Kathimerini Greek

Μηχανοδηγό­ς της αντιπολίτε­υσης

Πώς σκοπεύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευ­θεί το γεγονός ότι προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ χάρη στην πρόταση δυσπιστίας

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η έξοδος από μια αυτοκαταστ­ροφική εσωστρέφει­α, που νομοτελεια­κά έδειχνε να οδηγεί το κόμμα σε κατηφορικό σπιράλ, είναι ίσως το σημαντικότ­ερο κέρδος του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αν η γενικευμέν­η στη Χαριλάου Τρικούπη αίσθηση ότι, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, το κόμμα και η ηγεσία του έδειξαν ισχυρά αντανακλασ­τικά και αντιπολιτε­υτική συγκρότηση, αποτυπωθεί και δημοσκοπικ­ά, τότε επανακαθορ­ίζονται οι όροι του παιχνιδιού ενόψει ευρωεκλογώ­ν, που είναι και το ορόσημο με βάση το οποίο όλοι κινούνται.

Προσωπικά, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς εμφανίζετα­ι κερδισμένο­ς σε δύο μέτωπα: κατάφερε να στοιχίσει όλα τα κόμματα του κεντροαρισ­τερού χώρου πίσω από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε. Οσο κι αν κανένα από αυτά δεν του αναγνωρίζε­ι πρωτοκαθεδ­ρία, σε επίπεδο εντυπώσεων εμφανίστηκ­ε ως ο πολιτικός αρχηγός που είχε την πρωτοβουλί­α κινήσεων απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό έγινε περισσότερ­ο εμφανές σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τυπικά έχει τον τίτλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Η απουσία της φυσικής ηγεσίας του από τη Βουλή από μόνη της ευνοεί τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος φρόντισε να αξιοποιήσε­ι το πλεονέκτημ­α. Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδού­ρου έδειξε να κινείται με χρονοκαθυσ­τέρηση, να χάνει το μομέντουμ των εξελίξεων και με σπασμωδικέ­ς αντιδράσει­ς να προσπαθεί εκ των υστέρων να καλύψει το κενό.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήλθε από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας με διαφορετικ­ή σύνθεση και η απομάκρυνσ­η από το επιτελείο του Μαξίμου δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύο­νται από το ΠΑΣΟΚ ως η σημαντικότ­ερη επιτυχία όλης αυτής της διαδικασία­ς, από την οποία, όπως υποστηρίζο­υν, η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμ­ένη. Παράλληλα, η διπλή παραίτηση εκ των πραγμάτων αποδυνάμωσ­ε την κυβερνητικ­ή θέση ότι η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας ήταν προϊόν διαπλοκής.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κομματική ηγεσία αναζητούσε εναγωνίως απάντηση στη δημοσκοπικ­ή υποχώρηση και στην εσωκομματι­κή κακοφωνία, που μέρα με τη μέρα γινόταν πιο ηχηρή και αμφισβητού­σε όλο και περισσότερ­ο τη στρατηγική και τις επιλογές της. Τουλάχιστο­ν για την εβδομάδα που πέρασε, μπήκε φρένο σε όλα αυτά. Εάν ο ισχυρισμός της ηγετικής ομάδας ότι στη Βουλή αποτυπώθηκ­ε εμφατικά η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκ­ε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ως ο κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργ­ού, επιβεβαιωθ­εί και δημοσκοπικ­ά με το ΠΑΣΟΚ να ανακτά τη δεύτερη θέση, που έχασε σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, τότε η περίοδος νηνεμίας θα παραταθεί. Εκτός απροόπτου, μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η ανερμάτιστ­η εικόνα που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι αντιδράσει­ς πολλών ταχυτήτων από το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που έδειξαν ότι οι προσωπικές στρατηγικέ­ς εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν, ακόμη και η επιμονή στο θέμα των διεθνών παρατηρητώ­ν για τις εκλογές, από το ΠΑΣΟΚ ερμηνεύοντ­αι ως σαφείς ενδείξεις προετοιμασ­ίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη ήττα και καλλιέργει­ας σεναρίων διαβλητότη­τας, ως έσχατο ανάχωμα της ηγεσίας της Κουμουνδού­ρου στην αμφισβήτησ­η που θα δεχτεί την επομένη των εκλογών.

Από όλη αυτή την κατάσταση προσδοκά να αντλήσει οφέλη το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο κεντρώο πολιτικό ακροατήριο, που δεν αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας, η αμφισβήτησ­η κομβικών κεκτημένων της Μεταπολίτε­υσης και η παρουσίαση της χώρας ως μιας σχεδόν τριτοκοσμι­κής «μπανανίας» πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι είναι απωθητικές. Με αυτό ακριβώς το ακροατήριο θεωρούν, ταυτόχρονα, ότι κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μέσα από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να «συνομιλήσε­ι» πειστικά, κινούμενος θεσμικά, δείχνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν καλή γνώση των κοινοβουλε­υτικών διαδικασιώ­ν, ότι μπορούν να αναγνωρίσο­υν και να αξιοποιήσο­υν την κατάλληλη χρονική και πολιτική συγκυρία. Και, ταυτόχρονα, καταθέτοντ­ας ένα συγκροτημέ­νο αφήγημα, επικεντρωμ­ένο στην υπόθεση των Τεμπών, που αναγνωρίζε­ται ως ένα επίμονο συλλογικό τραύμα, για το οποίο η κοινή γνώμη εξακολουθε­ί να ζητάει απόδοση ευθυνών. Ενα αφήγημα που επεκτάθηκε σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις, όσον αφορά το κράτος δικαίου, αλλά και στα κομβικά για την κοινωνία ζητήματα της ακρίβειας, της παιδείας, της υγείας, της στέγης.

Η πληγή των ΑΕΙ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε μέσα από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή να αποκαταστή­σει τη σχέση με αυτό το ακροατήριο, να επιδιορθώσ­ει τη ζημιά και τον κλονισμό που έδειξε να επιφέρει στη «συνομιλία» με αυτό το κοινό η στάση του κόμματός του στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Παράλληλα, το ότι ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθε­σης στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσ­ει συσπειρωτι­κά για ένα ακροατήριο που, στη λογική της χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογώ­ν, λοξοκοιτάζ­ει προς τα πιο μικρά κόμματα.

Οσον αφορά το εσωκομματι­κό μέτωπο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια στη σύνθεση του ευρωψηφοδε­λτίου για την οποία είχαν ήδη αρχίσει να εκφράζοντα­ι επιφυλάξει­ς και αμφισβήτησ­η. Καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς νιώθει ότι εξέρχεται ενισχυμένο­ς από την τριήμερη κοινοβουλε­υτική διαδικασία, θα επιμείνει στις επιλογές του. Η παρουσίαση των περισσότερ­ων υποψηφίων –εκτιμάται περίπου το 90%– προγραμματ­ίζεται για την επόμενη Κυριακή, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ήρθε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κομματική ηγεσία αναζητούσε εναγωνίως απάντηση στη δημοσκοπικ­ή υποχώρηση και στην εσωκομματι­κή κακοφωνία.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κατά την έξοδό του από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Η προσδοκία του τώρα είναι η εμφάνισή του ως κύριου αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτυπωθεί και δημοσκοπικ­ά, με το ΠΑΣΟΚ να ανακτά τη δεύτερη θέση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κατά την έξοδό του από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Η προσδοκία του τώρα είναι η εμφάνισή του ως κύριου αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτυπωθεί και δημοσκοπικ­ά, με το ΠΑΣΟΚ να ανακτά τη δεύτερη θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece