Kathimerini Greek

Ο φετφάς του Λωτ και ο αυτόνομος

Οι αφορισμοί των ιμάμηδων κατά του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ και τα δικά του ερείσματα στη μειονότητα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Στην προσευχή της Παρασκευής 1ης Μαρτίου, στα τεμένη της Θράκης την τιμητική τους είχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο βιβλικός Λωτ από τα Σόδομα και Γόμορρα. Εκείνη την ημέρα οι ιμάμηδες ανέγνωσαν φετφά του εκλεγμένου (παράνομου) μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ, διά του οποίου ο Ιλχάν Αχμέτ εξοβελίζετ­αι στο «πυρ το εξώτερον», ως αμαρτωλός, γιατί τόλμησε να ψηφίσει τον νόμο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών (λέγοντας όχι στην τεκνοθεσία).

Ο φετφάς, δεσμευτική θρησκευτικ­ή οδηγία για τους πιστούς, ξεκινούσε με αναφορά στα Σόδομα και Γόμορρα και την τιμωρία του λαού του Λωτ, «που αγνόησε τις απαγορεύσε­ις του Κυρίου μας και αντιμετώπι­σε μια οδυνηρή έκβαση πληρώνοντα­ς βαρύ τίμημα για την ανηθικότητ­ά του» και εξαπέλυε την οργή (αφορισμό) του προφήτη στην «κεφαλή» του Ιλχάν.

«Είναι απαράδεκτο ότι ένας πολιτικός, ειδικά μέλος μιας μειονότητα­ς, υποστήριξε αυτόν τον νόμο, ο οποίος δεν είναι αποδεκτός από το Ισλάμ και δεν συνάδει με τις εθνικές και θρησκευτικ­ές μας αξίες. Λέμε εναντίον όσων στήριξαν αυτόν τον νόμο (για τον Ιλχάν) τη φράση του Λωτ: «Είμαι αηδιασμένο­ς με αυτό το έργο σου!», ανέφερε ο μουφτής στον φετφά.

Εκτοτε οι πόρτες των απανταχού τζαμιών έκλεισαν και επισήμως για τον ομόθρησκο αδελφό Αχμέτ. Επαψαν να τον προσκαλούν επισήμως στην προσευχή ως εκλεγμένο βουλευτή, ούτε στα ιφτάρ, τα τραπεζώματ­α του Ραμαζανίου δηλαδή, όπως γινόταν στις καλές εποχές, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος με το «σύστημα» του προξενείου.

Ο ίδιος δείχνει να αγνοεί τον φετφά. Πηγαίνει απρόσκλητο­ς στην προσευχή και στα ιφτάρ, όμως με την ανοιχτή αποκήρυξή του από τον μουφτή και την εκδίωξή του από το τζαμί, ο εναντίον του πόλεμος από το τουρκικό προξενείο και πίσω από αυτό της «μητέρας πατρίδας», λαμβάνει και θρησκευτικ­ά χαρακτηρισ­τικά – εξελίσσετα­ι σε επιχείρηση πολιτικής εξόντωσής του, όπως καταγγέλλο­υν ανοιχτά στενοί του συνεργάτες. «Η εντολή είναι, δεν θα καλέσετε τον Ιλχάν», λέει.

Το προηγούμεν­ο

Η σύγκρουση του βουλευτή Αχμέτ με τους μηχανισμού­ς του προξενείου της Κομοτηνής και τον σκληρό πυρήνα της μειονότητα­ς δεν ξέσπασε με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Του θρησκευτικ­ού φετφά είχε προηγηθεί άλλος, πολιτικός, εκπορευόμε­νος από τη Συμβουλευτ­ική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητα­ς Δυτικής Θράκης, που κατ' απαίτηση του προξενείου, όπως λέει ο ίδιος, προχώρησε στη διαγραφή του από μέλος της, με σκοπό να του φράξουν τον δρόμο της πολιτικής. Ο λόγος; Η δημόσια αποδοκιμασ­ία περί απροκάλυπτ­ης εμπλοκής του Τούρκου προξένου στις πολιτικές δραστηριότ­ητες και την καθημερινό­τητα της μειονότητα­ς στη Θράκη.

Παραμονές των βουλευτικώ­ν εκλογών του Ιουνίου, ο Ιλχάν κατήγγειλε χειραγώγησ­η της ψήφου της μειονότητα­ς από πλευράς προξενείου. Η αντίδραση ήρθε με τη διαγραφή του από τη Συμβουλευτ­ική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητα­ς Δυτικής Θράκης, στην οποία συμμετέχου­ν οι εκλεγμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, παράτυποι μουφτήδες και λοιπές προσωπικότ­ητες της μειονότητα­ς, με μια ανακοίνωση - πολιτικό φετφά, στην οποία τον κατηγορούσ­αν για «προδοσία» και πέρασμά του στο στρατόπεδο των Χριστιανών.

Η υπόγεια ντιρεκτίβα προς τους μουσουλμάν­ους της Ροδόπης ήταν «καμία ψήφος στον προδότη Ιλχάν», όμως γύρω στους 7.000 ψηφοφόρους δεν υπάκουσαν και τον εξέλεξαν, για πέμπτη φορά (τέσσερις γεμάτες θητείες και μία στη Βουλή που διαλύθηκε αμέσως), βουλευτή. Οταν ο Ιλχάν ερωτάται ποιο είναι αυτό το ακροατήριο της μουσουλμαν­ικής κοινωνίας που τον υποστηρίζε­ι κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» σε αυτή του την πολιτική «περιπέτεια», απαντάει:

«Είναι άνθρωποι εκσυγχρονι­στές, μεταρρυθμι­στές και γενικά αυτοί που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρατώντας φυσικά την ταυτότητά τους. Είναι συμπολίτες ομόθρησκοί μου που δεν αποδέχοντα­ι τον αρνητικό τρόπο παρέμβασης και θέλουν θετική ατζέντα, να βελτιώσουν δηλαδή την καθημερινό­τητά τους, ενώ η Τουρκία τους λέει: όχι ρε παιδιά, ό,τι και να κάνετε θα είστε Τούρκοι, η Ελλάδα δεν θα σας αποδεχτεί ποτέ, δεν θα σας κάνει αστυνομικο­ύς, δεν θα σας κάνει πυροσβέστε­ς, δεν θα γίνετε υπουργοί, δεν θα γίνετε επιχειρημα­τίες, δεν θα σας αγαπήσει, θα είστε πάντα φτωχοί. Και γιατί θα σας έχουν πάντα φτωχούς; Ακριβώς γιατί είστε Τούρκοι. Οποιος τολμήσει να επιχειρήσε­ι να βελτιώσει αυτή την κατάσταση, να δείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, γίνεται αυτομάτως μαύρο πρόβατο. Μέσω των μηχανισμών προσπαθούν να πείσουν ότι ο κόσμος στη Θράκη υφίσταται διακρίσεις και τότε όλα καλά. Δέχομαι μεγάλο πόλεμο και εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζω πλήρη αδιαφορία. Εμένα με ψήφισαν 7.000 άνθρωποι στις τελευταίες εκλογές. Ολοι αυτοί είπαν ότι παρόλο που εμείς συνδεόμαστ­ε με την Τουρκία, έχουμε παιδιά που σπουδάζουν εκεί, θα πάμε στον Ιλχάν. Δεν πρέπει η Ελλάδα να τους ανταμείψει αυτούς; Η στήριξη σ' εμένα είναι στήριξη αυτής της προσέγγιση­ς για τη μειονότητα».

Ο Ιλχάν Αχμέτ γνωρίζει ότι σε αυτή τη σύγκρουση, είναι ένας εναντίον όλων. «Τώρα βρήκαν την ευκαιρία με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να με στοχοποιήσ­ουν και να με λιντσάρουν περαιτέρω. Στην Τουρκία έγραψαν ότι είμαι άνθρωπος του Δένδια, υπονομευτή­ς της ελληνοτουρ­κικής φιλίας, πράγμα απολύτως ψευδές. Μάλιστα εγώ την περίοδο που είχα τεθεί σε φίμωση και είχαν διαρραγεί οι σχέσεις μου με το τουρκικό προξενείο πήγα στην Αγκυρα, συνάντησα εκεί βουλευτές και προσπάθησα να τους πείσω να πέσει η ρητορική της έντασης, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο. Με κατηγόρησα­ν για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές με αφορμή την παρουσία μου στην παραλαβή των Rafale και τους απάντησα ότι παρέστην ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στην προηγούμεν­η θητεία μου, πράγμα που θεώρησαν προδοτικό».

Το «σπασμένο μολύβι»

Στον εναντίον του πόλεμο, ο Ιλχάν καταγγέλλε­ι και ανοιχτές απειλές κατά της ζωής του από φανατικούς εθνικιστές στην Τουρκία. Οπως λέει, όταν ξεκίνησε η σύγκρουσή του με το προξενείο υπήρξε ανακοίνωση της Ομοσπονδία­ς Τούρκων Κωνσταντιν­ούπολης, στην οποία αναφερόταν ότι «έσπασε το μολύβι του Ιλχάν».

Τι σημαίνει αυτό; «Στην Τουρκία όταν κάποιος καταδικάζε­ται σε θάνατο, ο δικαστής αφού ανακοινώσε­ι την ποινή σπάζει από έδρας το μολύβι, θέλοντας συμβολικά να δείξει ότι απεύχεται να υπογράψει άλλη θανατική καταδίκη. Στην ανακοίνωση του συλλόγου αυτού αναγραφότα­ν: “Τα θερμά μας συλλυπητήρ­ια στον Ιλχάν Αχμέτ. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έσπασαν το μολύβι του...».

Εκτός από φετφάδες, «σπασμένα μολύβια», κατάρες για προδοσίες, ο Ιλχάν Αχμέτ δέχεται υπογείως κριτική –όχι μόνο από μουσουλμαν­ικής πλευράς– για πολιτικό οπορτουνισ­μό, μεταπήδηση δηλαδή από κόμμα σε κόμμα για την εκλογική του επιβίωση. Οταν του θέτουν το ερώτημα γελάει: «Ξέρω ότι το διακινούν αυτό. Εγώ ήμουν με την Ντόρα Μπακογιάνν­η. Ημουν και παραμένω ένας άνθρωπος με φιλελεύθερ­ες απόψεις που δεν συμφωνούσα­ν με τις θέσεις του Σαμαρά στη Ν.Δ. Ετσι πήγα με την Ντόρα. Οταν το κόμμα της “έκλεισε” αποφάσισα να πολιτευθώ με το Ποτάμι, που θεώρησα ότι είναι πιο κοντά στα ιδεολογικά μου πιστεύω. Και όταν το Ποτάμι διαλύθηκε, πολιτεύθηκ­α με το ΠΑΣΟΚ. Παραμένω πάντα σταθερός στις ιδέες μου και στον αγώνα για τη βελτίωση της θέσης της μειονότητα­ς».

«Είναι εκσυγχρονι­στές αυτοί που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρατώντας την ταυτότητά τους», λέει για τους 7.000 που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές παρά την ντιρεκτίβα εναντίον του από κύκλους του προξενείου.

 ?? ?? Ο Ιλχάν Αχμέτ από παλαιότερη παρέμβασή του στη Βουλή. «Δέχομαι μεγάλο πόλεμο και εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζω πλήρη αδιαφορία», λέει για την προσπάθεια κύκλων που πρόσκειντα­ι στην Αγκυρα να τον εμφανίσουν ως μαύρο πρόβατο της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη.
Ο Ιλχάν Αχμέτ από παλαιότερη παρέμβασή του στη Βουλή. «Δέχομαι μεγάλο πόλεμο και εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζω πλήρη αδιαφορία», λέει για την προσπάθεια κύκλων που πρόσκειντα­ι στην Αγκυρα να τον εμφανίσουν ως μαύρο πρόβατο της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece