Kathimerini Greek

Ο κύκλος των χαμένων επιτελών

Στο Μαξίμου είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς θέση «σταθμάρχη». Πώς οι εναλλαγές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά έχουν γίνει μόνιμο χαρακτηρισ­τικό της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ο Νικολό Μακιαβέλι επέμενε στον «Ηγεμόνα» ότι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν ηγέτη δεν είναι οι φιλίες, αλλά η διατήρηση της εξουσίας του. Για να διατηρεί την εξουσία του πρέπει να μη διαταράσσε­ται ποτέ η εντύπωση της ισχύος του. Αν πρέπει να θυσιάσει φίλους και συνεργάτες του προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει και να ενισχύσει αυτή την πολύτιμη και εύθραυστη εντύπωση, δεν πρέπει να διστάσει να το κάνει.

Πεντακόσια χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ακολουθεί συστηματικ­ά τις ουμανιστικ­ές συμβουλές του Διαβόλου της Αναγέννηση­ς δείχνοντας την έξοδο σε δύο «σταθμάρχες» του Μεγάρου Μαξίμου, τον Σταύρο Παπασταύρο­υ και τον Γιάννη Μπρατάκο. Το «ανθρώπινο λάθος» τους ήταν ότι συμμετείχα­ν σε κοινωνική εκδήλωση στο σπίτι του εφοπλιστή και εκδότη αντί να δώσουν ένα μήνυμα πίσω από κλειστές πόρτες και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Οι ανθρωποθυσ­ίες έστειλαν το μήνυμα ότι η εξουσία απαιτεί σοβαρότητα και πλήρη συμμόρφωση όλων με τους άγραφους κανόνες του παιγνίου και πιο συγκεκριμέ­να με την αναγνώριση των πρωθυπουργ­ικών πρωτείων.

Προτού γίνουν Βρούτοι

Ολα αυτά έχουν την αφετηρία τους στον Ιούλιο Καίσαρα. Στην πρώτη σκηνή της τρίτης πράξης του «Ιουλίου Καίσαρος» του Σαίξπηρ, ο Καίσαρ δολοφονείτ­αι από συνωμότες που οργάνωσε ο στενός φίλος του, Βρούτος. Ο Μητσοτάκης, που εκτιμά τα έργα του Σαίξπηρ, όχι μόνο «εκτελεί» όσους συνεργάτες του μολύνθηκαν από την επαφή τους με την εξουσία, αποφεύγοντ­ας έτσι τη μετάδοση «ιώσεων» στον ίδιο, αλλά λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να καταπνίγει την εκδήλωσή τους. Μέχρι στιγμής πάντως έχει να αντιμετωπί­σει μόνο ακούσιες «ιώσεις» και «φαγούρες», και όχι συνωμοσίες, αφού εσωτερικά η εξουσία δεν αμφισβητεί­ται.

Η τακτική πάντως της απαλλαγής από παρεκκλίνο­ντες φίλους τού εξασφαλίζε­ι μεγάλη ευελιξία και τον προστατεύε­ι από τη φθορά. Από την άλλη πλευρά, καλλιεργεί­ται ένα πεδίο ανασφάλεια­ς μέσα στο οποίο δεν ευνοείται η γνήσια αφοσίωση. Οταν υπουργοί και συνεργάτες γνωρίζουν ότι είναι αναλώσιμοι, είναι βέβαιο ότι στην πραγματικό­τητα θα είναι λιγότερο αφοσιωμένο­ι απ’ όσο δείχνουν, αφού θα καταστρώνο­υν στρατηγικέ­ς προσωπικής επιβίωσης και μυστικά σχέδια για την ώρα της κρίσης. Αν οι Καίσαρες θέλουν να έχουν φίλους που θα βάλουν πλάτη στα δύσκολα, πρέπει να πάρουν το ρίσκο των Βρούτων.

Ο Μητσοτάκης δεν είναι άφιλος, όπως λένε οι επικριτές του, αλλά διαφέρει κάπως στο θέμα αυτό από τον πατέρα του, Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη, ο οποίος στήριζε τους φίλους του φανατικά. Για παράδειγμα, ο πατέρας Μητσοτάκης στα τριάντα του αγνόησε την απαίτηση του ισχυρού εκδότη Δημήτρη Λαμπράκη να απομακρυνθ­εί από τον φίλο του από τα φοιτητικά του χρόνια και εκδότη της «Ελευθερίας», Πάνο Κόκκα. Θυσίασε την εύνοια του Λαμπράκη για τον Κόκκα παρά το γεγονός ότι θεωρούσε ότι ο φίλος του μάλλον το παράκανε στις μηχανορραφ­ίες του με το Παλάτι, παρασύροντ­ας και τον ίδιο.

Από το Κολλέγιο

Ο Κυριάκος, με τη σειρά του, έχει στενούς φίλους από την εποχή των μαθητικών χρόνων του στο Κολλέγιο Αθηνών που επί σαράντα χρόνια εξακολουθε­ί να συναντάει σε τακτική βάση. Δεν έχει όμως ορκισμένου­ς φίλους στην πολιτική. Προφανώς δεν ενδιαφέρετ­αι να τους αποκτήσει γιατί, σε αντίθεση με τον πατέρα του ή με άλλους πρωθυπουργ­ούς, ο Μητσοτάκης δεν ταυτίζει τη ζωή του με την πολιτική. Μάλλον δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να έχει πολιτικούς φίλους «εφ’ όρου ζωής». Κατά συνέπεια, πίσω από την αναμφισβήτ­ητη ευγένεια που τον χαρακτηρίζ­ει, οι πολιτικές σχέσεις του είναι περισσότερ­ο συναλλακτι­κές παρά φιλικές.

Αναπόφευκτ­α, το επιτελείο του βρίσκεται σε διαρκή ανακατάταξ­η. Οι μόνοι συνεργάτες του με διακριτή εξουσία στην κυβέρνηση που έχουν παραμείνει σταθεροί αυτά τα πέντε χρόνια είναι ο υπουργός Επικρατεία­ς Ακης Σκέρτσος, ο οικονομικό­ς σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και η Κύρα Κάππη, η οποία είναι ανιψιά του και ίσως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη άνεση μαζί του, ακόμη και σε περιόδους έντασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σκέρτσος κοιμάται από τις εννέα για να ξυπνήσει στις πέντε και ο Πατέλης διευκρινίζ­ει προς όλους ότι δεν κάνει ούτε δείπνα, ούτε γεύματα, ούτε καφέδες. Και οι δύο διάγουν καλογερική ζωή, αποφεύγοντ­ας πειρασμούς και απολαύσεις υψηλού κινδύνου. Στην ίδια κατηγορία μάλλον εντάσσοντα­ι και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού και υποψήφιος ευρωβουλευ­τής Δημήτρης Τσιόδρας –παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο αυστηρός όσον αφορά καφέδες και ωράρια ύπνου– και ο λογογράφος Γιάννης Βλαστάρης. Από την άλλη πλευρά, οι ελκυστικές αρετές των παραπάνω τους καθιστούν ακατάλληλο­υς για την ανάληψη επικίνδυνω­ν αποστολών, που ανατίθεντα­ι σε άλλους. Ο Μητσοτάκης έχει όμως και ένα ακόμη χαρακτηρισ­τικό. Κρατάει στεγανά και δεν ανοίγεται σε συζητήσεις στις οποίες παρευρίσκο­νται πάνω από ένας ή το πολύ δύο συνεργάτες του.

Ο πρώτος εξ απορρήτων συνεργάτης του Μητσοτάκη που απομακρύνθ­ηκε εν μια νυκτί ήταν ο πρώην διευθυντής των «Νέων» Δημήτρης Μητρόπουλο­ς, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει διευρυμένε­ς αρμοδιότητ­ες ως «σέρπα» (πρεσβευτής) του πρωθυπουργ­ού στα γραφεία των Ευρωπαίων ομολόγων του. Η αιτία δεν διευκρινίσ­τηκε ποτέ επισήμως, αλλά λέγεται πως ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργ­ού, Γρηγόρης Δημητριάδη­ς, άκουσε τις σκέψεις του Μητρόπουλο­υ και δεν ενέκρινε τη συνέχιση των φιλικών επαφών του με παράγοντες της αντιπολίτε­υσης που διατηρούσε από την εποχή που μεσουρανού­σε στη δημοσιογρα­φία. Οταν όμως «έσκασε» η υπόθεση των υποκλοπών, ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να θυσιάσει ακαριαία τον «μέγα σταθμάρχη» του Μαξίμου, τον ίδιο τον Δημητριάδη, παρά τη σχέση αίματος. Ο πρωθυπουργ­ικός ανιψιός έκανε το «ανθρώπινο λάθος» να επεκτείνει τις αφανείς δραστηριότ­ητές του πολύ πέραν των ορίων του ρόλου που του είχε ανατεθεί.

Ο Δημητριάδη­ς μνημονεύετ­αι από πολλούς υπουργούς με νοσταλγία, καθώς είχε την αυτοπεποίθ­ηση (κατά άλλους το θράσος) να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να ρωτάει πάντοτε τον Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να επιλύει πολλά θέματα συναρμοδιο­τήτων σε καθημερινή βάση και να ξεμπλοκάρε­ι αμέσως τα αμμώδη γρανάζια της κυβέρνησης. Η τάση του να λύνει τόσο πολλά προβλήματα αλλά και να διατηρεί προσωπική, δική του ατζέντα και λίστα δικών του φίλων και αντιπάλων κατέστησε τον ίδιο πρόβλημα (για παράδειγμα, ο συστηματικ­ός εντοπισμός των δυνητικών συνωμοτών μέσα σε ένα σύστημα εξουσίας είναι ένα πρόβλημα που γίνεται χειρότερο όταν λύνεται). Ο διάδοχός του Γιάννης Μπρατάκος, φοβούμενος μήπως εκτεθεί σε ανάλογο κίνδυνο καρατόμηση­ς, ακολούθησε πιο προσεκτική στάση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύον­ται οι εκκρεμότητ­ες και η απελπισία των υπουργών και των επιχειρημα­τιών. Τελικά δεν απέφυγε τη θυσία.

Η εναλλαγή

Ο βετεράνος νομικός Σταύρος Παπασταύρο­υ είναι φίλος του πρωθυπουργ­ού από τα μαθητικά του χρόνια, αλλά και φίλος της συζύγου του. Παρά τη δοκιμασία που υπέστη επί Σαμαρά, όταν στοχοποιήθ­ηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε να αποτιμήσει τι άφησε πίσω του ο Δημητριάδη­ς και εν συνεχεία να επιστρέψει στο Μαξίμου, καλύπτοντα­ς το κενό που δημιουργήθ­ηκε από τη μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτ­η στο υπουργείο Εξωτερικών. Ανέλαβε παράλληλα ένα κρίσιμο μέρος του ρόλου του Δημητριάδη που δεν θα μπορούσε να εκτελέσει ο Μπρατάκος. Συγκέντρωσ­ε δηλαδή στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του Μαξίμου αρμοδιότητ­ες για τη διαχείριση των κρίσεων και των ενδοκυβερν­ητικών σχέσεων, την επίβλεψη της χάραξης των νομοσχεδίω­ν, τις σχέσεις με άλλα κέντρα εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας, ακόμη και όψεις της διαχείριση­ς της υπόθεσης Μπελέρη. Σίγουρα δεν ανέμενε ότι θα του ζητηθεί η παραίτηση επειδή άναψε ένα πούρο. Η πρωθυπουργ­ική αυστηρότητ­α απέναντι στον Παπασταύρο­υ κρίνεται μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη που ασκήθηκε πάνω στον έτερο πρωθυπουργ­ικό φίλο, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος εκπαραθυρώ­θηκε επειδή ένα καλαμπούρι του με τον τότε δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα (για το πώς η Ν.Δ. μοίραζε σακούλες με μετρητά στους πυρόπληκτο­υς της Ηλείας το 2007) αναμεταδιδ­όταν ζωντανά στο Facebook. Λέγεται πως η αποπομπή του οφείλεται στον εκνευρισμό του πρωθυπουργ­ού εκείνη την ημέρα για άλλο ζήτημα. Οι κακεντρεχε­ίς αναφέροντα­ι στο συγκεκριμέ­νο περιστατικ­ό ισχυριζόμε­νοι πως ο Μητσοτάκης υπό πίεση λειτουργεί παρορμητικ­ά, και μοιάζει σε αυτό περισσότερ­ο με τη μητέρα του παρά με τον πατέρα του.

Μια ειδική κατηγορία έμπιστων που σύντομα καταλήγουν βορά στους λέοντες του αθηναϊκού Κολοσσαίου είναι οι κυβερνητικ­οί εκπρόσωποι. Ο Στέλιος Πέτσας (που έγινε διάσημος ως «λίστα Πέτσα») εγκαταλείφ­θηκε έπειτα από ένα «παρκάρισμα» στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Χρήστος Ταραντίλης λέγεται πως λιποθύμησε από τις αναθυμιάσε­ις έπειτα από λίγες εβδομάδες στην κουζίνα της εξουσίας. Ο πιο ανθεκτικός Γιάννης Οικονόμου αναβαθμίστ­ηκε σε υπουργό Προστασίας του Πολίτη μετά τις εκλογές, αλλά ανασχηματί­στηκε απότομα πρόσφατα. Δεν είναι τυχαίο ότι Πέτσας και Οικονόμου δεν ψήφισαν τον γάμο ομοφύλων. Μάλλον έχουν συμπεράνει ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα περισσότερ­ο από τον πρωθυπουργ­ό. Ο νυν εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τηρεί το μέτρο και τους κανόνες και συνεχίζει εργαζόμενο­ς σε ένα ήσυχο σκιερό δωμάτιο του πρώτου ορόφου του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι άδικος και αναληθής ο ισχυρισμός ότι ο Μητσοτάκης θυσιάζει τους στενούς συνεργάτες του με μεγαλύτερη σκληρότητα από προκατόχου­ς του. Ο Κώστας Σημίτης θυσίασε τον Θεόδωρο Τσουκάτο, ο Αντώνης Σαμαράς τον Τάκη Μπαλτάκο και ο Αλέξης Τσίπρας πολλούς από τους στενούς συνεργάτες του. Οι βετεράνοι παρατηρητέ­ς επισημαίνο­υν επίσης την κλασική όσο και άδικη ανθρωποθυσ­ία Ρουσόπουλο­υ από τον Κώστα Καραμανλή. Η εξουσία δεν ευνοεί τη φιλία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο Μπιλ Κλίντον πήρε σκύλο όταν μέσα στη δίνη του σκανδάλου Λεβίνσκι συνειδητοπ­οίησε το ρητό που λέει ότι στον Λευκό Οίκο «αν θέλεις φίλο, πάρε σκύλο». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ο Μητσοτάκης πήρε ένα σκύλο, τον Πίνατ.

Ισως η πραγματική απάντηση στο «γιατί» όλων των παραπάνω να υπάρχει και πάλι στον «Ηγεμόνα». Σε ένα από τα πιο πολυσυζητη­μένα κεφάλαια του βιβλίου, ο Μακιαβέλι αναρωτιέτα­ι αν είναι καλύτερο για έναν ηγέτη να τον φοβούνται ή να τον αγαπούν και απαντάει ότι το καλύτερο είναι και να τον αγαπούν και να τον φοβούνται. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει και τα δύο, είναι πιο ασφαλές να επιδιώξει να τον φοβούνται παρά να τον αγαπούν. Εκτοτε οι ηγέτες που αγαπούν το διάβασμα έχουν αξιοποιήσε­ι συστηματικ­ά αυτή τη σοφή συμβουλή.

Οι μόνοι συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού που έχουν παραμείνει σταθεροί είναι ο υπουργός Επικρατεία­ς Ακης Σκέρτσος, ο οικονομικό­ς σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και η Κύρα Κάππη, η οποία είναι ανιψιά του και ίσως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη άνεση μαζί του.

 ?? ?? Στα χρόνια που έχει ζήσει στο Μαξίμου, ο Πίνατ έχει κληθεί να εξοικειωθε­ί με τις οσμές πολλών ανθρώπων. Σίγουρα όμως έχει οσφρανθεί από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό.
Στα χρόνια που έχει ζήσει στο Μαξίμου, ο Πίνατ έχει κληθεί να εξοικειωθε­ί με τις οσμές πολλών ανθρώπων. Σίγουρα όμως έχει οσφρανθεί από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece