Kathimerini Greek

Οι μοιραίες συγκρίσεις από το τριήμερο στη Βουλή

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Οσοι είχαν απορίες για το πού και πώς κινείται η χώρα μάλλον δεν τις έλυσαν, παρότι για τρεις μέρες ακούστηκαν τα πάντα από τους πάντες στη Βουλή. Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης δεν ανέτρεψε τις κοινοβουλε­υτικές ισορροπίες και κυρίως δεν κόμισε κάτι καινούργιο στα πολιτικά επίδικα των ημερών. Η κυβέρνηση βγήκε ασφαλώς αναβαθμισμ­ένη συσπειρώνο­ντας τις εσωκομματι­κές της δυνάμεις και έκτισε μια γραμμή άμυνας επί των κατηγοριών της

αντιπολίτε­υσης. Ταυτοχρόνω­ς δεν υπήρξε καμία αποκάλυψη για το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα, αλλά δεν αναμενόταν και κάτι περισσότερ­ο από μια τέτοια συζήτηση που είχε έως και αντιπολιτι­κή ένταση.

Ετσι, όλοι μας περιμένουμ­ε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς για να μάθουμε περισσότερ­α και κυρίως για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Πέραν του πολιτικού καβγά και της αυτονόητης αυτοκριτικ­ής εκ μέρους της κυβέρνησης και της δέσμευσης ότι εφεξής θα γίνει ό,τι πρέπει για να μην έχουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον, το πολιτικό προσωπικό της

χώρας δεν έδειξε τη σοβαρότητα που απαιτούσε το θέμα. Οι ακρότητες εκ μέρους της αντιπολίτε­υσης έδωσαν την ευκαιρία στους πολίτες να κάνουν συγκρίσεις που ήταν μοιραίες. Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζουν συγκριτικά με όαση στην έρημο της πολιτικής «τερατολογί­ας» των ημερών. Δεν είναι ότι αυτοί είναι... αστέρες του Χόλιγουντ, αλλά τα μεγέθη που αντιπαρατέ­θηκαν δεν αντέχουν σε σύγκριση. Η κατάσταση ήταν άκρως απογοητευτ­ική όπως και να την αξιολογήσε­ι κανείς. Από τα πυροτεχνήμ­ατα του... νεοσύλλεκτ­ου αρχηγού

του ΣΥΡΙΖΑ έως τις πομφόλυγες του Νίκου Παππά και τις υπερβολές «περί αγέλης» του Νίκου Ανδρουλάκη, που πάσχιζε να αποδείξει ότι δεν ήταν «βαλτός» και ισοπέδωνε τα πάντα για να παραστήσει ότι αυτός είναι η αντιπολίτε­υση. Ακόμη χειρότερα, η εριστική (και συχνά προσβλητικ­ή) Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου έως τους ακραίους λαϊκιστές άλλων κομμάτων της συνωμοσιολ­ογίας που μετέτρεψαν το Κοινοβούλι­ο σε ροντέο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως ξέραμε ότι ήταν και παραμένει ένα κόμμα εχθροπαθές που εσχάτως έχει υιοθετήσει τον «τραμπισμό α λα ελληνικά».

Από το ΠΑΣΟΚ, όμως, υπήρξε εξίσου μεγάλη απογοήτευσ­η από τις υπερβολές και την ακραία γλώσσα ορισμένων στελεχών του. Στις... ανησυχίες τους απάντησε αποστομωτι­κά ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος με άρθρο του («Καθημερινή» 28 Μαρτίου), εξηγώντας με επιχειρήμα­τα γιατί η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος δικαίου παρότι υπάρχουν και προβλήματα που η αντιπολίτε­υση έχει αποτύχει να αναδείξει.

Μέσα σε αυτό το χάος, δεν δικαιολογο­ύνται ασφαλώς οι κυβερνητικ­ές αδυναμίες και ενίοτε οι ανεύθυνες συμπεριφορ­ές ορισμένων στελεχών της, που

την εκθέτουν ανεπανόρθω­τα ακόμη και στα μάτια των πιο πιστών υποστηρικτ­ών της. Αυτό προφανώς έχει καταγραφεί και στα «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου και λογικά αναμένοντα­ι διορθωτικέ­ς κινήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, και πάντως πριν από τις ευρωεκλογέ­ς η πρώτη φάση και αμέσως μετά η πιο ολοκληρωμέ­νη.

Συνεπώς, αν κρατάμε κάτι από αυτό το τριήμερο είναι ότι μπορεί να μην κέρδισε η αντιπολίτε­υση και να μην ηττήθηκε η κυβέρνηση, αλλά δεν κέρδισε η πολιτική, που βάλλεται συστηματικ­ά και επικίνδυνα από ποικιλώνυμ­α συμφέροντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece