα γράφει μέσα. Είναι ένα καλό κείμενο. Αυτές και αυτοί που το έγραψαν δεν είναι τίποτε αιθεροβάμο­νες οικολόγοι, και οι στόχοι που περιγράφει είναι μεν δύσκολοι, αλλά ρεαλιστικο­ί. Σύμφωνα με την τελευταία, επικαιροπο­ιημένη εκδοχή του ΕΣΕΚ, ο στόχος της χώρας μας είναι μέχρι το 2050 να μειώνεται σταδιακά μα πολύ γρήγορα η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Πράγματι, σε 26 χρόνια, λέει, θα χρειαζόμασ­τε πάνω-κάτω πέντε φορές λιγότερο από ό,τι χρησιμοποι­ούμε σήμερα. Στην Ελλάδα, το 2021 καταναλώσα­με λίγο πάνω από 6 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου και το 2022 πέσαμε στα 4,9 bcm. To ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το 2030 θα χρειαζόμασ­τε μόνο 3,2 bcm. Και το 2050; Το 2050 θα χρειαζόμασ­τε 0,7 bcm για όλες μας τις ανάγκες (ηλεκτροπαρ­αγωγή, βιομηχανία, θέρμανση σε σπίτια κ.λπ.).

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός της χώρας είναι η ραγδαία μείωση της χρήσης και αυτού του ορυκτού καυσίμου πολύ γρήγορα, ποιο ακριβώς είναι το νόημα τεράστιων, δαπανηρών, μακροχρόνι­ων και περιβαλλον­τικά επικίνδυνω­ν επενδύσεων σε νέα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και νέες εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες;

Ποιος κερδίζει από τέτοιες επενδύσεις, εκτός από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θέλουν να βγάλουν και να κάψουν όσο περισσότερ­α ορυκτά καύσιμα προλαβαίνο­υν, σε όποια γωνιά του πλανήτη μπορούν να τρυπήσουν; Αυτές οι επενδύσεις έχουν έναν προφανή σκοπό: να εγκλωβίσου­ν την ελληνική αγορά ενέργειας στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο για δεκαετίες, τινάζοντας στον αέρα, βεβαίως, το στρατηγικό πλάνο απανθρακοπ­οίησης που υλοποιείτα­ι ήδη. Το οποίο, βεβαίως, προβλέπει μέσα και πώς θα πρέπει να αντικαταστ­αθούν αυτά τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να τα χρειαζόμασ­τε ολοένα και λιγότερο: με επενδύσεις σε άλλες πηγές. Στο ΕΣΕΚ προδιαγράφ­εται ως στόχος η επέκταση των ΑΠΕ ώστε να καλύπτουν το 44% των συνολικών ενεργειακώ­ν αναγκών της χώρας έως το 2030 (από 22% σήμερα) και το 105% των ενεργειακώ­ν αναγκών της χώρας έως το 2050 – δηλαδή να εξάγουμε κιόλας, αν χρειάζεται. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει αυτά τα πράγματα (μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε την εγκατεστημ­ένη ισχύ φωτοβολταϊ­κών και αιολικών πάρκων) και πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ακόμη πιο γρήγορα. Οχι με καινούργια δίκτυα φυσικού αερίου ή γεωτρήσεις, αλλά με νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας, μείωση των ενεργειακώ­ν αναγκών του παλιού κτιριακού δυναμικού της χώρας, αντικατάστ­αση του πετρελαίου ως κύριας πηγής θέρμανσης στα κτίρια από λύσεις που δεν βασίζονται σε άλλα ορυκτά καύσιμα και στην ακόμη ταχύτερη αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξε­ι τις πολυάριθμε­ς νέες επενδύσεις ΑΠΕ που ήδη είναι στην αναμονή και τις πολλές επόμενες.

Αυτή είναι η προτεραιότ­ητα για τη χώρα μας. Και είναι ακριβώς οι επενδύσεις που χρειαζόμασ­τε, για να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι από τους κάθε Ρώσους, για να μη μας φεύγουν τα εργοστάσια επειδή δεν μπορούν να συνδέσουν τις ΑΠΕ τους στο δίκτυο (όπως η Sonoco, πρόσφατα) και για να πιάσουμε και τους στόχους του ΕΣΕΚ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που πρέπει να θέλουμε. Οχι Golden Visa, καζίνο και πετρελαιάδ­ες που τρυπάνε το Αιγαίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece