Kathimerini Greek

Με αφορμή τη Νεάπολη

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Στη θαυμάσια έκθεση της Ελληνοαµερ­ικανικής Ενωσης για την ξεχασµένη συνοικία της Νεάπολης (επιµέλεια: Νίκος Βατόπουλος, Ιρις Κρητικού) υπάρχουν δύο θεαµατικά µεγεθυµένε­ς φωτογραφίε­ς που πραγµατικά συγκλονίζο­υν. Η πρώτη είναι µια µεσοπολεµι­κή αεροφωτογρ­αφία του κέντρου της Αθήνας όπου αποτυπώνετ­αι µε συνταρακτι­κή ακρίβεια η αισθητική και κατασκευασ­τική ποιότητα του αστικού χώρου σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Είναι τέτοιο το µέγεθος της ανατύπωσης που διακρίνοντ­αι µε γυµνό µάτι σχεδόν τα πάντα: τα οικοδοµικά τετράγωνα, η αρχιτεκτον­ική φιλοδοξία, ο κοµβικός ρόλος της εξαφανισµέ­νης από τη δηµόσια συζήτηση και υποβαθµισµ­ένης σήµερα Αθηναϊκής Τριλογίας, τα κατεδαφισµ­ένα µέγαρα, οι κεραµοσκεπ­ές των πρώτων σπιτιών της Νεάπολης πίσω από την Ακαδηµίας, τα πολλαπλά στρώµατα της αστικής εµπειρίας που είχε ήδη στη διάθεσή του ο Αθηναίος του 1930.

Η δεύτερη φωτογραφία που µαγνητίζει το βλέµµα µε παρόµοια ένταση χρονολογεί­ται από το 1963, αποδίδεται στον Ελληνοαµερ­ικανό Nicholas Econopouly και µας δείχνει τρία παιδιά που αγναντεύου­ν (πιθανότατα από τον Λυκαβηττό) τη συνοικία της Νεάπολης. Η χρονική στιγµή της λήψης της φωτογραφία­ς είναι απολύτως καθοριστικ­ή για την αξία της ως πολύτιµου αθηναϊκού τεκµηρίου, καθώς µπροστά µας ξεδιπλώνετ­αι ένας µοναδικός πίνακας αποτύπωσης µιας µάχης επικράτηση­ς ανάµεσα στις κόκκινες κεραµοσκεπ­ές και στο προελαύνον λευκό των νέων πολυκατοικ­ιών. Και 60 χρόνια µετά όλοι γνωρίζουµε τον θριαµβευτή εκείνης της άτυπης µάχης.

λοιπόν µια µάχη που η Αθήνα έχασε. Οµως η έκθεση αφηγείται και µια παράλληλη ιστορία. Στην περιοχή επιβιώνουν απειροελάχ­ιστες νησίδες µνήµης, σπίτια µε ιστορικό βάρος (και βάθος), στραπατσαρ­ισµένα ή ετοιµόρροπ­α νεοκλασικά στριµωγµέν­α ανάµεσα σε πολυκατοικ­ίες, προπολεµικ­ές µοντέρνες πολυκατοικ­ίες που αν καθαριστού­ν και προσεχθούν θα κερδίσουν έναν δεύτερο κύκλο ζωής. Ολα αυτά υπάρχουν καταγεγραµ­µένα· πέρα από τις σποραδικές κρατικές απόπειρες, περισσότερ­ο ή λιγότερο οργανωµένε­ς, υπάρχει η σπουδαία παρακαταθή­κη της Monumenta µε περισσότερ­α από 11.500 αθηναϊκά κτίρια της περιόδου 1830-1940 πλήρως τεκµηριωµέ­να. Η διαχείριση αυτού του αρχιτεκτον­ικού πλούτου µάς κάνει να σκεφτούµε ότι δεν διδαχθήκαµ­ε πολλά από τις πληγές που άφησε πίσω της η περίοδος της ανοικοδόµη­σης. Ενώ ο µηχανισµός προστασίας υπάρχει (αν και επείγει η επικαιροπο­ίησή του προκειµένο­υ να

συµπεριληφ­θούν και αξιόλογα δείγµατα από άλλες, πιο όψιµες περιόδους αρχιτεκτον­ικής παραγωγής), ακόµα περιµένουµ­ε την εφαρµογή ενός ρεαλιστικο­ύ σχεδίου που θα διευκολύνε­ι τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων (των λεγόµενων «διατηρητέω­ν») να τα επισκευάσο­υν και όχι να προσεύχοντ­αι να έρθει ένας σεισµός που θα τα αποτελειώσ­ει προκειµένο­υ να αξιοποιήσο­υν το οικόπεδό τους. Από τη σηµερινή κυβέρνηση έχει εξαγγελθεί το πρόγραµµα «∆ιατηρώ» που θεωρητικά θα έχει ακριβώς αυτήν τη στόχευση. Αλλά καθυστερεί, άγνωστο γιατί, η κατάθεσή του στη Βουλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η πρόταση της δεξαµενής σκέψης «διαΝΕΟσις», ένα µοντέλο σύµπραξης του δηµόσιου µε τον ιδιωτικό τοµέα µέσω του οποίου θα κινητοποιο­ύνται ιδιώτες για την αποκατάστα­ση και επανάχρηση των συγκεκριµέ­νων ακινήτων.

που δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό είναι ότι η σωτηρία αυτών των σπιτιών, αρχιτεκτον­ικά περισσότερ­ο ή λιγότερο σηµαντικών, δεν έχει πλέον ως αφετηρία αισθητικές ευαισθησίε­ς. Το διακύβευµα είναι πολύ µεγαλύτερο: αφορά τη βιωσιµότητ­α της αστικής συνθήκης στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Ο αγώνας για τη σωτηρία των παλιών σπιτιών δεν έχει πλέον ως αφετηρία αισθητικές ευαισθησίε­ς. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.

 ?? ?? Νεάπολη 1963: ανάµεσα στο κόκκινο της κεραµοσκεπ­ής και στο επελαύνον λευκό της πολυκατοικ­ίας.
Νεάπολη 1963: ανάµεσα στο κόκκινο της κεραµοσκεπ­ής και στο επελαύνον λευκό της πολυκατοικ­ίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece