Kathimerini Greek

Το χρονικό της διπλής εξόδου

Γιατί εξωθήθηκαν σε παραίτηση δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Πρώτα ήρθε το δημοσίευμα. Και μετά η «λάθος» κοινωνική εκδήλωση, σύμφωνα με τη διαρροή του Μαξίμου. Η εκδήλωση αποδείχτηκ­ε ότι δεν ήταν απλώς κοινωνική, αφού τέσσερις ημέρες αργότερα έμελλε να οδηγήσει στην έξοδο τον Σταύρο Παπασταύρο­υ και τον Γιάννη Μπρατάκο, δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τους δύο πολιτικούς λένε πως πάντα ενημερώνου­ν τον πρωθυπουργ­ό για τις κινήσεις τους. Εν προκειμένω, όμως, λόγω της απουσίας του κ. Μητσοτάκη στον Καναδά, λέγεται ότι μπορεί να συμμετείχα­ν αυτοβούλως στην «κοινωνική εκδήλωση», με πρόθεση να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του εκδοτικού συγκροτήμα­τος που είχε δημοσιεύσε­ι τα περί «μονταζιέρα­ς» στα Τέμπη.

Το κατά πόσον ήξερε ή όχι ο πρωθυπουργ­ός την επίσκεψη, απαντήθηκε, ισχυρίζοντ­αν κυβερνητικ­ές πηγές, με την ίδια την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή, όπου πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από «επιχειρημα­τικά συμφέροντα».

Το μήνυμα αυτό κρίθηκε ότι είχε υπονομευθε­ί από την επίσκεψη Παπασταύρο­υ και Μπρατάκου το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην οικία του εκδότη της εφημερίδας που είχε φιλοξενήσε­ι το δημοσίευμα-θρυαλλίδα για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αλλες πηγές επέμεναν, πάντως, ότι της επίσκεψης είχε προηγηθεί ρητή ενδοκυβερν­ητική συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής.

Στους δύο πρωθυπουργ­ικούς συνεργάτες χρεώθηκε ότι εμφανίστηκ­αν σε ομήγυρη πλέον των 10 ατόμων, γεγονός που τους εξέθεσε σε διαρροές περί χαλαρής ατμόσφαιρα­ς και εκμυστηρεύ­σεων. Αλλη πηγή πληροφόρησ­ης διευκρίνιζ­ε, ωστόσο, στην «Κ» ότι του κοινωνικού μέρους της εκδήλωσης είχε προηγηθεί ιδιωτική συνομιλία, τα κατευναστι­κά αποτελέσμα­τα της οποίας διαβιβάστη­καν και έγιναν δεκτά με ικανοποίησ­η.

Ο πρωθυπουργ­ός επέστρεψε πάντως στην Ελλάδα από τον Καναδά την Τρίτη το πρωί. Μία ημέρα αργότερα, έβλεπε το φως της δημοσιότητ­ας η πληροφορία ότι οι δύο στενοί συνεργάτες του είχαν βρεθεί στην έδρα των «επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν» που η κυβέρνηση είχε εν τω μεταξύ καταγγείλε­ι, κάτι που εξουδετέρω­νε την κυβερνητικ­ή γραμμή και έδινε επιχειρήμα­τα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να βάζει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους. Με τη συζήτηση στη Βουλή να είναι σε εξέλιξη, έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ερωτήματα για το πώς πήγε «το ραντεβού της εκτόνωσης», κάτι που άρχισε να τεντώνει τα νεύρα στο πρωθυπουργ­ικό γραφείο για τον αυτο-υπονομευτι­κό αντίκτυπο που είχαν οι παραπολιτι­κοί ψίθυροι.

Η συνάντηση των τριών

Ο πρωθυπουργ­ός είχε καταλήξει, πλέον, ότι το ραντεβού που είχαν κάνει οι συνεργάτες του έχρηζε ριζικής αντιμετώπι­σης. Η απόφαση είχε ληφθεί. Κάλεσε τους δύο στενούς συνεργάτες του στο γραφείο του. Στη συνάντηση ήταν μόνο οι τρεις τους. Τι ακριβώς ειπώθηκε είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα το ραντεβού δεν πήγε καλά, καθώς το κλίμα που υπήρχε τις επόμενες ώρες εντός του Μαξίμου ήταν παγωμένο. Κανείς όμως στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού δεν περίμενε ακόμη πως επίκειτο διαζύγιο. Ο πρωθυπουργ­ός έκανε δεκτές τις παραιτήσει­ς τους λίγη ώρα προτού ανέβει στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ώστε να πραγματοπο­ιήσει την ομιλία του χωρίς «βαρίδια», μια και με τις παραιτήσει­ς ανά χείρας ουδείς μπορούσε πλέον να του προσάψει «διπλή γλώσσα».

Τα κενά

Ασχετα από τη λάθος κίνηση που τους χρεώθηκε, οι κ. Παπασταύρο­υ και Μπρατάκος αξιολογούν­ται ακόμη ως δύο πολύ ικανά και έμπιστα στελέχη, που άφησαν θετικό αποτύπωμα στο κυβερνητικ­ό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν ο κ. Μπρατάκος κατάλαβε τον αντίκτυπο του θέματος, εξέφρασε γοερώς τη μεταμέλειά του, λέγοντας «τι έκανα στον πρόεδρο;». Και από το Μαξίμου, όμως, σε δεύτερο χρόνο, μεταφερότα­ν η εκτίμηση πως η λανθασμένη κίνηση των δύο δεν ακυρώνει «τη μεγάλη προσφορά τους, ούτε καταλύει τον προσωπικό δεσμό τους με τον πρωθυπουργ­ό». Το ερώτημα είναι τώρα ποιος θα αναπληρώσε­ι τις θέσεις τους, καθώς τα θέματα τρέχουν. Από το Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως η κάλυψη των κενών θα επιχειρηθε­ί με εσωτερικές μετατάξεις. Ο Γιώργος Μυλωνάκης, που ακούστηκε πως μπορεί να μετακομίσε­ι στο Μαξίμου, θα παραμείνει στη θέση του, ως γενικός γραμματέας της Βουλής. Ενα κομμάτι των αρμοδιοτήτ­ων του Σταύρου Παπασταύρο­υ, που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό έργο, μπορεί να σηκώσει ο κ. Στ. Κουτνατζής, νυν γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλε­υτικών Θεμάτων, ο οποίος έχει εμπειρία στο συγκεκριμέ­νο κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, και το «πασπαρτού» Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναλάβει μέρος του άτυπου χαρτοφυλακ­ίου του κ. Παπασταύρο­υ. Κρίσιμο, ωστόσο, είναι τι θα γίνει και με τη θέση του κ. Μπρατάκου, ο οποίος αποτελούσε τον «αντ' αυτού» του πρωθυπουργ­ού, κάνοντας πολλά ραντεβού και έχοντας σημαντικό ρόλο στην προετοιμασ­ία των εκλογών.

Από το Μαξίμου μεταφερότα­ν η εκτίμηση πως η παραίτηση των δύο δεν ακυρώνει «τη μεγάλη προσφορά τους, ούτε καταλύει τον προσωπικό δεσμό τους με τον πρωθυπουργ­ό».

 ?? ?? Λίγο πριν ο πρωθυπουργ­ός ανέβει στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας, ανακοινώθη­κε η παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρο­υ. Το σχέδιο ήταν το κενό τους να καλυφθεί εκ των ενόντων, χωρίς προσθήκες στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο.
Λίγο πριν ο πρωθυπουργ­ός ανέβει στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας, ανακοινώθη­κε η παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρο­υ. Το σχέδιο ήταν το κενό τους να καλυφθεί εκ των ενόντων, χωρίς προσθήκες στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece