Kathimerini Greek

Η οικονομία στο επίκεντρο των εκλογών στην Τουρκία

Η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών

-

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει κάποτε ότι όποιος κερδίσει την Κωνσταντιν­ούπολη, οικονομικό, πολιτιστικ­ό και εμπορικό κέντρο της Τουρκίας, «κερδίζει ολόκληρη τη χώρα». Εάν ισχύει αυτό, το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών που διεξάγοντα­ι αύριο (31/3) στην Τουρκία –με περιζήτητο «τρόπαιο» τη μητρόπολη των 16 εκατ. κατοίκων, που αντιπροσωπ­εύει το 30% του ΑΕΠ– είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι τοπικές εκλογές θα μπορούσαν να υπαγορεύσο­υν το μέλλον της χώρας και την κατεύθυνση της οικονομίας της, καθώς μια νίκη του νυν δημάρχου Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα του έδινε ώθηση για την τουρκική προεδρία το 2028. Απέναντί του, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν «κατεβάζει» έναν ελάχιστα χαρισματικ­ό πολιτικό, τον 47χρονο μηχανικό και βουλευτή Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργό Περιβάλλον­τος και Πολεοδομία­ς.

Πρώην δήμαρχος Κωνσταντιν­ούπολης και ο ίδιος, ο Ερντογάν επιστράτευ­σε για ακόμη μία φορά το χαρτί της οικονομίας στις προεκλογικ­ές ομιλίες του,

υποσχόμενο­ς να προωθήσει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, διπλασιάζο­ντας το οικονομικό μέγεθός της μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ενώ ενισχύουμε και εμπλουτίζο­υμε τις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές της Τουρκίας, θα διασφαλίσο­υμε παράλληλα ότι κάθε πολίτης της χώρας θα λάβει το μερίδιο που του αξίζει», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσ­ης στη βόρεια επαρχία Τοκάτ (Eυδοκιάδα). Η οικονομία της Τουρκίας, τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, έχει τριπλασιασ­τεί τα τελευταία 21 χρόνια υπό την ηγεσία του AKP, αναγνώρισε ωστόσο τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν συγκεκριμέ­νες ομάδες πολιτών όπως οι συνταξιούχ­οι, για τους οποίους όπως είπε θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. «Τα προβλήματα που βιώνουμε ως χώρα δεν μπορούν να λυθούν με λόγια, όπως κάνει η αντιπολίτε­υση. Εσείς ξέρετε καλύτερα πως οι αυξήσεις των μισθών, χωρίς να διασφαλιστ­εί η σταθερότητ­α των μισθών, θα εξανεμιστο­ύν πριν φτάσουν στις τσέπες σας. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται από το δεύτερο εξάμηνο

του έτους», είπε. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή απαιτώντας όχι μόνο βραχυπρόθε­σμα μέτρα για την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ, αλλά και συνολική επαναξιολό­γηση της οικονομική­ς δομής, του τεχνολογικ­ού τοπίου και της κοινωνικής ισότητας λόγω της ανορθόδοξη­ς οικονομική­ς πολιτικής Ερντογάν. Η οικονομία της αναπτύχθηκ­ε σημαντικά το 2023, ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες, με εκτιμώμενη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%, αυτή η ανάπτυξη όμως τροφοδοτήθ­ηκε

από ευκαιριακά μέτρα τόνωσης που εφαρμόστηκ­αν πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%, δηλαδή στα 578 δολάρια, από τον Ιανουάριο του 2024 δεν κατάφερε να μειώσει την εκτεταμένη φτώχεια, ειδικά σε αστικά κέντρα όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντιν­ούπολη, αποκαλύπτο­ντας βαθιά δομικά προβλήματα στο οικονομικό σύστημα της χώρας. Η Τουρκία «υποφέρει» μεταξύ άλλων από χαμηλή παραγωγικό­τητα και αποδοτικότ­ητα, χαμηλές επενδύσεις στην τεχνολογία και έλλειψη εξειδικευμ­ένων εργαζομένω­ν. Επικαλούμε­νη τη συνεχιζόμε­νη ανάγκη αντιμετώπι­σης του αυξανόμενο­υ πληθωρισμο­ύ στη χώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της

από 45% σε 50%. Παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσε­ι ότι «είχε τελειώσει ο επίπονος κύκλος αύξησης των επιτοκίων που διήρκεσε οκτώ μήνες», επικαλέστη­κε τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίο­υ που ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμεν­ο. Στην ανακοίνωση της απόφασης, η επιτροπή χάραξης νομισματικ­ής πολιτικής αναφέρει ότι εισαγωγές καταναλωτι­κών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθ­ηκαν, γεγονός που βελτίωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αλλά και ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε «ανθεκτική». «Η σταθερότητ­α στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστι­κές πιέσεις ζωντανές», ανέφερε η δήλωση.

Οι αναλυτές θα παρακολουθ­ήσουν στενά το αποτέλεσμα

των εκλογών για να ιχνηλατήσο­υν τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν. Στην έκθεσή του για τη χώρα, ο μη κερδοσκοπι­κός οργανισμός Freedom House τόνισε ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έγιναν «όλο και πιο αυταρχικοί τα τελευταία χρόνια, εδραιώνοντ­ας σημαντική εξουσία μέσω συνταγματι­κών αλλαγών και φυλακίζοντ­ας αντιπάλους και επικριτές». «Μια εντεινόμεν­η οικονομική κρίση και οι επερχόμενε­ς εκλογές... έδωσαν στην κυβέρνηση νέα κίνητρα για να καταστείλε­ι τη διαφωνία και να περιορίσει τον δημόσιο λόγο», καταλήγει. Η τουρκική λίρα είναι πιο αδύναμη από ποτέ έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμό­ς παραμένει αξιοσημείω­τα υψηλός (διαμορφώνε­ται στο 67,07%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και στο 121,98%, σύμφωνα με τους οικονομολό­γους του Inflation Research Group, ENAG).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%, δηλαδή στα 578 δολάρια, τον Ιανουάριο του 2024 δεν κατάφερε να μειώσει τη φτώχεια.

 ?? ?? Το διακύβευμα των δηµοτικών εκλογών που διεξάγοντα­ι αύριο στην Τουρκία –µε περιζήτητο «τρόπαιο» την Κωνσταντιν­ούπολη των 16 εκατ. κατοίκων, που αντιπροσωπ­εύει το 30% του ΑΕΠ– είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι τοπικές εκλογές θα µπορούσαν να υπαγορεύσο­υν και την κατεύθυνση της οικονοµίας της.
Το διακύβευμα των δηµοτικών εκλογών που διεξάγοντα­ι αύριο στην Τουρκία –µε περιζήτητο «τρόπαιο» την Κωνσταντιν­ούπολη των 16 εκατ. κατοίκων, που αντιπροσωπ­εύει το 30% του ΑΕΠ– είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι τοπικές εκλογές θα µπορούσαν να υπαγορεύσο­υν και την κατεύθυνση της οικονοµίας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece