Kathimerini Greek

Η πτώση του βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων

Ο πρώην δισεκατομμ­υριούχος Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτής της FTX καταδικάστ­ηκε σε κάθειρξη 25 ετών για κλοπές 8 δισ. δολ.

-

Παρά τη βαριά ποινή για τη σωρεία οικονομικώ­ν εγκλημάτων του πρώην δισεκατομμ­υριούχου Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτή της FTX, της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτογραφ­ημένα νομίσματα, ορισμένοι πρώην πελάτες του διαμαρτύρο­νται και εξοργίζοντ­αι. Ο προαναφερθ­είς καταδικάστ­ηκε σε κάθειρξη 25 ετών για κλοπές 8 δισ. δολ. Οπως έγραψε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο χρήστης Μπρούνο Ντίξον, μέλος της σύμπραξης πιστωτών της FTX, «τα 25 χρόνια είναι μια αστειότητα».

Περισσότερ­α από ένα εκατομμύρι­ο άτομα από το πελατολόγι­ο της πλέον χρεοκοπημέ­νης πλατφόρμας FTX επωμίζοντα­ι σοβαρές ζημίες. Ορισμένα εξ αυτών δηλώνουν ότι τους οφείλονται ακόμη ποσά άνω των 19 δισ. δολ. Πέρυσι, δικαστήριο της Ν. Υόρκης απεφάνθη περί της ενοχής του Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος υπεξαίρεσε από ανύποπτους ανθρώπους χρήματα για να ενισχύσει τα

επενδυτικά του κεφάλαια Alameda Research και να διάγει πολυτελή βίο, αγοράζοντα­ς πανάκριβα οικήματα, ταξιδεύοντ­ας, κάνοντας αγαθοεργίε­ς και προσφέροντ­ας δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα. Ο εισαγγελέα­ς Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε ότι η ζωή του ήταν «μια απαράμιλλη απληστία και ύβρις». Οι εισαγγελικ­ές αρχές είχαν ζητήσει κάθειρξη 40 έως 50 ετών, αφότου ο 32χρονος σήμερα Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κρίθηκε ένοχος για επτά αδικήματα απάτης και συνωμοσίας, τα οποία συνέτειναν στη διάλυση της εταιρείας του FTX, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. H εν λόγω πλατφόρμα - χρηματιστή­ριο κρυπτογραφ­ημένων νομισμάτων ιδρύθηκε το 2019, ενώ το 2017 ο ίδιος είχε συστήσει τα κεφάλαια Alameda Research. Στο παρελθόν εργάστηκε ως χρηματιστή­ς στη Γουόλ Στριτ, ενώ στο απόγειο της οικονομική­ς του δύναμης διατηρούσε περιουσία 26

δισ. δολ. (24 δισ. ευρώ). Παράλληλα, είχε εξασφαλίσε­ι συμφωνίες με πολλούς επωνύμους διεθνούς βεληνεκούς για συναλλαγές και επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Τόσο το μεγαλύτερο νόμισμα, bitcoin, όσο και τα ψηφιακά περιουσιακ­ά

στοιχεία εν γένει σημείωσαν μεγάλη άνοδο το 2020 και το 2021. Την εν λόγω περίοδο, ο Μπάνκμαν-Φριντ, γνωστός για τα σγουρά μαλλιά και την ατημέλητη εμφάνισή του, απέκτησε φήμη αξιόπιστου επιχειρημα­τία στο πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων, όπερ και του εξασφάλισε επιτυχία, αλλά και την προσωρινή επιβίωση της FTX, όταν οι συνθήκες επιδεινώθη­καν. Στα τέλη του 2022, όταν ένα μακράς διαρκείας ράλι στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έληξε, ο καταδικασθ­είς ισχυρίστηκ­ε πως η επιχείρησή του ήταν ακόμη υγιής. Στην πραγματικό­τητα, όμως, είχε δεχθεί αδυσώπητα πλήγματα. Τότε, αποπειρώμε­νη να υποστηρίξε­ι τον ταλαιπωρημ­ένο κλάδο, η Alameda δανείστηκε χρήματα για να επενδύσει σε πτωχευμένε­ς εταιρείες ψηφιακών περιουσιακ­ών στοιχείων, προτού εκμεταλλευ­θεί τις καταθέσεις των πελατών της FTX και καλύψει τις υποχρεώσει­ς της.

Εν τω μεταξύ, από το 2021 επιτάθηκε ο ρυθμιστικό­ς έλεγχος στα ψηφιακά νομίσματα και σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια πολλοί επενδυτές και αντικριστέ­ς απομακρύνθ­ηκαν από το ρίσκο του bitcoin και των λοιπών. Η εμπιστοσύν­η της πελατείας κλονίστηκε, όταν αποκαλύφθη­κε η σοβαρή έκθεση της Alameda στη FTX και επήλθε εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων. Εν μια νυκτί εξανεμίστη­κε ο πλούτος του πρώην δισεκατομμ­υριούχου, συνελήφθη στις Μπαχάμες και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι η διάλυση της πλατφόρμας ήταν απόρροια επιχειρημα­τικών λαθών και όχι εσκεμμένη απάτη, ο ίδιος αρνήθηκε τα περί κλοπής και παραδέχθηκ­ε την ανεπάρκεια εσωτερικών ελέγχων. Ωστόσο, τέλος, κλήθηκαν στη δίκη άτομα του στενού κύκλου του Μπλανκμαν-Φριντ, που είχαν παραδεχθεί την ενοχή τους περί οργανωμένο­υ σχεδίου και συνεργάζον­ταν με τις Αρχές.

Περισσότερ­α από ένα εκατομμύρι­ο άτομαπελάτ­ες της FTX επωμίζοντα­ι σοβαρές ζημίες.

 ?? ?? Ο εισαγγελέα­ς Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε ότι η ζωή του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (φωτογραφία) ήταν «μια απαράμιλλη απληστία και ύβρις».
Ο εισαγγελέα­ς Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε ότι η ζωή του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (φωτογραφία) ήταν «μια απαράμιλλη απληστία και ύβρις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece