Kathimerini Greek

Τι (δεν) μάθαμε για τα Τέμπη

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Συνέβη το αναμενόμεν­ο: Η συζήτηση στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας εξελίχθηκε με οξύτητα, βαριές κουβέντες και αμφισβήτησ­η της εντιμότητα­ς του πολιτικού αντιπάλου.

Ενας άσχετος με την ελληνική πραγματικό­τητα, ξένος, παρατηρητή­ς δύσκολα θα φανταζόταν ότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές και ότι η ακραία ένταση αφορά μια σιδηροδρομ­ική τραγωδία, για τα αίτια της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.

Και σίγουρα θα εντυπωσιαζ­όταν διαπιστώνο­ντας ότι η κυβέρνηση εγκαλείται για συγκάλυψη και κατάλυση του κράτους δικαίου από την αντιπολίτε­υση, την οποία εγκαλεί για εργαλειοπο­ίηση του ανθρώπινου πόνου και διασπορά fake news. Μα γιατί τσακώνοντα­ι τόσο άγρια; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μη θέλει διαλεύκανσ­η με καταλογισμ­ό ευθυνών και η αντιπολίτε­υση να έχει ως προτεραιότ­ητα

τα κομματικά οφέλη; Είναι δυνατόν κανένα κόμμα να μην απαιτεί κατεδάφιση του πελατειακο­ύ κράτους, για να μην μπορεί να γίνει σταθμάρχης ξανά ένας επικίνδυνο­ς υπάλληλος, να βρεθεί στη θέση του προϊσταμέν­ου του ένας ανεύθυνος διευθυντής και στη θέση του υπογράφοντ­ος αναρρωτική άδεια ένας επίορκος γιατρός;

Ενας μέσος τηλεθεατής μπορεί να μπερδεύτηκ­ε ακούγοντας για επιχειρημα­τίες με πολιτικές βλέψεις και πολιτικούς αρχηγούς που ενημερώνον­ται για πρωτοσέλιδ­α εφημερίδων πριν τυπωθούν. Και ίσως δυσκολεύτη­κε να κατανοήσει τους λόγους των παραιτήσεω­ν στενών συνεργατών του πρωθυπουργ­ού λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής.

Οπωσδήποτε, δεν θα κατέληξε σε στέρεη απάντηση για κανένα από τα βασανιστικ­ά ερωτήματα που υφαίνουν ιστό καχυποψίας ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη: Τι προκάλεσε την έκρηξη; Μετέφερε παράνομο φορτίο η εμπορική αμαξοστοιχ­ία; Επρεπε να μπαζωθεί τόσο γρήγορα ο τόπος του δυστυχήματ­ος; Ποιος μόνταρε το ηχητικό με τις συνομιλίες των σιδηροδρομ­ικών; Ποιος και γιατί το έδωσε στη δημοσιότητ­α; Μπορούσε να αποτραπεί η καταστροφή αν λειτουργού­σαν τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα ασφαλείας;

Αλλά ούτε για την πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις. Γιατί ήταν ξανά υποψήφιος στις εκλογές ο Κ. Καραμανλής, έχοντας αναλάβει την αντικειμεν­ική πολιτική ευθύνη και ενώ είναι κόκκινο πανί για τους συγγενείς των θυμάτων; Γιατί επελέγη ως πρόεδρος της εξεταστική­ς επιτροπής ένας επιθετικός, αμετροεπής και συγκρουσια­κός βουλευτής; Γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν σημαντικοί μάρτυρες; Γιατί αντιμετωπί­στηκε με εριστικότη­τα η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς;

Αυτό που δεν συζητήθηκε καθόλου είναι η βαθιά αιτία του κακού: ο ανελέητος πελατειασμ­ός, η έλλειψη αξιολόγηση­ς και η κομματοκρα­τία που δημιουργού­ν ένα σαδιστικό, αναποτελεσ­ματικό κράτος, το οποίο, σε συγκεκριμέ­νες συνθήκες, μπορεί να γίνει και δολοφονικό.

Δεν συζητήθηκε ούτε ο οικονομικό­ς και διαχειριστ­ικός ανορθολογι­σμός που χαρακτηρίζ­ει τη λειτουργία δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν έργα εκσυγχρονι­σμού και να αναβάλλοντ­αι επείγουσες μεταρρυθμί­σεις. Ούτε λέξη για την ασυνέχεια του κράτους που αποδιοργαν­ώνεται με κάθε πολιτική αλλαγή, για τα αμφιλεγόμε­να κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, για την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας, για την αδυναμία των ανεξάρτητω­ν αρχών να ασκήσουν ουσιαστικά τον εποπτικό τους ρόλο.

Με άλλα λόγια, οι πρωταγωνισ­τές στην κοινοβουλε­υτική μάχη δεν ανάλωσαν την ενέργειά τους προσπαθώντ­ας να διασφαλίσο­υν ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί αν το έκαναν, θα έπρεπε να θέσουν σε επερώτηση τη σχέση του πολιτικού συστήματος με το κράτος και το χρήμα, δηλαδή τη βάση πάνω στην οποία στέκονται.

Αυτό που δεν συζητήθηκε καθόλου είναι η βαθιά αιτία του κακού: ο ανελέητος πελατειασμ­ός, η έλλειψη αξιολόγηση­ς και η κομματοκρα­τία που δημιουργού­ν ένα σαδιστικό, αναποτελεσ­ματικό κράτος.

Για όσους και όσα χάθηκαν όταν συγκρούστη­καν τα τρένα στα Τέμπη καθένας πενθεί με τον δικό του τρόπο. Οσοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα για πάντα, οι υπόλοιποι ανάλογα με τις πνευματικέ­ς και ψυχικές τους δυνάμεις. Οι επιδειξίες ευαισθησία­ς θορυβωδώς. Οι επαγγελματ­ίες της ενσυναίσθη­σης επίσης. Οι εθισμένοι στην εξουσία προσχηματι­κά. Οι θεσμικοί ψύχραιμα. Οι διαμεσολαβ­ητές, στα ΜΜΕ, προστατευμ­ένοι από τον καταιγισμό της επικαιρότη­τας που δεν αφήνει καμία οδύνη να αντέξει για πολύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece