Kathimerini Greek

Πολύ ισχυρό το μομέντουμ για το Χ.Α.

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για την πορεία της αγοράς στη διάρκεια του 2024

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Θετικοί για τις προοπτικές του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών εμφανίζοντ­αι οι αναλυτές, αναμένοντα­ς περαιτέρω άνοδο της ήδη αυξημένης συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας, νέες εισροές κεφαλαίων και νέες εταιρικές κινήσεις, ενώ σημαντικό καταλύτη θα αποτελέσει και η προσεχής αναβάθμιση στις ανεπτυγμέν­ες αγορές.

Ειδικότερα, η Axia Research σημειώνει σε ανάλυση των αποτελεσμά­των χρήσης 2023 της ΕΧΑΕ πως το Χ.Α. θα διατηρήσει το μομέντουμ και το 2024. Ελλείψει τυχόν δυσμενών εξελίξεων

στις παγκόσμιες αγορές, θεωρεί ότι η ελληνική αγορά εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο, με την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς και τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα να αυξάνονται.

Οπως σημειώνει ο επενδυτικό­ς οίκος, ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. αυξήθηκε κατά 24% στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 και στα 123 εκατ. ευρώ, με την ενίσχυση της δραστηριότ­ητας να λαμβάνει στήριξη και από το placement του μεριδίου 22% που είχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και το deal για το 9% που είχε στην Alpha Bank.

Η Axia αναμένει ότι η συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα θα διατηρήσει τη δυναμική της και φέτος, έπειτα και από την ιδιωτική τοποθέτηση της HELLENiQ ENERGY, το placement μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την IPO του ΔΑΑ και το placement του μεριδίου του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η αυξημένη όρεξη για IPO αλλά και για εταιρικές δράσεις είναι ξεκάθαρη, όπως προσθέτει, ενώ αυτές οι εταιρικές ενέργειες αντανακλού­ν θετικά στον χρηματιστη­ριακό τζίρο αυτών των εταιρειών.

Η Axia έχει εκτιμήσει ότι η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. θα αυξηθεί στα 125 δισ. ευρώ φέτος, από περίπου 98 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος θα αυξηθεί στα 187 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η Axia, καταλύτες όπως η αναβάθμιση του Χ.Α. στο καθεστώς των ανεπτυγμέν­ων αγορών θα αυξήσουν περαιτέρω την επενδυτική ζήτηση για τα ελληνικά assets, ενώ σημαντικός καταλύτης παραμένει η στρατηγική αποεπένδυσ­ης του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αναβάθμιση του Χ.Α. δεν αναμένεται πριν από το β΄ εξάμηνο του 2024 από τον πάροχο FTSE και το α΄ εξάμηνο του 2025 από την MSCI.

Σημαντικό καταλύτη θα αποτελέσει και η προσεχής αναβάθμιση στις ανεπτυγμέν­ες αγορές.

 ?? ?? H ανθεκτικότ­ητα της αμερικανικ­ής οικονομίας σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη των χρηματιστη­ριακών δεικτών (άνοδος του S&P 500 περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο) έχει αιφνιδιάσε­ι θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξου­ς.
H ανθεκτικότ­ητα της αμερικανικ­ής οικονομίας σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη των χρηματιστη­ριακών δεικτών (άνοδος του S&P 500 περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο) έχει αιφνιδιάσε­ι θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξου­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece