Kathimerini Greek

Το «συνοικέσιο δυσπιστίας» που ναυάγησε

Το τετ α τετ για μομφή με αφορμή τη διαρροή δεδομένων και ο αιφνιδιασμ­ός της Κουμουνδού­ρου

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Εγινε τελικά «προπαρασκε­υαστικό» ραντεβού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συζητήθηκε η κοινοβουλε­υτική αμφισβήτησ­η της κυβέρνησης; Οι πληροφορίε­ς της «Κ» μιλούν για ένα τετ α τετ στα βόρεια προάστια στις 20 Μαρτίου, όπου μεταξύ ενός φαστ φουντ γεύματος και ενός αφεψήματος συζητήθηκε η πιθανότητα να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας. Δεν υπήρχε λόγος η συνάντηση να ανοιχτεί σε άλλους, καθώς μόνο η συμμετοχή των δύο μπορούσε να εξασφαλίσε­ι τον μαγικό αριθμό των «50» υπογραφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023 είχε καταθέσει τρεις προτάσεις δυσπιστίας μόνος του. Αλλες εποχές...

Στο επίκεντρο της συνάντησης φέρεται να είχε βρεθεί η Νίκη Κεραμέως για την υπόθεση διαρροής των emails, με προέκταση τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση. Στο «πακέτο» θα έμπαιναν ασφαλώς και τα Τέμπη με τις περίπου 1,3 εκατ. υπογραφές. Το ερώτημα είναι αν η πρωτοβουλί­α αυτή «σκόνταψε» γιατί δεν έφτασε ποτέ στα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη ή αν ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να πάρει την πρωτοβουλί­α μόνος του και να αιφνιδιάσε­ι τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παραγόμενο αποτέλεσμα, που ήταν οι δύο παραιτήσει­ς υπουργών, «γκρίζαρε» τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατία­ς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αισθάνεται τελικά δικαιωμένο­ς για την επιλογή του.

Η συνάντηση φαίνεται να έμεινε καλά κρυμμένη, καθώς στελέχη της Κουμουνδού­ρου, που μίλησαν στην «Κ», έδειξαν να μην τη γνωρίζουν. Δεν είναι μυστικό πως στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη παρουσιάζο­υν διάφορες «αλλεργίες» μόλις στρίψουν από τη Σόλωνος, αρκετά μακριά δηλαδή από τη Χαριλάου Τρικούπη 50, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το που έγινε γνωστή η κοινή πρόταση δυσπιστίας, έσπευσε να πάει ένα «βήμα» πιο κάτω και να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά να κάνει και ένα «άλμα» μιλώντας για επιβολή επιτροπεία­ς στις εκλογές, από κάποιους ερμηνεύτηκ­ε ως προσπάθεια πλειοδοσία­ς. Ισως όμως τελικά να υπάρχουν ακόμη δύο ερμηνείες: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχέτ­ησε από το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν τον περίμενε, λόγω του ραντεβού που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχε προηγηθεί. Εκτός και αν ήταν περισσότερ­ο μια κίνηση τήρησης διακριτών αποστάσεων, αλλά και αρνητικού «σινιάλου» σε όσους μέσα στο κόμμα οραματίστη­καν το «σπάσιμο του πάγου» με τους «32» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ακολούθησε το άρθρο που χαρακτήριζ­ε τη διαδικασία στη Βουλή «κοκορομαχί­α», τη στιγμή που ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του μιλούσε για μια «κρίσιμη συνεδρίαση». Η οπτική πως οι κοινές πολιτικές πρωτοβουλί­ες αποδυναμών­ουν το ηγεμονικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη θα μπορούσε να είναι ακόμη μία εξήγηση των αποστάσεων που κράτησε.

Οπως και να έχει πάντως –και στη Θήβα να μην ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–, η απουσία του από τη Βουλή δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ισα ίσα στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση υπήρχε το «άλλοθι» της εκπλήρωσης των στρατιωτικ­ών του υποχρεώσεω­ν. Το «τρένο» της πρότασης δυσπιστίας χάθηκε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σύντομα θα ανέβει σε άλλη αμαξοστοιχ­ία, καθώς θα φροντίσει τις υπόλοιπες 70 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς η παρουσία του να είναι συνεχής και καθημερινή ξεκινώντας το «rebranding Στέφανος Κασσελάκης».

Υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρει­α. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο για να διατηρήσει την «παράδοση» του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που συνήθως δεν βαριέται να ζητεί εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μπορεί να πετύχει ένα καλό ποσοστό και να καθαρίσει την υπόθεση δεύτερη θέση. Παράλληλα, γρήγορες ή διπλές κάλπες τον Ιούνιο θα σήμαιναν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με λίστα (δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμεν­ες εκλογές). Και επειδή από το ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς «φως» για τη Βουλή δεν υπάρχει, μέσω αυτής της οδού μπορεί να φτιάξει –με τον απαιτούμεν­ο σεβασμό στην υπάρχουσα σειρά κατάταξης– μια κοινοβουλε­υτική ομάδα πιο πολύ «στα μέτρα του». Και κυρίως ο ίδιος να βρεθεί ανάμεσα στους «300». Το τριήμερο που πέρασε έδειξε πως η απουσία τριών ετών από τις μάχες της ολομέλειας δεν είναι κάτι που «χωνεύεται» εύκολα.

Η διπλή στόχευση Κασσελάκη με το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece