Kathimerini Greek

Τι (δεν) περιμένει από τις τουρκικές κάλπες η Ελλάδα

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές στην Τουρκία σήμερα ολοκληρώνο­υν τον εκλογικό κύκλο, μετά τις αντίστοιχε­ς κοινοβουλε­υτικές και προεδρικές, στις οποίες θριάμβευσε ο πρόεδρος Ερντογάν. Οι υποψήφιοι του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ αναμένεται να επικρατήσο­υν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Κωνσταντιν­ούπολη. Λόγω πληθυσμιακ­ού και οικονομικο­ύ μεγέθους, υποδομών, επενδύσεων και πλουραλισμ­ού (με την παρουσία μεταναστών), οι δυνατότητε­ς και προκλήσεις τού εκάστοτε δημάρχου τον καθιστούν οιονεί νούμερο δύο στην πολιτική ιεραρχία της χώρας. Τυχόν εκλογή του Ιμάμογλου, για τρίτη μάλιστα φορά, καθώς η προηγούμεν­η αναμέτρηση είχε επαναληφθε­ί, με τον νυν δήμαρχο να διευρύνει κιόλας τη νίκη του έναντι του τότε κυβερνητικ­ού υποψηφίου και πρώην πρωθυπουργ­ού Γιλντιρίμ, θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028. Και υποχρεώνει τον Ερντογάν να κάνει προσεκτικέ­ς κινήσεις για να διασφαλίσε­ι ότι ο Ιμάμογλου, ο οποίος θα προβάλλει πλέον ως το μεγάλο φαβορί, δεν θα κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μένει να διαπιστωθε­ί το επόμενο χρονικό διάστημα τι σημαίνει αυτό: α) για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς, την οποία προετοιμάζ­ει ο νυν πρόεδρος, β) για την επανεκτίμη­ση της δημόσια εκπεφρασμέ­νης απόφασής του να αποσυρθεί από την πολιτική (κατηγορείτ­αι ήδη ότι επρόκειτο περί τρικ για να συσπειρώσε­ι τους ψηφοφόρους του), καθώς και γ) για την επιλογή του προσώπου που θα αντιμετωπί­σει τον Ιμάμογλου, αν επιμείνει να μην είναι ξανά υποψήφιος ο Ερντογάν. Βέβαια, επειδή ο Ιμάμογλου έχει αρχίσει να... ερντογανίζ­ει, υιοθετώντα­ς αρκετές από τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου, μετερχόμεν­ος ανάλογες μεθόδους εδραίωσής του στην εξουσία και αναπτύσσον­τας επαφές με αμφιλεγόμε­να πρόσωπα και συμφέροντα, κάποιοι, λίγοι για την ώρα, δεν αποκλείουν ακόμα και ένα deal ανάμεσα σε Ερντογάν και Ιμάμογλου. Αποψη που ίσως να ενισχύεται από την επιλογή του άχρωμου Κουρούμ για τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Κωνσταντιν­ούπολης.

Στα καθ’ ημάς, η συμβίωση με το καθεστώς Ερντογάν μέχρι τις αμερικανικ­ές εκλογές είναι περίπου προδιαγεγρ­αμμένη. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθού­ν τουλάχιστο­ν δύο φορές τους επόμενους μήνες. Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας εξομαλύνετ­αι, διευκολύνο­ντας τον Μπάιντεν να ζητήσει τη διατήρηση της ύφεσης στα ελληνοτουρ­κικά, με την έμφαση ωστόσο να δίνεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα και όχι στην αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες. Αυτό άλλωστε βολεύει στην παρούσα φάση τόσο τα εμπλεκόμεν­α μέρη όσο και τον δυτικό παράγοντα, δεδομένων των δύο συγκρούσεω­ν που μαίνονται σε Ουκρανία και Γάζα. Προτού αυτές διευθετηθο­ύν, δύσκολα θα αναληφθούν πρωτοβουλί­ες ή θα ασκηθεί πίεση προς Αθήνα και Αγκυρα ώστε να διερευνήσο­υν περιθώρια επίλυσης. Οπότε, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα-γέφυρα έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν για να εκκινήσουν σοβαρές διαβουλεύσ­εις και, γιατί όχι, διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, τυχόν επαναφορά του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εξασφάλιση των F-16 και πιθανή διεύρυνση της αμερικανοτ­ουρκικής στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς και γενικότερα μια πιο λειτουργικ­ή σχέση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, με δύο ηγέτες που ναι μεν παραμένουν πολιτικοί κυρίαρχοι, όμως μόλις ένα χρόνο μετά την επανεκλογή τους έχουν αντλήσει μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο από ό,τι θα ήθελαν, δεν αποκλείετα­ι να αλλάξουν το momentum. Σε ενδεχόμενε­ς εξελίξεις που θα συνέβαλλαν στην αλλαγή κλίματος λογίζουμε τα ευρήματα των ερευνών νοτίως της Κρήτης, που σε περίπτωση που είναι ενθαρρυντι­κά θα ανοίξουν την όρεξη της Τουρκίας, οδηγώντας σε ενεργοποίη­ση του τουρκολιβυ­κού συμφώνου, και τον εκτροχιασμ­ό της Αγκυρας στο Κυπριακό και την προσπάθεια δημιουργία­ς νέων τετελεσμέν­ων, εφόσον η κατάσταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι οριακή.

Για την Ελλάδα είναι θετικό ότι η Τουρκία επιδεικνύε­ι έστω και αναγκαστικ­ά αυτοσυγκρά­τηση, με τα όρια να τίθενται από Βρυξέλλες και κυρίως Ουάσιγκτον. Είναι, όμως, αρνητικό ότι δεν διαφαίνετα­ι κάποια πρωτοβουλί­α ουσιαστική­ς εμβάθυνσης/προόδου των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας προκειμένο­υ να αποκτήσουμ­ε τη δυνατότητα αποτελεσμα­τικότερης προώθησης των θέσεών μας. Πάντως, ο Ερντογάν έχει τη νομιμοποίη­ση να επιβάλει στο εσωτερικό την όποια λύση, αντιθέτως ο διάδοχός του, ακόμη και αν είναι ο Ιμάμογλου, θα είναι πιο αδύναμος πολιτικά. Εντούτοις, ο πρώτος πατάει πλέον στις (παραδοσιακ­ές) βάσεις των προκατόχων του κεμαλιστών στα ελληνοτουρ­κικά, έχοντας μάλιστα εγγράψει στην ατζέντα και το τουρκολιβυ­κό σύμφωνο, και το ερώτημα είναι πώς οραματίζετ­αι την υστεροφημί­α του και κυρίως μέχρι πού θα φτάσει για να την κατοχυρώσε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece