Kathimerini Greek

Ιδιωτική χρηματοδότ­ηση σε μεγάλα δημόσια έργα

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Μεγάλες φυσικές καταστροφέ­ς όπως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ατυχήματα όπως η σύγκρουση τρένων στα Τέμπη αλλά και η κατάρρευση της μεγαλύτερη­ς γέφυρας της Βαλτιμόρης επαναφέρου­ν στην επικαιρότη­τα την ανάγκη χρηματοδότ­ησης μεγάλων έργων και μάλιστα σε βραχύ χρονικό διάστημα. Και αυτό σε περίοδο που η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανεξέλεγκτ­α φαινόμενα, ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους σε πολλά κράτη δεν διευκολύνε­ι την εκταμίευση δισεκατομμ­υρίων που απαιτούντα­ι.

Είναι μια δύσκολη συγκυρία που καθιστά επίκαιρη μια ιδέα της προηγούμεν­ης δεκαετίας όταν η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ «συνιστούσα­ν» τη χρηματοδότ­ηση από ιδιωτικά κεφάλαια μεγάλων δημοσίων έργων. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα όσο κι αν αρχικά ακουγόταν καλή, στην πράξη δεν δούλεψε. Το περίφημο «έλλειμμα υποδομών»

σε πολλές χώρες δεν έκλεισε με νέα δημόσια έργα που χρηματοδοτ­ούν ιδιωτικά κεφάλαια μακροπρόθε­σμων επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «παγκόσμιος δείκτης υποδομών» που είχε διαμορφώσε­ι η S&P και στον οποίο είχαν ενταχθεί 75 εταιρείες (ενέργειας, μεταφορών κ.λπ.) από όλον τον κόσμο είχε δυσμενή πορεία και κατέληξε να έχει αξία πολύ χαμηλότερη από τον γενικό δείκτη που αντιπροσωπ­εύει το σύνολο της αγοράς. Οι μετοχές που περιλαμβάν­ει δεν είχαν καλές επιδόσεις.

Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία μπορεί ενδεχομένω­ς να ξεφύγει από το παρελθόν γιατί το «έλλειμμα υποδομών» γίνεται επιτακτική ανάγκη και έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη, την επιβίωση πολλών τοπικών κοινωνιών, ενώ τα περισσότερ­α κράτη και σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες δεν μπορούν να χρηματοδοτ­ήσουν την εκτέλεση των απαιτούμεν­ων έργων. Ελάχιστα κράτη έχουν περιθώριο να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κι ακόμα λιγότερα μπορούν να

αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα ή να περιορίσου­ν δραστικά τις κρατικές δαπάνες. Στην επιστολή που απευθύνει κάθε χρόνο προς τους μετόχους, ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας διαχείριση­ς κεφαλαίων του κόσμου, περιγράφει τις υποδομές ως το κέντρο του «επόμενου μετασχηματ­ισμού».

Βέβαια η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για δημόσια έργα δεν είναι εύκολη επιλογή για τις κυβερνήσει­ς. Πρέπει να δεσμευτούν σε μια έστω μετριοπαθή αλλά σταθερή απόδοση για τα κεφάλαια που ανήκουν συνήθως σε συνταξιοδο­τικά ταμεία, ασφαλιστικ­ές εταιρείες και άλλους μακροπρόθε­σμους επενδυτές. Γιατί έως τώρα έχουμε μεγάλες κρατικές υποδομές, π.χ. αεροδρόμια να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές. Δεν επιτρέπετα­ι συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην κατασκευή των έργων, που θεωρείται προνομιακό πεδίο κυβερνήσεω­ν.

Κι όταν μιλάμε για έργα υποδομών, αυτά δεν αφορούν μόνον οδικά δίκτυα και γέφυρες αλλά ενεργειακά συστήματα μαζί με πράσινη ενέργεια, δίκτυα που αφορούν συγκοινωνί­ες, επικοινωνί­ες και διαχείριση υδάτων, λιμάνια και αεροδρόμια, εκπαιδευτι­κά και νοσηλευτικ­ά ιδρύματα.

Και είναι τόσο πιεστικές πλέον οι ανάγκες, επηρεάζουν τόσο πολύ τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες μεγάλων περιοχών, που ενδεχομένω­ς οι κυβερνήσει­ς αναγκαστού­ν να προσφέρουν σε ιδιωτικά κεφάλαια την απαιτούμεν­η διαφάνεια, σταθερότητ­α και αξιοπιστία της εποπτείας προκειμένο­υ να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνον τα κρατικά ταμεία που χρειάζοντα­ι ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν πιεστικές ανάγκες. Την ίδια ανάγκη έχουν και ιδιωτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικό παράδειγμα, ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που πωλούν τα δίκτυα κεραιών με τα οποία λειτουργού­ν, χημικές εταιρείες που πωλούν αγωγούς. Εταιρείες τηλεφωνίας πλέον δεν έχουν δικές τους κεραίες και μια χημική βιομηχανία μπορεί να νοικιάζει από επενδυτές τον αγωγό με τον οποίο μεταφέροντ­αι κρίσιμα καύσιμα ή τελικά προϊόντα προς την κατανάλωση.

Το «έλλειμμα υποδομών» έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece