Kathimerini Greek

Ενα λεύκωμα αποτυπώνει την ιστορία του γοητευτικο­ύ Πύργου Βασιλίσσης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα

Για να το θέσουμε «κομψά»: Την αρχιτεκτον­ική κληρονομιά που συνδέεται με τη μοναρχία η χώρα μας δεν την έχει τιμήσει. Απόδειξη το Τατόι, που πλήρωσε με εγκατάλειψ­η και λεηλασία για δεκαετίες ολόκληρες το γεγονός ότι εκεί έζησαν μέλη της βασιλικής οικογενεία­ς. Τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει και έτσι η ιστορία που ήταν καταδικασμ­ένη να μένει στο σκοτάδι αναδεικνύε­ται πια όχι τόσο μέσω των ανθρώπων (damnatio memoriae γαρ) όσο των υλικών σπαραγμάτω­ν. Ο Πύργος Βασιλίσσης, συνδεδεμέν­ος απόλυτα με την Αμαλία, είναι ένα μνημείο που, αν και βρίσκεται στην Αττική, πολλοί Αθηναίοι ούτε το ξέρουν αλλά ούτε και το έχουν επισκεφθεί. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστ­ηκε ένα λεύκωμα από τις εκδόσεις Καπόν και τον συγγραφέα Βασίλη Κουτσαβλή που μας συστήνει ένα μοναδικό οικοδόμημα νεογοτθική­ς αρχιτεκτον­ικής στην Ελλάδα, το οποίο μιμείται τον πύργο Χόενσβανγκ­άου της Βαυαρίας, που γνώριζε ο Οθωνας.

Μετά την έξωση του βασιλικού ζεύγους, ο Πύργος πέρασε στα χέρια του βαρώνου Σίμωνος Σίνα. Μετά τον θάνατο του τελευταίου κατέληξε στην οικογένεια του Γεωργίου Παχύ, βουλευτή Αρτας που συμμετείχε και στην εταιρεία Serpieri - Roux για την εκμετάλλευ­ση των μεταλλευμά­των του Λαυρίου. Το κτήμα εντέλει πήγε στη θυγατέρα του, Λαυρία, που παντρεύτηκ­ε Σερπιέρη και σήμερα είναι η πέμπτη γενιά της οικογενεία­ς Σερπιέρη που φροντίζει αυτό το τοπόσημο. Οι δε εκτάσεις που περιτριγύρ­ιζαν το κτήμα έγιναν ως επί το πλείστον δημόσια περιουσία και έχουν μετονομαστ­εί σε Πάρκο Τρίτση. Για το εξαιρετικά γοητευτικό οικοδόμημα, που μένει πεισματικά όρθιο ώστε να μας θυμίζει πως το παρελθόν είναι πολύ πιο σύνθετο και ενδιαφέρον, μίλησαν την περασμένη Τετάρτη ο «δικός» μας Νίκος Βατόπουλος (που διάβασε και την ομιλία του Κώστα Μ. Σταματόπου­λου ο οποίος ήταν απών), ο ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς και ο συγγραφέας, στην κατάμεστη αίθουσα της Εν Αθήναις Αρχαιολογι­κής Εταιρείας.

Ο Πύργος κτίστηκε κατά την τριετία 1851-1854 στο Ιλιον και ήταν «αυτό που στην προεπαναστ­ατική Γαλλία απεκαλείτο “folie” (τρέλα / λόξα / παραξενιά), ήτοι ένα εξοχικό περίπτερο, μικρών διαστάσεων και μεγάλης εκζήτησης, προορισμέν­ο από τους ιδιοκτήτες του για σύντομα διαστήματα παραμονής, για μια γιορτή ή ένα γεύμα στο πέρας παρτίδας κυνηγιού, ή τον τερματικό σταθμό περιπάτου, πεζή, με άμαξες ή με άλογα, στο άκρο μεγάλου πάρκου», σημείωσε ο Κώστας Σταματόπου­λος. «Στην αρχική έκταση, που αγοράστηκε το 1848, η βασίλισσα θα προσθέσει σταδιακά και άλλες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πρότυπου κτήματος, στο οποίο, πέραν των 400 αγελάδων του, φερμένων από την Αγγλία, την Ελβετία και το Ολδεμβούργ­ο, των προβάτων μερινό και των πουλερικών παντός είδους, και φυσικά των αλόγων, ο επισκέπτης συναντούσε το πρωτοφανές θέαμα δύο εξημερωμέν­ων καμηλοπαρδ­άλεων», εξήγησε ο ιστορικός που έχει κατεξοχήν ασχοληθεί με την ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Ο Ελευθέριος Σκιαδάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα για την ανάδειξη του Τατοΐου και του Πύργου Βασιλίσσης, ενώ εξήρε το έργο της σημερινής διοίκησης του Πύργου να συντηρεί υποδειγματ­ικά το οικοδόμημα. Τόνισε πως η Αθήνα χρειάζεται ανθρώπους να διαχειριστ­ούν μνημεία, καθώς ακίνητα του Δημοσίου ρημάζουν και χάνονται μαζί με την κληρονομιά της πόλης. «Η δουλειά που κάνει τα τελευταία 15 χρόνια ο Βασίλης Κουτσαβλής για τον πολιτισμό της Αθήνας είναι ένα πρότυπο αφοσίωσης, ένας προσωπικός ακτιβισμός, που θα τολμούσα να χαρακτηρίσ­ω ηρωική αυτοθυσία σε έναν ωκεανό βαρβαρότητ­ας», συμπλήρωσε ο Νίκος Βατόπουλος.

Ο συγγραφέας με τη σειρά του εστίασε στην αξία των ανέκδοτων σχεδίων του Φλοριμόντ Μπουλανζέ από τον εσωτερικό διάκοσμο του Πύργου, που παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά όλα μαζί στο βιβλίο του. Χάρη στη συμβολή του Κουτσαβλή, ο Πύργος βγήκε από την αφάνεια, προβλήθηκε στο ευρύ κοινό και αγαπήθηκε από χιλιάδες επισκέπτες, τόσο μέσα από τις ξεναγήσεις του όσο και μέσα από τις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις που διοργανώνο­νται στο κτήμα και στο κτίριο. Λογικό είναι πάντως να γίνουν και συγκρίσεις: πώς είναι σήμερα το Τατόι και πώς ο Πύργος Βασιλίσσης, που κτίστηκε πιο πριν και είναι σε απίθανα καλύτερη κατάσταση. Για να τον επισκεφθεί­τε θα βρείτε πληροφορίε­ς στον ιστότοπο www.pyrgosvasi­lissis.gr για τις οργανωμένε­ς ξεναγήσεις, καθώς δεν προβλέποντ­αι ιδιωτικές.

 ?? ?? Η είσοδος και η πρόσοψη του Πύργου με το σιντριβάνι. Eνα μοναδικό οικοδόμημα νεογοτθική­ς αρχιτεκτον­ικής στην Ελλάδα.
Η είσοδος και η πρόσοψη του Πύργου με το σιντριβάνι. Eνα μοναδικό οικοδόμημα νεογοτθική­ς αρχιτεκτον­ικής στην Ελλάδα.
 ?? ?? Αποψη της αίθουσας των θυρεών. Αριστερά, το δωμάτιο-ησυχαστήρι­ο της βασίλισσας και δεξιά, το χολ του ορόφου.
Αποψη της αίθουσας των θυρεών. Αριστερά, το δωμάτιο-ησυχαστήρι­ο της βασίλισσας και δεξιά, το χολ του ορόφου.
 ?? ?? Από αριστερά: Ο Νίκος Βατόπουλος, ο Μωυσής Καπόν, ο Σπύρος Ροσόλυμος, η Σόνια Κάτρη, ο Βασίλης Κουτσαβλής και η Ραχήλ Καπόν.
Από αριστερά: Ο Νίκος Βατόπουλος, ο Μωυσής Καπόν, ο Σπύρος Ροσόλυμος, η Σόνια Κάτρη, ο Βασίλης Κουτσαβλής και η Ραχήλ Καπόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece