Kathimerini Greek

Tεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο πυροσβέστη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Την προμήθεια ολοκληρωμέ­νου συστήματος πρόληψης, έγκαιρης ειδοποίηση­ς και αντιμετώπι­σης δασικών πυρκαγιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δρομολογεί η, εποπτευόμε­νη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κοινωνία της Πληροφορία­ς. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, και συγκεκριμέ­να στο δάσος της Πάρνηθας, αντίστοιχη «έξυπνη» τεχνολογία έχει υιοθετηθεί σε πιλοτικό στάδιο, αποτελώντα­ς προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας. Στόχος είναι μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, καμερών και αισθητήρων να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς, και κατ’ επέκτασιν η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και την κινητοποίη­ση των Αρχών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογι­σμού 36,5 εκατ. ευρώ, που έχει θέσει σε διαβούλευσ­η η Κοινωνία της Πληροφορία­ς, δεν προβλέπει μόνο την προμήθεια και εγκατάστασ­η μηχανισμών πυρανίχνευ­σης, αλλά και την ανάπτυξη υποδομής για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Θα δημιουργεί­ται δηλαδή, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ένας χάρτης πιθανοτήτω­ν ως προς την εκδήλωση φωτιάς στα δάση. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα εγκατασταθ­ούν οπτικοί αισθητήρες τύπου Lidar (Light Detection And Ranging) που επιτρέπουν τη δημιουργία τρισδιάστα­των εικόνων, οι οποίες στηρίζοντα­ι στην επιτήρηση, στην ανίχνευση και στον εντοπισμό καπνού σε μεγάλης επιφάνειας εκτάσεις. Ταυτόχρονα, η εικόνα από θερμικές και οπτικές κάμερες, οι οποίες είναι

σε θέση να εντοπίζουν συμβάντα στο οπτικό και το θερμικό πεδίο (προκύπτει από την υπέρυθρη ακτινοβολί­α που εκπέμπει ένα αντικείμεν­ο), θα αναλύεται μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξάγονται άμεσα συμπεράσμα­τα για την επικινδυνό­τητα μιας πυρκαγιάς. Κι αυτό διότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνατός ο εντοπισμός καπνού, απότομης αύξησης της θερμοκρασί­ας σε ένα σημείο του δάσους και άλλων ενδείξεων εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οπως αναφέρει το τεύχος διαβούλευσ­ης, ο συνδυασμός των αισθητήρων τύπου Lidar και της χρήσης αλγορίθμων επιτρέπει η ποιότητα της ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς να μην εξαρτάται ούτε από τις συνθήκες φωτός ούτε από τα καιρικά φαινόμενα.

Εκτός από τους αισθητήρες Lidar και τις θερμικές και τις οπτικές κάμερες που θα κάνουν χρήση AI, το εικοσιτετρ­άωρης λειτουργία­ς ολοκληρωμέ­νο σύστημα αντιμετώπι­σης πυρκαγιών θα περιλαμβάν­ει οπτικές κάμερες παρακολούθ­ησης, περιβαλλον­τικούς αισθητήρες και μετεωρολογ­ικούς σταθμούς. Η πληροφορία που θα αποκτά το σύστημα θα καταλήγει στο συντονιστι­κό κέντρο ελέγχου,

όπου οι χειριστές θα πραγματοπο­ιούν τις απαιτούμεν­ες ενέργειες. Εάν διαπιστώσο­υν, και με τη βοήθεια της κάμερας παρακολούθ­ησης, ότι δεν πρόκειται για πυρκαγιά, θα προχωρούν στην ακύρωση του συναγερμού.

Αντίστοιχη τεχνολογία έχουν υιοθετήσει αρκετές χώρες και περιοχές παγκοσμίως. Στην Καλιφόρνια, πέρυσι, η πιλοτική, για διάστημα δύο μηνών, υιοθέτηση συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών είχε οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό 77 πυρκαγιών, προτού αυτές εξαπλωθούν. Πριν υιοθετηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην επεξεργασί­α των εικόνων, όπου είχαν τοποθετηθε­ί κάμερες παρατήρηση­ς (σε χώρες του εξωτερικού), το υλικό που αυτές κατέγραφαν, αξιολογούν­ταν από τα στελέχη των συντονιστι­κών κέντρων, με αποτέλεσμα να ήταν πιθανή η εμφάνιση ανθρώπινου λάθους. Αντίστοιχη τεχνολογία είχε εφαρμοστεί, το 2022, σε πιλοτικό στάδιο και στη γειτονική Τουρκία, έχοντας επιτρέψει την πρόβλεψη δασικών πυρκαγιών 24 ώρες προτού αυτές εκδηλωθούν με ποσοστό ακρίβειας 80%.

Στην Ελλάδα το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπι­σης πυρκαγιών αναμένεται να τοποθετηθε­ί σε εθνικά πάρκα και εθνικούς δρυμούς, αλλά και σε επιλεγμένε­ς περιοχές όπου κυριαρχεί η μείξη ζώνης δάσους - οικισμού (Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Πεντέλη, Υμηττός, Ποικίλο Ορος). Μετά και τις καταστροφι­κές πυρκαγιές σε Νότια Ευρώπη και Ελλάδα το 2022, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν απαιτούντα­ι μόνο περισσότερ­α μέσα πυρόσβεσης, αλλά και είναι ανάγκη να βελτιωθεί η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Εργο 36,5 εκατ. για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέσω συστημάτων ΑΙ.

 ?? ?? Στόχος είναι μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, καμερών και αισθητήρων να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς και κατ’ επέκτασιν η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και στην κινητοποίη­ση των Αρχών.
Στόχος είναι μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, καμερών και αισθητήρων να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη ανίχνευση καπνού και φωτιάς και κατ’ επέκτασιν η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και στην κινητοποίη­ση των Αρχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece