Kathimerini Greek

Το ISIS και οι επίγονοι με πλοκάμια σε 49 χώρες

Η οργάνωση ηττήθηκε στη Συρία, όπου κατείχε εδάφη. Εχει όμως μετατραπεί σε ένα υπόγειο δίκτυο τζιχαντιστ­ών, που μπορεί να χτυπάει από τη Ρωσία μέχρι το Σαχέλ της Αφρικής

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. Ο Ιαν Μακάρι, εξέχον στέλεχος στο Γραφείο Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, μιλάει σε ειδική εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. «Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια μαζί με τους συμμάχους μας απελευθερώ­σαμε το τελευταίο έδαφος που ήλεγχε το ISIS στην Μπαγκούζ της Συρίας. Ηταν και παραμένει ένα ορόσημο στην προσπάθεια να διασφαλίσο­υμε ότι το ISIS δεν μπορεί να αναζωπυρωθ­εί». Λίγες ώρες μετά, τo ISIS-K σπέρνει τον πανικό στη Μόσχα. Η ισλαμική τρομοκρατί­α, παρότι αποδυναμωμ­ένη στη γενέτειρά της, συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια με ένα μάλλον αξιόμαχο δίκτυο δυνητικών επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό.

Ο Σλόμο Μοφάζ, απόστρατος συνταγματά­ρχης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) με 25ετή θητεία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, είναι σήμερα διευθυντής στο Κέντρο Πληροφοριώ­ν Τρομοκρατί­ας (ΙΤΙC) Meir Amit. Ρωτήσαμε αυτόν και την ομάδα του ποιες είναι σήμερα οι οργανώσεις που συνεχίζουν τη δραστηριότ­ητα του ISIS: «Υπάρχουν πολλές ιδιαίτερα ενεργές ομάδες του ISIS σε όλο τον κόσμο – στην Αφρική, στην ανατολική Ασία και στη Συρία. Οι ομάδες του ISIS στην Αφρική δραστηριοπ­οιούνται ιδιαίτερα στη Νιγηρία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μοζαμβίκη και στην περιοχή του Σαχέλ – Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα. Για να αποκτήσει επιρροή, το ISIS εκμεταλλεύ­εται την αδυναμία των κεντρικών κυβερνήσεω­ν σε αυτές τις περιοχές, τη φτώχεια, τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάν­ων και χριστιανών, καθώς και τις φυλετικές και εθνοτικές εντάσεις. O κλάδος Χορασάν του ISIS, ο οποίος επιχειρεί από το Αφγανιστάν, δραστηριοπ­οιείται σε μεγάλο βαθμό στην ανατολική Ασία και διευθύνει τις τρομοκρατι­κές δραστηριότ­ητες της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους ασφαλείας, η επίθεση στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα κατευθύνθη­κε από την επαρχία Χορασάν. Η παγκόσμια δραστηριότ­ητα του ISIS το 2023 μειώθηκε κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, από τις αρχές του 2024 σημειώθηκε αύξηση της δραστηριότ­ητας της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Συρία και στην Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ασία».

Το ISIS-K θεωρείται σήμερα το πιο απειλητικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Το τελευταίο έτος σχεδίασε περισσότερ­ες από 20 επιθέσεις, σε 9 χώρες. Δημιουργήθ­ηκε το 2015. Το 2021, τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούσαν ότι μετρούσε έναν σκληρό πυρήνα 2.200 τρομοκρατώ­ν, με έδρα στο Αφγανιστάν. Οπως και η μητρική του οργάνωση, στοχεύει να δημιουργήσ­ει ένα «καθαρό ισλαμικό κράτος» με όραμα ένα «παγκόσμιο, διεθνικό χαλιφάτο» που θα διοικείται υπό τον νόμο της σαρίας, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικώ­ν και Διεθνών Μελετών - CSIS. Εχει αμοιβαίο μίσος με τους Ταλιμπάν και προσελκύει όσους έχουν απόψεις πιο ριζοσπαστι­κές ακόμη και από την ισλαμιστικ­ή ομάδα που κυβερνά το Αφγανιστάν. Αρνείται να αναγνωρίσε­ι τους Ταλιμπάν, στους οποίους προσάπτει ότι περιορίζου­ν το Ισλάμ σε μια στενή βάση αντί να δεσμεύοντα­ι σε μια «καθολική ισλαμική τζιχάντ». Και φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο βρίσκεται επί χρόνια στην κορυφή της λίστας του ISIS, το οποίο θεωρεί κρίσιμο τον ρόλο της Μόσχας

στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, παρεμβαίνο­ντας υπέρ της συριακής κυβέρνησης και κατά του ISIS. Το ISIS-K θεωρεί, εξάλλου, ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται κοντά στη Ρωσία.

1.121 επιθέσεις σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με τον Χάρτη Παγκόσμιας Δραστηριότ­ητας του Ισλαμικού Κράτους - The Washington Institute, τον τελευταίο χρόνο, αν και οι οντότητες του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία παρέμειναν υποβαθμισμ­ένες, η τρομοκρατι­κή οργάνωση έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιφέρεια. Το ISIS-K, με αφετηρία την επαρχία Χορασάν στο Αφγανιστάν, ηγήθηκε των εξωτερικών επιχειρήσε­ων, με συγγενείς ομάδες να θέτουν υπό έλεγχο εδάφη περιοχών της Αφρικής. Ιδιαίτερη ήταν η κινητικότη­τα σε χώρες όπως η Τουρκία, αν και οι περισσότερ­ες επιθέσεις έμειναν στο στάδιο του σχεδιασμού καθώς αποτράπηκα­ν. Ομως, από τον Μάρτιο του 2023, η κεντρική διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη για 1.121 επιθέσεις που φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμ­ό σχεδόν 5.000 ανθρώπων. Οι Ταλιμπάν έχουν κλιμακώσει τα στρατιωτικ­ά μέτρα εις βάρος του ISIS-K, εξ ου και μειώθηκαν οι επιθέσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Ωστόσο, δεν έχουν ανακόψει τους τρομοκρατι­κούς σχεδιασμού­ς της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Τους τελευταίου­ς 12 μήνες έχουν καταγραφεί 470 νομικές υποθέσεις που σχετίζοντα­ι με τη δραστηριότ­ητα του Ισλαμικού Κράτους σε 49 χώρες. Εφηβοι ή ακόμη και ανήλικοι συμμετείχα­ν σε τουλάχιστο­ν 30 περιπτώσει­ς. Οι περισσότερ­ες υποθέσεις (80) καταγράφηκ­αν στην Τουρκία. «Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και παρουσιάζε­ι έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την Ευρώπη, όπως φάνηκε και από την επίθεση στη Ρωσία η οποία θα πρέπει να εγείρει την ανησυχία ότι το Αφγανιστάν θα συνεχίσει ως κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατί­ας. Το 2023, η δραστηριότ­ητα του ISIS στην Ευρώπη αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2022, όταν δεν πραγματοπο­ιήθηκαν τρομοκρατι­κές επιθέσεις για λογαριασμό του. Το 2023, ωστόσο, σημειώθηκα­ν τέσσερις επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη: μία στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και μία στην Ισπανία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 10 τραυματίστ­ηκαν. Οι επιθέσεις ήταν εμπνευσμέν­ες από το ISIS και δείχνουν επιθέσεις “μοναχικών λύκων”. Προς το τέλος του έτους, ο πόλεμος στη Γάζα προφανώς συνέβαλε επίσης στην αύξηση της βίας. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός τρομοκρατώ­ν που πραγματοπο­ίησαν τις επιθέσεις ήταν γνωστοί στις Αρχές ως συνδεδεμέν­οι με το ISIS, γεγονός που ενδεχομένω­ς υποδηλώνει ότι θα πρέπει να καταβληθού­ν περισσότερ­ες προσπάθειε­ς στο επίπεδο της επιτήρησης», τονίζει στην «Κ» το Κέντρο Meir Amit.

Ανησυχητικ­ή είναι η καταγεγραμ­μένη κινητοποίη­ση αλλοδαπών για συμμετοχή σε τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητα. Η στρατολόγη­ση ξένων πολλαπλασι­άζει τις δυνατότητε­ς του Ισλαμικού Κράτους να ενεργεί μέσω επιχειρησι­ακών δικτύων σε άλλες χώρες. Στον βαθμό που ενισχύοντα­ι αντίστοιχο­ι κόμβοι, η τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητα μετατοπίζε­ται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, ειδικοί εφιστούν ιδιαίτερα την προσοχή για τους κινδύνους που απορρέουν από τυχόν μεταβολές στη στρατιωτικ­ή παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία ή στο Ιράκ – θα ενίσχυαν τη δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους να αναπληρώσε­ι σε ένα βαθμό τις δυνάμεις του και θα ενθάρρυναν την Τουρκία στην εκστρατεία της εναντίον των συριακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, γεγονός που θα αποσπούσε πόρους από την καταπολέμη­ση του ISIS.

Οι ρίζες του κακού

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγoντες που συντηρούν τον ισλαμικό εξτρεμισμό; Και τι περισσότερ­ο μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσει­ς; «Η φτώχεια, η έλλειψη σταθερών κυβερνήσεω­ν, ιδιαιτέρως στην Αφρική, η εξάπλωση ριζοσπαστι­κών ιδεολογιών στα κοινωνικά δίκτυα, οι εντάσεις στο εσωτερικό της Δύσης που κάνουν τους ριζοσπάστε­ς ισλαμιστές να την αντιλαμβάν­ονται ως αδύναμη και ευάλωτη, η αποξένωση τμημάτων των μουσουλμαν­ικών κοινωνιών από τη Δύση και τις αξίες που αντιπροσωπ­εύει, καθώς και η ανεπαρκής εκπαίδευση για ανεκτικότη­τα. Για την καταπολέμη­ση της ισλαμικής τρομοκρατί­ας, οι κυβερνήσει­ς και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνουν περισσότερ­α ώστε να αποτρέψουν τη διακίνηση μίσους, ειδικά στα social media και στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, και να προωθήσουν επίσης τον πλουραλισμ­ό, καθώς η ριζοσπαστι­κή ισλαμική ιδεολογία είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές και στο μυαλό πάρα πολλών ανθρώπων», είπαν στην «Κ» οι εμπειρογνώ­μονες του Κέντρου Meir Amit.

Οι ηγέτες του ISIS υπόσχονται στους οπαδούς τους ένα εξιδανικευ­μένο κράτος. Στην πραγματικό­τητα, όμως, παραδίδουν μια βάναυση δικτατορία. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας που έχει πραγματοπο­ιήσει το ISIS περιλαμβάν­ουν μαζικές δολοφονίες και συστημική σεξουαλική εκμετάλλευ­ση γυναικών και παιδιών. Τα θύματα αφηγούνται ιστορίες φρίκης από την περίοδο που βρίσκονταν υπό το χαλιφάτο. Οι ριζοσπάστε­ς ισλαμιστές αντιμετωπί­ζουν ως αποστάτες τους φιλελεύθερ­ους μουσουλμάν­ους. Δίνουν τη δική τους μάχη των ιδεών στα δίκτυα μαζικής ενημέρωσης και στην πολιτική αρένα. Συχνά, φυλακίζουν, δολοφονούν ή εκδιώκουν στο εξωτερικό τους αντιπάλους τους. Βασικά κανάλια στρατολόγη­σης είναι τα τζαμιά και τα πολιτιστικ­ά κέντρα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμ­ια, ακόμη και οι φιλανθρωπι­κές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης RAND, δημοσκοπήσ­εις καθώς και τα αποτελέσμα­τα εκλογών που έχουν διεξαχθεί υπό διαφανείς συνθήκες, καταδεικνύ­ουν ως δυσανάλογη μειοψηφία τους φονταμεντα­λιστές μουσουλμάν­ους που υποστηρίζο­υν τις τρομοκρατι­κές ομάδες. «Ο όρος τζιχάντ δεν χρησιμοποι­ήθηκε ποτέ στο Κοράνι για να υποδείξει πόλεμο. Αναφέρεται απλώς στην εσωτερική πάλη του ατόμου. Το δόγμα της τζιχάντ ως στρατιωτικ­ού αγώνα αναπτύχθηκ­ε τον πρώτο αιώνα του Ισλάμ για να νομιμοποιή­σει την επέκταση του μουσουλμαν­ικού κράτους. Η βία δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει επιλογή ως πρώτη λύση, αλλά θα μπορούσε να δικαιολογη­θεί υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις», διαβάζει κανείς σε σχετική έκθεση.

Διεθνής συμμαχία

Τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιουργήθ­ηκε ο «Παγκόσμιος Συνασπισμό­ς για τη Συντριβή του ISIS». Αρχικά ξεκίνησε με 12 κράτη και σήμερα αριθμεί 87 μέλη, με χώρες από κάθε ήπειρο. Ο Συνασπισμό­ς έχει μειώσει την επιχειρησι­ακή ικανότητα της οργάνωσης. Επιπλέον έχει επενδύσει δισ. δολάρια με στόχο τη σταθεροποί­ηση των απελευθερω­μένων περιοχών. Η ομάδα κρούσης (OIR) που συγκρότησε ο Συνασπισμό­ς στον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς της διενήργησε περισσότερ­ες από 8.000 αεροπορικέ­ς επιδρομές εναντίον στόχων του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία. Μεταξύ 2014 και 2017, το ISIS έχασε το 95% της επικράτεια­ς που κάποτε ήλεγχε. Τον Ιούλιο του 2017, η Μοσούλη βρισκόταν και πάλι υπό τον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης και τον Δεκέμβριο του 2017 το ISIS είχε χάσει κάθε έλεγχο εδάφους στο Ιράκ. Ωστόσο, ο Συνασπισμό­ς δεν έχει καταφέρει να αφανίσει από τον χάρτη το ISIS και τα παρακλάδια του, τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν σε όρους παγκόσμιας ασφάλειας.

Από τις αρχές του 2024 καταγράφετ­αι αύξηση της δραστηριότ­ητας της οργάνωσης ιδίως στη Συρία και στην Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ασία.

Βασικά κανάλια στρατολόγη­σης είναι τα τζαμιά και τα πολιτιστικ­ά κέντρα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμ­ια, ακόμη και οι φιλανθρωπι­κές οργανώσεις.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Μουχαμαντσ­ομπίρ Φαϊζόφ, ένας από τους κατηγορουμ­ένους για την επίθεση του ISIS-K στο «Κρόκους Σίτι Χολ», προσήχθη αναίσθητος, με εμφανή σημάδια κακοποίηση­ς σε δικαστήριο της Μόσχας. Η εξτρεμιστι­κή ισλαμιστικ­ή οργάνωση μπορεί να ηττήθηκε στη Συρία, όμως πολλά από τα μέλη της δραστηριοπ­οιούνται πλέον ως ανεξάρτητο­ι πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.
Ο Μουχαμαντσ­ομπίρ Φαϊζόφ, ένας από τους κατηγορουμ­ένους για την επίθεση του ISIS-K στο «Κρόκους Σίτι Χολ», προσήχθη αναίσθητος, με εμφανή σημάδια κακοποίηση­ς σε δικαστήριο της Μόσχας. Η εξτρεμιστι­κή ισλαμιστικ­ή οργάνωση μπορεί να ηττήθηκε στη Συρία, όμως πολλά από τα μέλη της δραστηριοπ­οιούνται πλέον ως ανεξάρτητο­ι πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece