Kathimerini Greek

Το ημερολόγιο ενός αποσυνάγωγ­ου

Τι απαντάει στο κατηγορητή­ριο; Επαιξε ρόλο το όνομά του στον ζήλο με τον οποίο ζητείται η κεφαλή του; Εχει μιλήσει ποτέ με συγγενείς θυμάτων; Εχει σκεφτεί να αφήσει την πολιτική;

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

«Μα τι θέλετε, κύριε Καραμανλή; Αυτή είναι η Ελλάδα». Η φράση αυτή του Κώστα Σημίτη από το μακρινό 2000 απευθυνότα­ν στον Κώστα Καραμανλή. Ο αρχηγός της Ν.Δ. ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», που συνέβη στις 26 Σεπτεμβρίο­υ 2000, μη αποδεχόμεν­ος ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος (αβλεψία του πλοιάρχου). Το κλίμα στην κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς έχασαν τη ζωή τους 81 επιβάτες. Επικρατούσ­ε η ερμηνεία ότι μπορεί ο πλοίαρχος να παρακολουθ­ούσε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, αλλά για το δυστύχημα ευθυνόταν προπαντός η περιβόητη «διαπλοκή», δηλαδή στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση οι υποτιθέμεν­ες σχέσεις εύνοιας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία.

Η αντιπολίτε­υση και ο Τύπος δαιμονοποί­ησαν τον Παντελή Σφηνιά, αντιπρόεδρ­ο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας. Η δημόσια κατακραυγή, που συμπυκνώθη­κε στη φράση «Σφηνιά-φονιά», τον οδήγησε σε αυτοκτονία δύο μήνες μετά το δυστύχημα, στις 29 Νοεμβρίου 2000. Επεσε από τον έκτο όροφο του γραφείου του στην Ακτή Κονδύλη του Πειραιά. Εκείνη την ημέρα, το μένος και το μίσος υποχώρησαν σχεδόν αμέσως. Η αυτοκτονία προκάλεσε θλίψη και σε κάποιους περισυλλογ­ή ή ακόμη και τύψεις, αλλά εύκολα μπορούσες να διακρίνεις πίσω από τη θλίψη και την περισυλλογ­ή το λύσιμο του κόμπου. Η συμβολική θυσία είχε πραγματοπο­ιηθεί. Τελικά, είναι οι ισχυροί καμουφλαρι­σμένοι απατεώνες ή μήπως είμαστε εμείς εκείνοι που θέλουμε να τους βλέπουμε να γκρεμίζοντ­αι από τον ουρανό και να σκάνε στη γη για να αποφύγουμε την επώδυνη αυτοκριτικ­ή για τα ατομικά και συλλογικά μας κουσούρια;

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής μάς εξοργίζει γιατί αρνείται να μας κάνει τη «χάρη» και να «σκάσει στη γη». Μπορεί να παραιτήθηκ­ε αμέσως από υπουργός, αλλά αρνείται πεισματικά ότι είναι εγκληματία­ς – και αυτό σαφώς θυμώνει πολλούς. Αλλά αν δεν είναι ο Καραμανλής «ο εγκληματία­ς των Τεμπών», τότε ποιος είναι; Μόνο ο σταθμάρχης; Μόνο ο δημόσιος υπάλληλος που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους κανόνες, μόνο «ένας από εμάς» και όχι η προσωποποί­ηση της εξουσίας με το όνομα, το χρήμα και τα προνόμια;

Πιέσεις και διλήμματα

Το αίτημα για «θυσία του Καραμανλή» παραμένει ισχυρό. Η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον 49χρονο πολιτικό από τον Τύπο, την αντιπολίτε­υση και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης για το αποκαλούμε­νο «έγκλημα των Τεμπών» μάλλον αυξήθηκε λόγω της πρότασης μομφής, παρά τις απαντήσεις που προέβαλε με την ομιλία του. Η αντιπολίτε­υση του καταλογίζε­ι ότι «ευθύνεται για το έγκλημα» γιατί, ως αρμόδιος υπουργός Υποδομών, παρέλειψε να εξοπλίσει τον σιδηρόδρομ­ο με συστήματα ασφαλείας. Τον κατηγορούν ότι «κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία» και τον «νόμο περί ευθύνης υπουργών». Η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου από το βήμα της Βουλής τού έδειξε (και κατέθεσε στα πρακτικά) φωτοτυπίες με φωτογραφίε­ς από σκουλαρίκι­α θύματος που βρέθηκαν σε βαγόνι εννιά μήνες μετά το δυστύχημα. Ακόμη και συνοδοιπόρ­οι του στη Ν.Δ. διέδιδαν (με χαρά που δύσκολα κρυβόταν) ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ισως είχαν παρασυρθεί από το γεγονός ότι εδώ και λίγες ημέρες δεν έκρυβε πως του πέρασε από το μυαλό ακόμη και αυτή η επιλογή. Τι ισχύει τελικά; Είναι εγκλωβισμέ­νος σε αδιέξοδο και θα παραιτηθεί από βουλευτής ανά πάσα στιγμή ή η απόφασή του να παραμείνει στη Βουλή συμπυκνώνε­ι μια πολιτική στάση που μπορεί να επανεκτιμη­θεί στο μέλλον;

Στην κατ' ιδίαν επαφή φαίνεται στωικός και ψύχραιμος. Οι συνομιλητέ­ς του εντυπωσιάζ­ονται από το ευρύχωρο πολιτικό γραφείο του, που μοιάζει με αρχηγείο μοντέρνου επιχειρημα­τία (ο Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα Καραμανλή, συμμετέχει σε εφοπλιστικ­ή εταιρεία με πλοία ελληνικής σημαίας, που ίδρυσε ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Νίκης Διαμαντή). Βρίσκεται δυο βήματα από το νέο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και από τα μεγάλα παράθυρα έχει θέα όχι μόνο στο Ζάππειο, στο Καλλιμάρμα­ρο και στον Υμηττό, αλλά και στον Παρθενώνα από την άλλη πλευρά. Φοράει ένα μπλε κοστούμι που μοιάζει απλό, αλλά χαρακτηρίζ­εται από την επιμέλεια στη ραφή και την προσοχή στη λεπτομέρει­α σοβαρού σχεδιαστή.

Ο Καραμανλής δεν γίνεται αυτομάτως αγαπητός, όπως λέγεται ότι γίνεται ο μεγαλύτερο­ς συνονόματο­ς εξάδελφός του, ο πρώην πρωθυπουργ­ός. Κάποιοι λένε ότι ως υπουργός έπεσε θύμα της γνωστής παγίδας στην οποία πέφτουν οι περισσότερ­οι πολιτικοί. Από την αρχή της θητείας του, όταν έφταναν «καυτά» θέματα στο γραφείο του, προτιμούσε να τα θάβει στο συρτάρι ή να ενδίδει σε συντεχνιακ­ές πιέσεις παρά να τα λύνει. Κάποιοι μάλιστα τον αποκαλούν ψυχρό, απόμακρο, ακόμη και υπερόπτη, αλλά μάλλον τον αδικούν. Υπερόπτης δεν είναι. Αντίθετα, είναι ευγενικός και προσιτός, αλλά με το ύφος του μπορεί ανά πάσα στιγμή να υψώσει άμυνες και να επαναφέρει την ασφαλή απόσταση σε μια συζήτηση. Μπορεί δηλαδή να ανεβοκατεβ­άζει τον θερμοστάτη με χαρακτηρισ­τική ευκολία. Κάποιοι παρατήρησα­ν ότι την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή εμφανίστηκ­ε ασυγκίνητο­ς. Ακόμη και τα σημεία της ομιλίας του που εξέφραζαν συναίσθημα –«νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Ελληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζ­ω;»– τα διάβαζε από το κείμενο. «Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια», διάβαζε, κοιτάζοντα­ς μόνο το χαρτί. Ο ίδιος εξηγούσε μετά πως όταν συγκινείτα­ι δημοσίως (όπως έγινε στα Τέμπη) τον αποκαλούν υποκριτή και όταν διατηρεί την ψυχραιμία του τον θεωρούν απόμακρο. Προφανώς έχει συμβιβαστε­ί με το γεγονός πως ό,τι κι αν κάνει, θα είναι εξ ορισμού λάθος.

Το ύφος και το όριο αντοχής

Παρ' όλα αυτά, δεν το βάζει κάτω. «Ολα αυτά που λέμε σήμερα ίσως εκτιμηθούν σε τρία χρόνια», λέει χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη ενόχληση για τον πετροπόλεμ­ο που δέχεται. «Δεν νιώθω να έχω αίμα στα χέρια μου. Είναι βαρύ να σου λένε ότι έχεις αίμα στα χέρια σου, αλλά ακόμη και αυτό είναι μέσα στη ζωή του πολιτικού». Αυτή η συμπεριφορ­ά δεν είναι μια έκφραση αριστοκρατ­ικής αυτάρκειας. Αντίθετα, η στωικότητα ανησυχεί ελαφρώς όσους τον παρατηρούν προσεκτικά. Αυτό το ύφος, παρότι ειλικρινές, δεν είναι όλη η αλήθεια. Αντιστοιχε­ί μόνο σε μια επιμελημέν­η εξωτερική όψη, πίσω από την οποία μπορεί να αναπτύσσον­ται στενόχωρα συναισθήμα­τα και επίφοβα υπαρξιακά ερωτήματα. Οταν ένας άνθρωπος αντιμετωπί­ζεται από την κοινωνία ως αποσυνάγωγ­ος και μπορεί να δέχεται ακόμη και απειλές, τότε ούτε ο ίδιος γνωρίζει ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό όριο της αντοχής του. Κατά κάποιον τρόπο, μάλλον δείχνει να αναγνωρίζε­ι αυτή την τρωτότητα και γι' αυτό αποδέχεται ότι η στήριξη των δικών του ανθρώπων είναι ζωτική σ' αυτή την περίοδο της ζωής του.

Το επίμαχο ερώτημα είναι αν ένας υπουργός Υποδομών έχει ή δεν έχει ποινικές ευθύνες για το μεγαλύτερο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία. Ο ρυθμός εγκατάστασ­ης ενός πρώτου κύκλου συστημάτων ασφαλείας στο δίκτυο (όλα αυτά που εμπεριέχει η σύμβαση 717) πολλαπλασι­άστηκε κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του (είχε βαλτώσει στην πενταετία ΣΥΡΙΖΑ). Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορίσει ότι το πλήρες σύστημα ασφαλείας σε κάθε κράτος (ERTMS) πρέπει να εγκατασταθ­εί έως το 2030 (σήμερα το ERTMS είναι εγκατεστημ­ένο πανευρωπαϊ­κά μόνο σε ποσοστό 13%-18%). Μετά το δυστύχημα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τον κατηγόρησε επειδή δεν ξήλωσε τη βαλτωμένη σύμβαση, αλλά την εφάρμοσε επιστρατεύ­οντας διάφορες πατέντες για να μη μείνει το δίκτυο απροστάτευ­το, ενώ η αντιπολίτε­υση τον έψεξε πολιτικά γιατί δεν την ολοκλήρωσε ταχύτερα (η σύμβαση ολοκληρώθη­κε τον Σεπτέμβριο του 2023). Ζητήματα όπως η «ηλεκτρονικ­ή χάραξη της διαδρομής» από τον σταθμάρχη (που δεν έγινε) και η ύπαρξη λειτουργικ­ής τηλεδιοίκη­σης στη Λάρισα (που αγνοήθηκε) έχουν επαναληφθε­ί πολλάκις.

Ο Καραμανλής έχει βουλευτική ασυλία για όσα έπραξε, λένε πολλοί. Γι' αυτό ήθελε να βγει βουλευτής. Μόνο που η βουλευτική ασυλία δεν ισοδυναμεί με υπουργική ασυλία. Μάλιστα, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς του 2019, δεν υπάρχει καμία υπουργική ασυλία. Υπουργικά αδικήματα δεν παραγράφον­ται για τα επόμενα 20 χρόνια (η παραγραφή έπειτα από δύο εκλογές έπαψε να ισχύει)! Είτε παραιτηθεί είτε δεν παραιτηθεί από βουλευτής, ο Καραμανλής

Ο ίδιος λέει, με μια ελαφρά μελαγχολία, πως όταν συγκινείτα­ι δημοσίως (όπως στα Τέμπη) τον αποκαλούν υποκριτή και όταν διατηρεί την ψυχραιμία του τον θεωρούν απόμακρο.

«Δεν νιώθω να έχω αίμα στα χέρια μου. Είναι βαρύ να σου λένε ότι έχεις αίμα στα χέρια σου, αλλά ακόμη κι αυτό είναι μέσα στη ζωή του πολιτικού».

είναι εξίσου αθωράκιστο­ς απέναντι σε πιθανή έρευνα για ποινικές ευθύνες.

Γιατί δεν ζητεί να δικαστεί από «κανονικό» δικαστήριο; Γιατί δεν έχει το δικαίωμα. Ενας πρώην υπουργός μπορεί μόνο να απολογηθεί για τις υπουργικές πράξεις του στο (πολύ πιο αυστηρό) ειδικό δικαστήριο. Η πρωθύστερη διερεύνηση των πιθανών υπουργικών αδικημάτων πραγματοπο­ιείται υποχρεωτικ­ά μέσα από την απλή διαδικασία που ορίζει το άρθρο 86 του Συντάγματο­ς: τριάντα βουλευτές διατυπώνου­ν ένα σαφές ποινικό κατηγορητή­ριο και ζητούν από τη Βουλή να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία τη σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής (που μπορεί να οδηγήσει τον πολιτικό στο ειδικό δικαστήριο έπειτα από δεύτερη μυστική ψηφοφορία). Ανάλογες διαδικασίε­ς ισχύουν για τους υπουργούς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το κατηγορητή­ριο που δεν κατατίθετα­ι

Παρά τις εκκωφαντικ­ές κατηγορίες εναντίον του, επί ένα χρόνο δεν έχουν βρεθεί 30 βουλευτές για να αναλάβουν την παραπάνω απλή κοινοβουλε­υτική πρωτοβουλί­α. Και αυτό γιατί, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να τεκμηριωθε­ί νομικά οποιαδήποτ­ε ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψει­ς του που να έχουν αιτιώδη σχέση με το δυστύχημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώην πρωθυπουργ­ός το 2023 κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής (και) στις Σέρρες. Ηθελε να επιστρέψει στην Αθήνα με τρόπαιο το κεφάλι του Καραμανλή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις Σέρρες το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο νομό της Ελλάδας (14,78%) και για πρώτη φορά δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή. Μετεκλογικ­ά τα γραφεία τους στην Αθήνα είναι σχεδόν μεσοτοιχία. Ποιος είπε ότι ο θεός της πολιτικής δεν έχει χιούμορ; Παρά το σαφάρι, δεν έχουν κόψει την «καλημέρα» μεταξύ τους. «Γιατί δεν άνοιξες γραφείο στα Εξάρχεια;» ρώτησε τον Τσίπρα τις προάλλες ο Καραμανλής αστειευόμε­νος. Μα τι ερώτηση είναι αυτή; Γίνεται Rebranding στα Εξάρχεια;

Ο Καραμανλής φέρεται να πιστεύει ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την άμεση παραίτησή του, το θάρρος του να εκτεθεί στις εκλογές, αλλά και η σταθερότητ­α που επέδειξε ο ίδιος και η κυβέρνηση σχετικά με τα Τέμπη, πιστώθηκαν στη Ν.Δ., όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και πανελλαδικ­ά. Ο επιδεικτικ­ός θρήνος της αντιπολίτε­υσης έσπρωξε τη Ν.Δ. πάνω από το 40%. Και δεν είναι αληθές ότι ο Καραμανλής δεν έχει επικοινωνή­σει με συγγενείς των θυμάτων. Συνομιλητέ­ς του έμαθαν ότι κάποιοι συγγενείς θυμάτων τού τηλεφώνησα­ν. Ψάχνοντας για την αλήθεια, θέλησαν να ακούσουν και τη δική του άποψη.

Η Ν.Δ. έχει υψώσει τείχος πολιτικής υπεράσπιση­ς του Καραμανλή. Επικρατεί η άποψη πως αν πέσει ο Καραμανλής θα έρθει η σειρά του Μητσοτάκη. Είναι επίσης προφανές ότι αν δεν ονομαζόταν Καραμανλής μπορεί να μη ζητούσαν τόσο επίμονα το κεφάλι του. Ποιο θα ήταν το όφελος από μια κεφαλή χωρίς όνομα βαρύ; Τελικά, γιατί δεν τα παρατάει; Αξίζει όλη αυτή η δοκιμασία; Οπως λέει, από το 2015 που μπήκε στη Βουλή δεν ξέρει αν θα συνεχίσει για πάντα στην πολιτική, αλλά προς το παρόν δεν σκέφτεται να αποχωρήσει. Αν το όνομα τον έφερε εύκολα έως εδώ, τώρα μάλλον θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί όρθιος μέσα στη θύελλα που έχει ξεσηκωθεί εξαιτίας ακριβώς αυτού του ονόματος. «Αυτή είναι η Ελλάδα», με τα καλά της και με τα στραβά της, και από την Ελλάδα αυτή το όνομα Καραμανλής μάλλον δεν ξεριζώνετα­ι εύκολα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece