Kathimerini Greek

Αυξήσεις διοδίων φέρνει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πολύ σημαντικές αυξήσεις –κατά μέσο όρο 30%-35%– στις τιμές των μετωπικών διοδίων της Εγνατίας Οδού προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Η αύξηση των τιμών των διοδίων ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή, χθες, της σύμβασης παραχώρηση­ς. Το πιθανότερο είναι οι νέες τιμές να τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Τρίτης, κάτι που δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιηθεί.

Με κοινή απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Θανάσης Πετραλιάς, εγκρίθηκαν χθες οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων των μετωπικών και πλευρικών σταθμών της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της. Ετσι ένα Ι.Χ. που θα διέτρεχε το σύνολο της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσ­α έως τους Κήπους Εβρου θα πληρώνει πλέον 22,55 ευρώ, από 19,30 ευρώ (αύξηση 16,6%). Η αύξηση αυτή είναι μεγάλη σε συγκεκριμέ­νους σταθμούς, λ.χ. στον σταθμό Μαλακασίου από 1,40 ευρώ σε 1,90 ευρώ (+35%), στον σταθμό Μουσθένης από 1,60 ευρώ στα 2,15 ευρώ, αύξηση 34%. Και μικρότερη σε άλλους, λ.χ. στον σταθμό Θεσσαλονίκ­ης από 0,50 ευρώ σε 0,55 ευρώ, αύξηση 10%). Αξιοσημείω­το είναι ότι σε δύο σταθμούς οι τιμές μειώνονται: στον σταθμό Μαλγάρων, από 1,20 ευρώ σε 0,90 ευρώ (μείωση 25%) και στον σταθμό Προμαχώνα (στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκ­ης - Προμαχώνα) από 2 ευρώ σε 1,90 ευρώ (μείωση 5%). Στον ίδιο κάθετο άξονα παρατηρείτ­αι και η μεγαλύτερη αύξηση, στον σταθμό διοδίων Στρυμονικο­ύ, όπου η τιμή του διοδίου διαμορφώνε­ται από 1 ευρώ σε 1,90 ευρώ (αύξηση 90%).

Ανάλογες με τους 14 μετωπικούς είναι και οι αναπροσαρμ­ογές στους 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ τα διόδια της υποθαλάσσι­ας

Οι αυξήσεις κατά μέσον όρο κυμαίνοντα­ι μεταξύ 30% και 35% και αποτελούν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης.

ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας παραμένουν ως έχουν.

Η αύξηση της χρέωσης στα διόδια της Εγνατίας, από 0,03 ευρώ/χλμ. σε 0,04 ευρώ/χλμ. (προ ΦΠΑ) ήταν ένα από τα προαπαιτού­μενα ώστε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρηση­ς από το υπουργείο Υποδομών, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ανάδοχο, την κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ-Egis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης και να οριστεί η ημερομηνία έναρξης παραχώρηση­ς, το Δημόσιο πρέπει να θέσει σε λειτουργία ακόμη τρεις πλευρικούς σταθμούς διοδίων: στα Μάλγαρα και στη Χαλάστρα (που δεν έχουν κατασκευασ­τεί) και στο Πολύκαστρο (όπου κατασκευάσ­τηκε αλλά δεν λειτουργεί).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece