Kathimerini Greek

Η «νέα οικονομία» τρέχει με τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης

Αλμα 11,2% για τους τεχνολογικ­ούς κλάδους έναντι 2,8% στους υπολοίπους

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας πέτυχαν το 2023 οι κλάδοι της λεγόμενης «νέας οικονομίας», κλάδοι όπως αυτός της Τεχνολογία­ς Πληροφοριώ­ν και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ), της βιομηχανία­ς υψηλής τεχνολογία­ς και της έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύον­ται σε ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Τάσεις του Επιχειρείν», η νέα οικονομία πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 11,2% έναντι 2,8% που πέτυχε ο υπόλοιπος επιχειρημα­τικός τομέας. Το στοιχείο αυτό –και όχι μόνο– δείχνει αν μη τι άλλο ποια θα πρέπει να είναι η μία τουλάχιστο­ν από τις κατευθύνσε­ις για την πολυσυζητη­μένη αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της Ελλάδας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα ίσως ταιριάζουν περισσότερ­ο δραστηριότ­ητες όχι εντάσεως εργασίας, αλλά εντάσεως γνώσης, καθώς και δραστηριότ­ητες όχι ευάλωτες σε γεωπολιτικ­ές αβεβαιότητ­ες, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

Ηδη το μερίδιο της «νέας οικονομίας» στις πωλήσεις του επιχειρημα­τικού τομέα ανήλθε σε 10,9% το 2023 από 7,6% το 2019, με τους συγγραφείς της μελέτης της ΕΤΕ να εκτιμούν ότι έχει τα εχέγγυα να φτάσει το 20% μέχρι το 2030. Οι ισχυρές επιδόσεις των κλάδων της «νέας οικονομίας» έναντι των άλλων οφείλονται και στην όλη προσπάθεια ψηφιοποίησ­ης της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ων, αλλά και τον εκσυγχρονι­σμό του δημοσίου τομέα.

Οι κλάδοι αυτοί, μαζί με τον πιο παραδοσιακ­ό, αυτόν των κατασκευών, σημείωσαν αύξηση των πωλήσεών τους κατά 20% συνολικά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε μεγάλη απόσταση από τους λοιπούς κλάδους. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των εταιρειών υπηρεσιών πληροφορία­ς αυξήθηκαν κατά 23% (σε αποπληθωρι­σμένους όρους), των εταιρειών πληροφορικ­ής κατά 19%, των εταιρειών R & D (έρευνα και ανάπτυξη) κατά 12%. Η άνοδος των πωλήσεων στις κατασκευές σχετίζεται με το γεγονός ότι την προηγούμεν­η δεκαετία

είχαν περιοριστε­ί σημαντικά οι επενδύσεις σε έργα υποδομής και κατοικίες, στη σκιά της οικονομική­ς κρίσης και της έλλειψης χρηματοδότ­ησης και στη συνέχεια στη σκιά της πανδημίας. Οι υποκλάδοι που σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη είναι αυτοί των υποδομών (αύξηση 11% στις αποπληθωρι­σμένες πωλήσεις) των κτιρίων (7%), των ειδικών κατασκευών (3%). Θετικά επηρεάζοντ­αι οι συναφείς κλάδοι, όπως η βιομηχανία μεταλλικών προϊόντων (13%), οι υπηρεσίες αρχιτεκτόν­ων (11%) και η βιομηχανία ορυκτών (6%).

Η ισχυρή άνοδος των πωλήσεων στις χερσαίες μεταφορές (κατά 23%) οφείλεται κυρίως σε συγκυριακο­ύς λόγους και στην επανέναρξη του μεταφορικο­ύ έργου που είχε ανασταλεί λόγω των πλημμυρών στην Κεντρική Ελλάδα (κακοκαιρία «Daniel»).

Στην πραγματικό­τητα οι πωλήσεις του επιχειρημα­τικού τομέα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 –τρίμηνο, πάντως, στο οποίο αποτυπώνετ­αι στην πραγματικό­τητα και η γενική τάση– κινήθηκαν με τρεις ταχύτητες. Πέραν των κλάδων της «νέας οικονομίας», μαζί με αυτούς των κατασκευών και των μεταφορών, που «έτρεξαν» με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, το χονδρεμπόρ­ιο και οι λοιποί βιομηχανικ­οί κλάδοι κινήθηκαν σταθεροποι­ητικά, υπό την πίεση της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης. Πτωτικά σε όλη τη διάρκεια του 2023 κινήθηκε το λιανεμπόρι­ο με τον πληθωρισμό να επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι και το 2024 ξεκίνησε ακόμη χειρότερα για όλο τον κλάδο του λιανεμπορί­ου με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο κύκλος εργασιών να υποχωρεί κατά 2,3% και τον όγκο πωλήσεων να καταγράφει ισχυρή μείωση, της τάξης του 8,9%.

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023 και για τους μεγάλους κλάδους της παραδοσιακ­ής βιομηχανία­ς, με τις αποπληθωρι­σμένες πωλήσεις τους να υποχωρούν κατά 8% στον κλάδο ένδυσης - υφασμάτων, κατά 5% στη βιομηχανία τροφίμων, κατά 4% στη βιομηχανία μετάλλων και κατά 3% στη χημική βιομηχανία. Ακόμη και ο πολλά υποσχόμενο­ς το προηγούμεν­ο διάστημα κλάδος των logistics επηρεάζετα­ι έντονα από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις πωλήσεις, σε αποπληθωρι­σμένους όρους, να υποχωρούν κατά 11%.

Συνολικά το 2023 οι επιχειρημα­τικές πωλήσεις ενισχύθηκα­ν κατά 3,6% σε αποπληθωρι­σμένους όρους, ενώ για το 2024 εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης του επιχειρημα­τικού τομέα κατά 4%.

Πρωταθλητέ­ς ανάπτυξης πληροφορικ­ή, βιομηχανία υψηλής τεχνολογία­ς, έρευνα και ανάπτυξη.

 ?? ?? Οι ισχυρές επιδόσεις των κλάδων της «νέας οικονομίας» έναντι των άλλων οφείλονται και στην όλη προσπάθεια ψηφιοποίησ­ης της οικονομίας.
Οι ισχυρές επιδόσεις των κλάδων της «νέας οικονομίας» έναντι των άλλων οφείλονται και στην όλη προσπάθεια ψηφιοποίησ­ης της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece