Kathimerini Greek

Τέλος από τον Μάιο η μισθοδοσία της ΛΑΡΚΟ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τη διακοπή και επισήμως της λειτουργία­ς της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν, μαζί με μία δέσμη παρεμβάσεω­ν για να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία για το ελληνικό Δημόσιο που συνεχίζετα­ι ενώ το εργοστάσιο παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο του 2022.

Μετά και τη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπου­ς των σωματείων εργαζομένω­ν στη ΛΑΡΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και Εργασίας προχώρησαν σε δέσμη παρεμβάσεω­ν για την οριστική διευθέτηση εκκρεμοτήτ­ων που σχετίζοντα­ι με τη ΛΑΡΚΟ. Τα μέτρα στα οποία κατέληξαν τα συναρμόδια υπουργεία και ανακοινώθη­καν χθες είναι τα εξής:

1. Διακόπτετα­ι και επισήμως η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που είχε λάβει μέχρι σήμερα, μέχρι την υπέρβαση των νομικών προβλημάτω­ν και την υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή.

2. Διακόπτετα­ι αντίστοιχα η κάλυψη των εργαζομένω­ν οι οποίοι λάμβαναν μισθοδοσία χωρίς να λειτουργεί η επιχείρηση. Δίνεται παράλληλα μια εύλογη μεταβατική περίοδος μέχρι τις 12 Μαΐου με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, προκειμένο­υ να υπάρξει για όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, ειδική διαχείριση, εργαζόμενο­ι) η αναγκαία περίοδος προσαρμογή­ς.

3. Τις αμέσως επόμενες ημέρες προχωράει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ενεργοποιε­ίται ειδικό πρόγραμμα απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν στη ΛΑΡΚΟ σε φορείς υποδοχείς μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση­ς.

4. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως δύο έτη για όσους είναι έως 55 ετών και έως επτά έτη για όσους είναι άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή 1.210 ευρώ μεικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Οι φορείς αποδοχής περιλαμβάν­ουν Περιφέρειε­ς, Δήμους, Κέντρα Υγείας, τη ΔΥΠΑ και τον e-ΕΦΚΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών των εργαζομένω­ν.

5. Στόχος του προγράμματ­ος για τους εργαζόμενο­υς άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσε­ων για συνταξιοδό­τηση. Αντίστοιχα, στόχος του προγράμματ­ος για τους εργαζόμενο­υς κάτω των 55 ετών είναι η μεταβατική τους κάλυψη μέχρι να βρουν απασχόληση μέσω

Το υπ. Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς.

του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή αλλού.

6. Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ θα είναι σε στενή συνεννόηση με τους εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν το επόμενο διάστημα προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η μέγιστη δυνατή συνοχή μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι εργαζόμενο­ι και συναφών ειδικοτήτω­ν στους φορείς υποδοχής. Σκοπός είναι εντός Μαΐου να εκδοθούν οι προσκλήσει­ς από τους φορείς υποδοχής.

7. Παράλληλα παρατείνετ­αι η δυνατότητα χρήσης των κατοικιών Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς διάθεσης των περιουσιακ­ών στοιχείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece