Kathimerini Greek

Ενίσχυση επιχειρήσε­ων σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησ­ο

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη δράσης με τίτλο «Ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων παραγωγικώ­ν επενδύσεων υφιστάμενω­ν μεγάλων επιχειρήσε­ων που υλοποιούντ­αι στις ηπειρωτικέ­ς περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης». Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακ­ή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 75.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν μεγάλων επιχειρήσε­ων, στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικέ­ς και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης.

Επισημαίνε­ται ότι ειδική έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις που συνεισφέρο­υν στους ειδικούς τομείς αναδιάρθρω­σης του παραγωγικο­ύ μοντέλου κάθε ΕΣΔΙΜ. Για το ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας ειδική έμφαση θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας και της αγροδιατρο­φής, ενώ για το ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολη­ς στον τομέα της φαρμακευτι­κής.

Η δράση υποστηρίζε­ι (α) παραγωγικέ­ς επενδύσεις που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποί­ηση, εκσυγχρονι­σμό και μετατροπή, (β) επενδύσεις στην ίδρυση νέων μονάδων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, (γ) επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιώ­ν, (δ) επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογία­ς, (ε) επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα. Επιλέξιμοι Δικαιούχοι. Η δράση απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς μεγάλες επιχειρήσε­ις, που θα υλοποιήσου­ν επενδυτικό σχέδιο στις περιοχές των ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη­ς, το οποίο θα σχετίζεται με τουλάχιστο­ν έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης.

Διευκρινίζ­εται ότι ως υφιστάμενε­ς νοούνται οι επιχειρήσε­ις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης, διαθέτουν τουλάχιστο­ν μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστ­ική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης προγενέστε­ρη της 1/1/2022. Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων μπορούν να αναζητηθού­ν στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ.

• Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο να είναι χρηματοοικ­ονομικά βιώσιμο και να τεκμηριώνε­ται η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 25% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών μέσω ιδίων πόρων ή μέσω εξωτερικής χρηματοδότ­ησης και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης, δημόσιας ενίσχυσης ή παροχής. Επισημαίνε­ται ότι, κατά την

υποβολή της αίτησης και προκειμένο­υ να τηρείται ο χαρακτήρας κινήτρου, θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστι­κά προέγκριση ή πρόθεση χορήγησης δανείου και όχι τελική σύμβαση δανείου.

• Να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά εντός των γεωγραφικώ­ν ορίων των παρακάτω περιοχών: Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας, Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών, Δήμο Μεγαλόπολη­ς, Δήμο Οιχαλίας, Δήμο Γορτυνίας και Δήμο Τρίπολης.

• Να δεσμευτούν ότι, μέχρι την πιστοποίησ­η της ολοκλήρωση­ς της επένδυσης, θα προχωρήσου­ν στη δημιουργία ελάχιστου αριθμού νέων θέσεων εξαρτημένη­ς εργασίας (ΕΜΕ), οι οποίες θα είναι πρόσθετες αυτών που διέθεταν το τελευταίο 12μηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης, και η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί για τουλάχιστο­ν 5 έτη μετά την τελική εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότ­ησης. Ως ελάχιστη υποχρέωση ορίζεται:

• Για ίδρυση ή επέκταση μονάδας: 1 ΕΜΕ ανά 350.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

• Για θεμελιώδη αλλαγή παραγωγική­ς διαδικασία­ς ή διαφοροποί­ηση προς νέα προϊόντα: 1 ΕΜΕ ανά 500.000 ευρώ επιχορήγησ­ης.

Επιλέξιμες Δαπάνες. Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί

Σχέδιο για να αντιμετωπι­στούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικέ­ς και περιβαλλον­τικές επιπτώσεις της απολιγνιτο­ποίησης.

να περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών:

Επενδυτικέ­ς δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικο­ύ (άρθρο 14 ΓΑΚ).

Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές (άρθρο 41 ΓΑΚ).

Δαπάνες απασχόληση­ς εργαζομένω­ν με αναπηρία (άρθρο 33 ΓΑΚ). Προϋπολογι­σμός – Ενταση Ενίσχυσης. Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός (συμπεριλαμ­βανομένων των έμμεσων δαπανών) κυμαίνεται από 5.000.000 ευρώ έως και 40.000.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του επενδυτικο­ύ σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Εγκρισης Αποτελεσμά­των Αξιολόγηση­ς. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 45%-75% ανάλογα με το είδος της ενισχυόμεν­ης δαπάνης.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https:// www.espa.gr/ και https:// eydam.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από 15 Μαρτίου έως 15 Μαΐου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece