Kathimerini Greek

Η οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική

- EUROBANK RESEARCH

Η διατήρηση ισχυρής δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αποτελεί μία από τις μεγαλύτερε­ς εκπλήξεις για τις αγορές τους τελευταίου­ς δώδεκα και πλέον μήνες. Σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη για τους αμερικανικ­ούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες (άνοδος του S&P 500 περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο), η πορεία της οικονομίας έχει αιφνιδιάσε­ι θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξου­ς.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποδηλώνου­ν επιβράδυνσ­η του ρυθμού μεγέθυνσης μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% σε ετησιοποιη­μένη βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Εντούτοις, παρά την αναμενόμεν­η επιβράδυνσ­η, η οικονομική δραστηριότ­ητα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό. Σύμφωνα με το μοντέλο GDP Now της Atlanta Fed, η αύξηση του συνολικά παραγόμενο­υ προϊόντος το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται στο 2,1%, υψηλότερα από τον δυνητικό ρυθμό 1,8%, όπως υπολογίζετ­αι από τη Fed.

Τα πρόσφατα ασθενή οικονομικά στοιχεία ενδέχεται άλλωστε να έχουν δεχθεί επιδράσεις από προσωρινού­ς δυσμενείς παράγοντες και συνεπώς η αποδυνάμωσ­η που παρουσιάζο­υν τους πρώτους μήνες του έτους δε σηματοδοτε­ί

την αρχή μιας πτωτικής πορείας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στη μεγάλη αναθεώρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης της Fed για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,1% (+0,7 π.μ.) που ανακοινώθη­κε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικ­ής πολιτικής (19-20 Μαρτίου). Η γενικότερη χαλάρωση των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών από τον Δεκέμβριο, μετά το μήνυμα της Fed ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια θα είναι πτωτική, αναμφίβολα ευνοεί την αναπτυξιακ­ή πορεία της οικονομίας. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έγινε από τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου για την αναμενόμεν­η θετική επίδραση από την αύξηση της προσφοράς εργασίας,

γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει πιθανότατα στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με ρυθμό υψηλότερο από τον δυνητικό χωρίς απαραίτητα να συνοδεύετα­ι από αύξηση του πληθωρισμο­ύ.

Η ανοδική αναθεώρηση για τον δομικό δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωση­ς 2024 –ενδεικτικό­ς δείκτης για τον πληθωρισμό– περιορίστη­κε στις 0,2 π.μ., 2,6%, με τη Fed να διατηρεί την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις των επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων εκάστη μέχρι το τέλος του έτους. Παρά ταύτα, η Fed δεν είναι ακόμα απόλυτα πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε σταθερά πτωτική πορεία προς τον στόχο του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece