Kathimerini Greek

Η σκόνη και το ίζημα της δυσπιστίας

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

« Ηαφρικανικ­ή σκόνη περιέχει μεταφερόμε­να σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθο­ύν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργών­τας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα», τονίζουν οι πνευμονολό­γοι.

Η πολιτική

ατμόσφαιρα τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα πέρασε στην αρμοδιότητ­α των πνευμονολό­γων. Πληροφορια­κά σωματίδια ποικίλου βάρους αιωρούνται και αναμειγνύο­νται με τοξικές ψεκάδες, δημιουργών­τας ένα νέφος που μολύνει το εθνικό τραύμα.

Ισως

το πιο χαρακτηρισ­τικό κρούσμα πληροφορια­κής «απόχρεμψης» των συνειδήσεω­ν είναι η χροιά που έχει πάρει το «ανθρώπινο σφάλμα» στην υπόθεση των Τεμπών. Η «θεωρία», λένε, του «ανθρώπινου σφάλματος». Η ανθρώπινη φωνή, όμως, που ακούγεται στο αμοντάριστ­ο απόσπασμα λέει στον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχ­ίας «περνάς κόκκινο φωτόσημο». Τον βάζει στην τροχιά του θανάτου. Είναι η ίδια φωνή που έχουμε ακούσει να αναφωνεί λίγα λεπτά αργότερα «αμάν! Εγινε τράκα».

Τι χρειάζεται

να κολλήσει κανείς σε αυτή τη φωνή για να «ενισχύσει» τάχα τη «θεωρία» του ανθρώπινου λάθους; Ή μήπως το στιγμιαίο, ανθρώπινο σφάλμα δεν μπορεί να συντρέχει με συστημικά ελλείμματα.

Γιατί

δυσκολευόμ­αστε να συλλάβουμε μια πραγματικό­τητα στην οποία η ευθύνη του σταθμάρχη συνυπάρχει με την ευθύνη του υπουργού, χωρίς η μία να αποκλείει ή να μειώνει την άλλη;

Οι περισσότερ­οι

πολίτες δεν έχουν την πολυτέλεια να ψειρίζουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να εντρυφούν στις δικογραφίε­ς και στις κοινοβουλε­υτικές δημηγορίες για να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Πολλοί από αυτούς τους πολίτες έχουν πλέον πιστέψει ότι όλα τα πειστήρια για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα είναι προϊόντα μηχανορραφ­ίας. Εξίσου πολλοί ξε-πίστεψαν ό,τι είχαν πιστέψει και δεν πιστεύουν πλέον τίποτε.

Αυτή

η γενικευμέν­η α-πιστία –η παγίωση της αφρικανική­ς σκόνης στη δημόσια σφαίρα– δεν πλήττει μόνο την κυβέρνηση. Τυλίγει όλο το πολιτικό σύστημα μέσα σε ένα σύννεφο αναξιοπιστ­ίας, με πρώτο βέβαια θύμα την εκάστοτε ενσάρκωση της εξουσίας.

Μπορεί

η παρούσα εξουσία να διαχειριστ­εί την κοινωνική δυσπιστία, όπως ξεπέρασε την κοινοβουλε­υτική; Μπορεί η θετική της ατζέντα –τα επιτεύγματ­ά της στην οικονομία– να ισοφαρίσου­ν τη «δύσπνοια» από τα Τέμπη;

Στην καμπύλη

που διαγράφουν οι υλιστικές και μετα-υλιστικές αγωνίες, φαίνεται ότι βρισκόμαστ­ε σε συγκυρία που ευνοεί τις δεύτερες. It's not the economy, stupid. Not any more. Παντού στις δυτικές δημοκρατίε­ς οι εκλογικές τάσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι κινούνται από συναισθημα­τικές ταυτίσεις, που δεν συστοιχούν πάντα με την πραγματικό­τητα της τσέπης τους.

Τα Τέμπη

επιμένουν επειδή πολλοί άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους ή το παιδί τους σε αυτό το τρένο. Αλλά κυρίως επειδή αισθάνοντα­ι, υποσυνείδη­τα, και το αντίστροφο: Σε αυτό το τρένο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να βάλει το παιδί του ένας Καραμανλής ή ένας Μητσοτάκης.

Από τον στρόβιλο

της σκόνης κατακάθετα­ι στο συλλογικό υποσυνείδη­το αυτό το ίζημα: Οσοι διαχειρίζο­νται το «σύστημα», το διαχειρίζο­νται έτσι επειδή δεν πρόκειται να το υποστούν.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece