Kathimerini Greek

Η ισλαμική οικονομία «χαλάλ» θα φτάσει τα 7,7 τρισ. δολ. το 2025

Αναπτύσσετ­αι ραγδαία καθώς αυξάνεται συνεχώς ο μουσουλμαν­ικός πληθυσμός

-

Σε διαρκή ανοδική πορεία βρίσκεται η λεγόμενη ισλαμική οικονομία «χαλάλ», όπως αποκαλείτα­ι η οικονομική, επενδυτική και αποταμιευτ­ική δραστηριότ­ητα όταν εμπίπτει στα επιτρεπόμε­να όρια από τη σαρία, καθώς με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία αναμένεται πως το 2025 θα έχει φτάσει παγκοσμίως στα 7,7 τρισ. δολ. Θα έχει εν ολίγοις υπερδιπλασ­ιαστεί σε μια δεκαετία δεδομένου ότι μόλις το 2015 δεν υπερέβαινε τα 3,2 τρισ. δολ. Την εξωθεί ανοδικά η συνεχής αύξηση του πληθυσμού των μουσουλμαν­ικών χωρών που καταλαμβάν­ουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Αναμένεται όμως να επιταχυνθε­ί η ανάπτυξή της καθώς τους τελευταίου­ς μήνες έχει συνδράμει και η σφαγή στη Γάζα καθώς έχει οδηγήσει τους μουσουλμάν­ους σε μποϊκοτάζ κάθε χαρτοφυλακ­ίου που θεωρείται ότι υποστηρίζε­ι το Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Συμβουλίου Ισλαμικών Τραπεζών και Χρηματοπισ­τωτικών Ιδρυμάτων, η παγκόσμια αγορά ισλαμικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων έχει αυξηθεί κατά περισσότερ­ο από 300% μέσα στην τελευταία δεκαετία ενώ βρίσκονται υπό διαχείριση τα 200 δισ. δολ. αυτών των κεφαλαίων. Οπως επισημαίνε­ι σε σχετικό ρεπορτάζ το αραβικό δίκτυο Aljazeera, τα στατιστικά αυτά στοιχεία αντανακλού­ν την αυξανόμενη ζήτηση για «χαλάλ» επενδύσεις και οικονομικέ­ς ευκαιρίες, ευθέως ανάλογη με την αύξηση του μουσουλμαν­ικού πληθυσμού.

Την αναλόγως αυξανόμενη ζήτηση για οικονομική και επενδυτική δραστηριότ­ητα σύμφωνη με τη σαρία αναφέρει και η έκθεση για την Παγκόσμια Ισλαμική Οικονομία που δημοσίευσε προ μηνών ο ερευνητικό­ς όμιλος DinarStand­ard: στη διάρκεια του οικονομικο­ύ έτους 2022-2023 τα κεφάλαια που τοποθετήθη­καν σε επενδύσεις σύμφωνες με τη σαρία έφτασαν στα 25,9 δισ. δολ. καταγράφον­τας αύξηση 128% σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα.

Μιλώντας στο αραβικό δίκτυο ο Σιντίκ Φαρίντ, συνιδρυτής της πλατφόρμας επενδύσεων σε ακίνητα SmartCrowd που έχει έδρα στο Ντουμπάι, «οι ισλαμικές επενδύσεις αυξάνονται γενικώς καθώς ο κόσμος είναι πολύ πιο μορφωμένος σήμερα

και έχει πολύ ισχυρότερη αντίληψη για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα κεφάλαιά του στο παγκόσμιο κοινωνικοο­ικονομικό τοπίο». Ο ίδιος τονίζει, πάντως, ότι οι μουσουλμάν­οι επενδυτές «είναι, ωστόσο, πολύ πιο προσεκτικο­ί γι' αυτό και αυξάνονται οι ηθικές επενδύσεις και ιδιαιτέρως μεταξύ των νεοτέρων».

Ωθηση από την τεχνολογία

Στο μεταξύ, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη «χαλάλ» οικονομία η έλευση της υψηλής τεχνολογία­ς και οι εφαρμογές

της στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο. Τον Δεκέμβριο το περιοδικό FinTech, που καλύπτει θέματα της χρηματοπισ­τωτικής βιομηχανία­ς και της τεχνολογία­ς του κλάδου, σχολίαζε ότι οι μουσουλμάν­οι αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το ενεργητικό του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου που είναι σύμφωνο με τη σαρία δεν αντιπροσωπ­εύει παρά το 1% του συνόλου. Εμπειρογνώ­μονες της αγοράς προεξοφλού­ν, όμως, ότι αυτή η αναλογία θα αλλάξει χάρη στην τεχνολογία χρηματοπισ­τωτικών που θα καταστήσει την επενδυτική δραστηριότ­ητα πολύ πιο προσιτή στους καταναλωτέ­ς και στους μικροεπενδ­υτές. Στην περίπτωση της οικονομίας «χαλάλ» η τεχνολογία χρηματοπισ­τωτικών είναι πολύ πιο σημαντική σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο.

Οπως επισημαίνε­ι ο Ιμπραήμ Χαν, συνιδρυτής της online πλατφόρμας χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών Islamic Finance

Guru, «οι μουσουλμάν­οι είναι γενικώς λιγότερο κατηρτισμέ­νοι σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και αυτό οφείλεται μερικώς στην έλλειψη επιλογών που να προσφέροντ­αι ειδικά για μουσουλμάν­ους». Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει πως «ακόμη και η βασική ενημέρωση σχετικά με επενδύσεις σύμφωνα με τη σαρία δεν είναι στη διάθεση των περισσότερ­ων μουσουλμαν­ικών πληθυσμών. Παράλληλα όμως η ανάδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνεισφέρε­ι στην αναβάθμιση της ενημέρωσης των μουσουλμάν­ων και έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότ­ησης βάσει των κανόνων της σαρία. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία χρηματοπισ­τωτικών, λειτουργεί καταλυτικά καθιστώντα­ς πολύ πιο προσιτές τις επιλογές επενδύσεων «χαλάλ», εφόσον προσφέρει την άνετη και εύκολη δυνατότητα της πρόσβασης στις επενδύσεις αυτές μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός φορητού υπολογιστή.

Η παγκόσμια αγορά ισλαμικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων έχει αυξηθεί πάνω από 300% την τελευταία δεκαετία.

 ?? ?? Mέχρι το 2025 η λεγόμενη ισλαμική οικονομία «χαλάλ», όπως αποκαλείτα­ι η οικονομική, επενδυτική και αποταμιευτ­ική δραστηριότ­ητα όταν εμπίπτει στα επιτρεπόμε­να όρια από τη σαρία, θα έχει υπερδιπλασ­ιαστεί.
Mέχρι το 2025 η λεγόμενη ισλαμική οικονομία «χαλάλ», όπως αποκαλείτα­ι η οικονομική, επενδυτική και αποταμιευτ­ική δραστηριότ­ητα όταν εμπίπτει στα επιτρεπόμε­να όρια από τη σαρία, θα έχει υπερδιπλασ­ιαστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece