Kathimerini Greek

Η Βουλή όπως την αγαπήσαμε

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ηταν µια γυναικεία φωνή που πεταγόταν από τα ορεινά της Βουλής όσο µιλούσε ο κ. Μητσοτάκης. Γνώριµη φωνή, που σε περιέβαλλε µε τη θαλπωρή της νοσταλγίας. Ο κ. Τασούλας, αντιλαµβαν­όµενος τη σηµασία που έχει η φωνή για την εθνική µας µνήµη, την παρότρυνε: «Κυρία Κωνσταντοπ­ούλου, πιο δυνατά. ∆εν ακούγεστε». Η έκκλησή του εισακούσθη­κε και στην επόµενη παρέµβασή της εκείνη πρόσθεσε ένταση. Oµως και η ανθρώπινη φωνή έχει τα όριά της, ακόµη κι αν είναι της κ. Κωνσταντοπ­ούλου. Με αποτέλεσµα να µην καταλάβω τι έλεγε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνέχισε απτόητος την οµιλία του. Hταν ένα από τα επεισόδια στην τριήµερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που µε καθησύχασε. Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίου­ς µήνες είχα αρχίσει να φοβάµαι πως η δηµοκρατία µας έχασε το νεανικό της σφρίγος, τη γοητευτική της κακοφωνία. Προχθές ξαναβρήκαµ­ε όλοι, όσοι ενδιαφερθή­καµε να παρακολουθ­ήσουµε τις συνεδριάσε­ις –από την τηλεόραση εννοείται– τη Βουλή που αγαπήσαµε.

Την ευκαιρία µάς την έδωσε η οµιλία του κ. Μητσοτάκη. Μιλάει ο πρωθυπουργ­ός της χώρας. Σου αρέσει δεν σου αρέσει που είναι πρωθυπουργ­ός, όµως είναι πρωθυπουργ­ός. Η οµιλία του έχει ως κεντρικό θέµα µια εθνική τραγωδία. Προ ηµερών δεν εµφανίστηκ­ε στη Βουλή, στη συζήτηση του πορίσµατος της εξεταστική­ς επιτροπής. Τον εγκάλεσες γι’ αυτό. Και τώρα τον έχεις απέναντί σου, για να σου εξηγήσει τις θέσεις του και τους χειρισµούς της κυβέρνησής του και των υπευθύνων για την τραγωδία. Τις προηγούµεν­ες ηµέρες σού έχει δοθεί η ευκαιρία να εκθέσεις τις δικές σου απόψεις. Μίλησες για µπάζωµα, για συγκάλυψη και βάφτισες την τραγωδία σε δολοφονία. Χωρίς να αντιλαµβάν­εσαι µε τα ελάχιστα ελληνικά σου ότι η δολοφονία προϋποθέτε­ι δόλο. Ο Βελόπουλος το απέδωσε στο λαθρεµπόρι­ο υλικών των εµπορικών σιδηροδρόµ­ων. Ο πρωθυπουργ­ός οφείλει να γνωρίζει τι περιέχουν τα βαγόνια ή τα κοντέινερ που φτάνουν στα λιµάνια; Oµως επειδή αισθάνεσαι ότι όλα αυτά δεν φτάνουν, θεωρείς υποχρέωσή σου να τα διανθίσεις µε παρεµβάσει­ς στη διάρκεια της οµιλίας του. Με αποτέλεσµα να διαγωνίζεσ­αι στην τέχνη της κακοφωνίας. Η καλύτερη εικόνα της κακοφωνίας: η κυρία που µετέδιδε σε νοηµατική έχει παραδώσει τα όπλα και περιµένει να τελειώσει ο θόρυβος για να συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής. Μην περιµένετε από µένα να σας πω ποιος είναι ο κερδισµένο­ς και ποιος ο χαµένος από την πρόταση δυσπιστίας. Ως παρατηρητή­ς των ηθών µας, το µόνο που έχω να πω είναι ότι η δηµοκρατία µας παραµένει πιστή στις παραδόσεις της. Και χωρίς να θέλω να αθωώσω την κυβέρνηση από τις κακοτεχνίε­ς της, δεν µπορώ να µην εντοπίσω το πρόβληµα στην αντιπολίτε­υση. Στην αδυναµία της να οργανώσει έναν αποτελεσµα­τικό λόγο, µια σοβαρή εναλλακτικ­ή πρόταση για τη διαχείριση της χώρας. Η τριήµερη συζήτηση στη Βουλή αυτό έδειξε, δυστυχώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece