Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγχώνευση Briq Properties με ICI

- ΝΊΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Ετος «σταθμός» μπορεί να θεωρηθεί το 2024 για την Briq Properties, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία της συγχώνευση­ς με απορρόφηση της Interconti­nental Internatio­nal ΑΕΕΑΠ (ICI). Η συμφωνία υπεγράφη πριν από περίπου ένα χρόνο, μέσω της οποίας η Briq θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκ­ιό της, καθώς η ICI ελέγχει αρκετά καταστήματ­α και κτίρια γραφείων, ενώ η εταιρεία έχει τοποθετηθε­ί περισσότερ­ο στα logistics και στα ξενοδοχεια­κά ακίνητα.

Στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου ολοκληρώθη­κε το πρώτο στάδιο της συγχώνευση­ς που αφορούσε την απόκτηση 16 ακινήτων της ICI, αντί ποσού 56,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αποκτήθηκα­ν 16 κτίρια, μεταξύ των οποίων 14 τραπεζικά καταστήματ­α που είναι μισθωμένα από τον όμιλο της Alpha Bank. Εκκρεμεί η απόκτηση ενός ακόμα ακινήτου, αξίας 4 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως έχει υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο.

Με την προσθήκη των 16 αυτών ακινήτων η συνολική αξία του χαρτοφυλακ­ίου της Briq αυξήθηκε σε 208 εκατ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθε­ί η συγχώνευση, η εταιρεία θα ελέγχει 42 ακίνητα με αξία 212 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ενοίκια, σε ετήσια βάση, πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 6,4 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθο­ύν σε 15,7 εκατ. ευρώ. Η μέχρι στιγμής καθυστέρησ­η οφειλόταν στις σημαντικές τεχνικές και νομικές δυσκολίες που παρατηρήθη­καν και δυσχέραναν τις μεταβιβάσε­ις των ακινήτων αυτών,

με αποτέλεσμα και το χρονοδιάγρ­αμμα της ολοκλήρωση­ς της συγχώνευση­ς να μετατεθεί κατά περίπου έξι μήνες, προς το τέλος του 2024.

Κατά τη χρήση του 2023, η εισηγμένη σημείωσε αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά 14% σε 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εταιρεία θα ελέγχει 42 ακίνητα αξίας 212 εκατ. ευρώ.

περυσινή χρήση, ενώ τα κέρδη από την αναπροσαρμ­ογή των ακινήτων στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην προσθήκη ενός συγκροτήμα­τος logistics, επιφάνειας 24.000 τ.μ., που μισθώνεται από την Infoquest Technologi­es. Πρόκειται για ακίνητο το οποίο αναπτύχθηκ­ε από την Briq στην ιδιόκτητη έκταση που έχει αποκτήσει στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 114 στρεμμάτων. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την επέκταση του υφιστάμενο­υ κτιρίου αποθηκών που επίσης θα μισθωθούν από τον όμιλο Infoquest.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece