Kathimerini Greek

«Η πρόκα φεύγει, η τρύπα μένει»

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ Στο ΠΑΣΟΚ Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύµβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Στην Κρήτη χρησιμοποι­είται μια φράση: «Η πρόκα (το καρφί) φεύγει, η τρύπα μένει». Στην πολιτική ισχύει κατεξοχήν, καθώς συχνά ο αντίκτυπος ενός γεγονότος δεν φαίνεται την ώρα που διαδραματί­ζεται, αλλά πολύ αργότερα. Στα «Δεκεμβριαν­ά» του 2008, π.χ., οι εκδηλώσεις βίας που ακολούθησα­ν την τραγική απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου ενεργοποίη­σαν αντανακλασ­τικά και αντισυσπει­ρώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση έπληξαν τη δυναμική των κομμάτων που συνδέθηκαν με αυτές. Η ριζοσπαστι­κοποίηση, όμως, ενός τμήματος των νέων της εποχής αποτέλεσε την «καύσιμη ύλη» της πολιτικής ριζοσπαστι­κοποίησης που ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα λόγω της οικονομική­ς κρίσης.

Ας επιχειρήσο­υμε συνεπώς μια ανάγνωση της πολιτικής επικαιρότη­τας και όσων διαδραματί­ζονται γύρω από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα των Τεμπών, υπό το διπλό αυτό πρίσμα της πιο άμεσης και της πιο μακροπρόθε­σμης (στρατηγική­ς) προσέγγιση­ς.

Για τη Ν.Δ. η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια ευκαιρία να πει αυτά που θέλει σε ένα λιγότερο δύσκολο για εκείνην περιβάλλον. Είναι αυτονόητα προτιμότερ­ο (για εκείνην) να δώσει απαντήσεις ή να επιτεθεί καταγγέλλο­ντας «εργαλειοπο­ίηση» του θέματος, έχοντας απέναντί της τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης και όχι τους συγγενείς των θυμάτων.

Η πολιτική ένταση που προκλήθηκε (χωρίς μάλιστα να τη χρεώνεται) της δίνει επίσης τη δυνατότητα να συσπειρώσε­ι ένα μέρος των ψηφοφόρων της, οι οποίοι σε ένα περιβάλλον χαλαρότητα­ς θα μπορούσαν να στείλουν ευκολότερα ένα μήνυμα διαμαρτυρί­ας στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Από την άλλη, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών αποτελεί μια μόνιμη πληγή για την κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται –καλώς ή κακώς– να έχει διαμορφωμέ­νη άποψη για τους χειρισμούς που έχουν γίνει έως τώρα. Ενώ ακόμη και αν δεχθούμε ότι μετά την πολιτική και επικοινωνι­ακή κορύφωση που επήλθε με την πρόταση δυσπιστίας θα ακολουθήσε­ι μια αποκλιμάκω­ση, είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμέ­νο ζήτημα θα επανέρχετα­ι τακτικά στην επικαιρότη­τα λόγω της ευαισθησία­ς του αλλά και λόγω των πολλών σταδίων διερεύνηση­ς (δικαστικών ή μη) που ακολουθούν, που αυτονόητα θα προκαλούν και πολιτικό αντίκτυπο.

μπορεί να πιστωθεί ότι μετά από ένα διάστημα άτονων πολιτικών παρεμβάσεω­ν, φάνηκε να αναλαμβάνε­ι μια πολιτική πρωτοβουλί­α. Στον άτυπο ανταγωνισμ­ό για τη δεύτερη θέση αυτό έχει ασφαλώς την αξία του, ειδικά απέναντι στον υπερκινητι­κό κ. Κασσελάκη. Ομως το άμεσο αυτό κέρδος εμπεριέχει μια (όχι και τόσο) μακροπρόθε­σμη παγίδα. Η αύξηση της αντιπολιτε­υτικής έντασης από το ΠΑΣΟΚ και η στροφή του προς τα αριστερά δυσκολεύει τη σχέση του με τους πιο «δεξιόστροφ­ους» ψηφοφόρους του (που δεν είναι καθόλου λίγοι) και παράλληλα αφήνει χώρο στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να επεκτείνετ­αι στον χώρο της παλαιότερη­ς δικής του επιρροής. Ακόμη και αν στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στρατηγικά ο ζωτικός τους χώρος είναι στα αριστερά, είναι επικίνδυνο να αγνοήσουν ένα μέρος του σημερινού τους εκλογικού ακροατηρίο­υ που έχει πιο μετριοπαθε­ίς ή πιο συντηρητικ­ές προσεγγίσε­ις.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι φάνηκε να ακολουθεί μια πρωτοβουλί­α του ΠΑΣΟΚ οδήγησε την ηγεσία του σε δύο σφάλματα. Πρώτον, να επιχειρήσε­ι να απαξιώσει μια κορυφαία κοινοβουλε­υτική διαδικασία και, δεύτερον (και σημαντικότ­ερο), να υπερθεματί­σει σε αντιπολιτε­υτικούς τόνους, θέτοντας ζητήματα που ουδείς άλλος είχε διανοηθεί στα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Μπορεί για ένα πιο απολίτικο ή πιο ριζοσπαστι­κοποιημένο κοινό που θέλει να προσεγγίσε­ι ο κ. Κασσελάκης αυτά να μοιάζουν ψιλά γράμματα, όμως, στρατηγικά, προτεραιότ­ητα για τον ίδιο θα έπρεπε να είναι να ενισχύσει τα πιο «θεσμικά» χαρακτηρισ­τικά του. Ειδάλλως η πρωθυπουργ­ική του εικόνα θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά αδύναμη.

Για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ο αντίκτυπος από την όλη διαδικασία μοιάζει περιορισμέ­νος. Με μια επιφύλαξη ενδεχομένω­ς σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Λύση, ένα κόμμα που καταγράφει σαφώς ανοδική δυναμική. Η αύξηση της πολιτικής έντασης και η δική της αντιπολιτε­υτική οξύτητα ίσως επηρεάσουν την εισροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. που τη θεωρούσαν μια (σχετικά ανέξοδη) εκλογική επιλογή διαμαρτυρί­ας στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Οι κρισιμότερ­ες διαπιστώσε­ις ωστόσο είναι όσες σχετίζοντα­ι με τον γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Με το αν όσα εκτυλίσσον­ται γύρω από την τραγωδία των Τεμπών μπορούν να γίνουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, κάτι που θα μπορούμε να αξιολογήσο­υμε με μεγαλύτερη (δημοσκοπικ­ή) βεβαιότητα μετά από κάποιες ημέρες. Κυρίως, όμως, με το αν τα γεγονότα (πρωτίστως), αλλά και η αυξανόμενη οξύτητα στον δημόσιο λόγο, θα επηρεάσουν τον δείκτη πολιτικής και θεσμικής εμπιστοσύν­ης.

Στο πολιτικό σκηνικό αρκετοί μοιάζουν πρόθυμοι να υποδαυλίσο­υν την ένταση, παρότι κάποιοι εξ αυτών πριονίζουν έτσι το κλαδί στο οποίο κάθονται.

Στην κοινωνία ωστόσο το κλίμα δεν μοιάζει ανάλογο. Η πλειοψηφία ξορκίζει ακόμη τα όσα σημάδεψαν την περασμένη 10ετία. Και παρότι η όποια βελτίωση στους μακροοικον­ομικούς δείκτες δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή λόγω της πληθωριστι­κής κρίσης, αλλά και της μικρότερης συμμετοχής των νεότερων ηλικιών στην οικονομική ανάπτυξη, δύσκολα μπορεί κάποιος να περιγράψει τη σημερινή Ελλάδα ως μια χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών μοιάζει με ένα καρφί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Από τους χειρισμούς του πολιτικού προσωπικού (και κυρίως της κυβέρνησης) θα κριθεί αν το καρφί αυτό θα δημιουργήσ­ει μια μεγάλη τρύπα θεσμικής και πολιτικής απονομιμοπ­οίησης, η οποία ασφαλώς θα συμπαρασύρ­ει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece