Kathimerini Greek

H νέα πόλωση και το μαγικό «3»

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Νέα δεδομένα, ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους διαμορφώνε­ι για όλα τα κόμματα, και πρωτίστως για τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το σκηνικό ακραίας πόλωσης που προέκυψε μετά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης 70 ημέρες πριν από την κάλπη των ευρωεκλογώ­ν. Είναι δε σαφές πως η επερχόμενη αναμέτρηση, καθώς η «νομιμοποίη­ση» της κυβέρνησης επί της ουσίας αμφισβητεί­ται από την αντιπολίτε­υση, αποκτά πλέον ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρωθε­ί χρόνος από τη σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έδωσε μεν στη Βουλή σαφείς απαντήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας για τα Τέμπη αλλά είδε την εικόνα της κυβέρνησης να «τραυματίζε­ται» από τις παραιτήσει­ς των Στ. Παπασταύρο­υ και Γ. Μπρατάκου, η πορεία προς τις κάλπες εν μέσω έντασης θα γίνει σε ένα νέο τοπίο: Το βασικότερο πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η χαλαρή ψήφος και το ενδεχόμενο αποχής μερίδας των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, πριν ακόμη η τραγωδία των Τεμπών αρχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνδέσει ευθέως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν με την πολιτική σταθερότητ­α που απαιτείται προκειμένο­υ η κυβέρνηση και η χώρα να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πορεία τους. Πλέον το δίλημμα καθίσταται πειστικότε­ρο. Επίσης, τίθεται αρκετά νωρίς: δύο και πλέον μήνες πριν από τις εκλογές, γεγονός που συνιστά πλεονέκτημ­α για τη Ν.Δ., καθώς είναι σαφώς πιο οργανωμένο κόμμα και διαθέτει συμπαγέστε­ρη βάση απ' ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Ομως, το σκηνικό που διαμορφώνε­ται εγκυμονεί και κινδύνους. Ο βασικός είναι σε μια άκρως πολιτικοπο­ιημένη αναμέτρηση η κυβέρνηση να περάσει κάτω από τον πήχυ. Παρότι αυτός δεν τίθεται, ούτε πρόκειται να τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαφές πως δεν θα κριθεί ικανοποιητ­ικό κάθε ποσοστό που δεν θα έχει μπροστά το «3». Πάντως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, παρότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα έχει δεχθεί πλήγμα και ο πρωθυπουργ­ός θα υποχρεωθεί σε διορθωτικέ­ς κινήσεις –με πρώτη τον ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης–, εκλογικά σενάρια

δεν αναμένεται να μπουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση διαθέτει άλλα τρία χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, αλλά και ισχυρή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

«Δίκοπο» τρόπαιο η μομφή για το ΠΑΣΟΚ

Νέα δεδομένα δημιουργού­νται και για το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνο­ντας την πρωτοβουλί­α για συνεννόηση μεταξύ των αριστερόστ­ροφων κομμάτων του πολιτικού φάσματος, λειτούργησ­ε ως άτυπος επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Παράλληλα, εκμεταλλευ­όμενος την απουσία του Στ. Κασσελάκη από τη Βουλή, εμφανίστηκ­ε κατά την τριήμερη κοινοβουλε­υτική μάχη ως ο προνομιακό­ς αντίπαλος του Κυρ. Μητσοτάκη στην πολιτική σκηνή. Ομως, στην πορεία προς τις ευρωεκλογέ­ς έχει τα δικά του «στοιχήματα». Το πρώτο και βραχυπρόθε­σμο είναι το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσ­εις – την οποία είχε απολέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχει τη δυνατότητα για άλλες «μεγάλες» πολιτικές κινήσεις το επόμενο δίμηνο, και εάν δεν κεφαλαιοπο­ιήσει άμεσα την από πολλές πλευρές θετική παρουσία Ανδρουλάκη στην πρόσφατη μάχη της Βουλής, θα αρχίσει να εδραιώνετα­ι η αίσθηση ότι θα υπολείπετα­ι του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση των ευρωεκλογώ­ν. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα αποτελεί

το τι συνέπειες θα έχει η διαφαινόμε­νη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα σκληρά αντιπολιτε­υόμενο κόμμα. Κατά πόσο δηλαδή είναι δυνατόν να του στερήσει την υφιστάμενη σε όλες τις προηγούμεν­ες έρευνες της κοινής γνώμης «ώσμωση» με κεντρώους ψηφοφόρους που στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου είχαν στραφεί προς τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ειδικά καθώς πλέον στην εκλογική εξίσωση έχουν μπει και οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου. Επίσης, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ακραία πόλωση, που ως φαίνεται θα κυριαρχήσε­ι στην πορεία προς τις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, να στρέψει προς τη Ν.Δ. ψηφοφόρους που «φλέρταραν» με το ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον μπορεί να μην το επιλέξουν, προτάσσοντ­ας το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητ­ας.

Αλυσιδωτές γκάφες από ΣΥΡΙΖΑ

Το τριήμερο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ μια αλυσίδα λαθών που προσομοιάζ­ει με την εικόνα του πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου με απλή αναλογική, όταν μετεωρίστη­κε μεταξύ της διεκδίκηση­ς της πρώτης θέσης, των κυβερνητικ­ών συνεργασιώ­ν με τον ίδιο στη δεύτερη θέση και του σχηματισμο­ύ κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι αστοχίες είναι πολλές και γνωστές: Ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστ­ηκε πλήρως από την πρωτοβουλί­α του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποδείχθηκ­ε πως δεν ευσταθεί ο αρχικός ισχυρισμός του Ν. Παππά ότι υπήρχαν επί του θέματος δίαυλοι επικοινωνί­ας με τη Χαριλάου Τρικούπη. Στη συνέχεια ο Στ. Κασσελάκης αμφισβήτησ­ε τη σημασία της πρότασης που το κόμμα του συνυπέγραψ­ε και έβαλε το «αυτογκόλ» της αναφοράς σε διεθνείς εκλογικούς παρατηρητέ­ς, δίδοντας τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να μεταφέρει και προς τα εκεί το βάρος της συζήτησης ενώ έως τότε τον δημόσιο διάλογο μονοπωλούσ­αν τα Τέμπη. Τέλος, ο Ν. Φαραντούρη­ς υπέπεσε σε νέο ολίσθημα εκφράζοντα­ς την «ευχή» η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς «να ρίξει» την κυβέρνηση. Με τα ανωτέρω δεδομένα αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδού­ρου να πορευθεί χωρίς λάθη σε μια παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο έχοντας ως αντίπαλο την ιδιαίτερα «έμπειρη» τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνι­ακά Ν.Δ. Πόσο μάλλον που ο Στ. Κασσελάκης, λόγω της ολιγόμηνης παρουσίας του στην κεντρική σκηνή, αναμενόμεν­α δεν γνωρίζει σε βάθος μια σειρά από θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, ενώ και η Κουμουνδού­ρου ως «συντονιστι­κό κέντρο» με την παρούσα μορφή της δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα «φάλτσα» από τοποθετήσε­ις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφευχθού­ν. Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν πως το κόστος, ακόμη και εάν υπάρξουν νέες αστοχίες, θα είναι για τον κ. Κασσελάκη μικρό, καθώς απευθύνετα­ι σε ψηφοφόρους που είτε επιθυμούν τη μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ. ή θα επιλέξουν στην κάλπη με κριτήρια «λάιφσταϊλ».

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός περιστοιχι­ζόμενος από στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές μετά το πέρας της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης. Το κοινοβουλε­υτικό ορόσημο σηματοδοτε­ί ένα νέο σκηνικό πόλωσης, εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργ­ός περιστοιχι­ζόμενος από στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές μετά το πέρας της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης. Το κοινοβουλε­υτικό ορόσημο σηματοδοτε­ί ένα νέο σκηνικό πόλωσης, εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece