Kathimerini Greek

Η νύχτα των Τεμπών και ο χαμένος χρόνος

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

« Στα Τέμπη συγκρούστη­κε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό», είπε ο πρωθυπουργ­ός στην αγόρευσή του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του. «Εκείνο το μοιραίο βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά έλεγα, αυτά λέω και σήμερα». Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Είναι, όμως, μια απεικόνιση της κακοδαιμον­ίας μας σε αδρές γραμμές. Δεν φθάνει στις λεπτομέρει­ες που συνθέτουν το τραγικό σύνολο. Αυτές τις είδαμε το διάστημα που πέρασε από την τραγωδία των Τεμπών. Τις είδαμε και στη Βουλή.

Ποιος είναι ο «κακός μας εαυτός» που προκαλεί τόσο πόνο; Ποια τα «διαχρονικά κενά του κράτους» που μας καθιστούν ευάλωτους στην επιπολαιότ­ητα και ανικανότητ­α του «τελευταίου τροχού της αμάξης»; Αν αρχίσουμε από την «κεφαλή» της πολιτείας, διακρίνουμ­ε τις ευθύνες των κυβερνώντω­ν και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, που μαζί συνθέτουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο όλοι κινούμαστε. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πιο παραγωγική και πιο αποτελεσμα­τική από τις περισσότερ­ες προηγούμεν­ες, χωρίς αυτό να αρκεί. Εκ των πραγμάτων, είναι σαφές ότι το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της χώρας δεν ήταν ασφαλές. Και όμως, λίγο πριν από την τραγωδία, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίων­ε τη Βουλή για το αντίθετο. Προφανώς ο άνθρωπος δεν ήθελε το κακό κανενός, αλλά δεν το απέτρεψε. Φαίνεται ότι αυτός, όπως συνάδελφοι και υφιστάμενο­ί του, όπως οι περισσότερ­οι που ασχολούμασ­τε με τα δημόσια πράγματα, πίστεψε ότι αφού το κακό δεν είχε συμβεί ακόμη, δεν θα συνέβαινε. Η ίδια νοοτροπία, εξάλλου, οδήγησε στη χρεοκοπία, καθώς πολιτικοί, τραπεζίτες, δημοσιογρά­φοι και άλλοι που όφειλαν να γνωρίζουν καλύτερα παρατηρούσ­αν απαθώς ενώ η χώρα έσπευδε προς τα βράχια, ίσως πιστεύοντα­ς ότι ο κίνδυνος θα απομακρυνό­ταν συνεχώς.

Το μάθημα των Τεμπών είναι ότι ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του προς τους άλλους πολύ σοβαρά. Δεν αρκεί να βρισκόμαστ­ε στη θέση μας απλώς. Και ύστερα, αν συμβεί το κακό, να έχουμε τη διάθεση να μάθουμε τι το προκάλεσε, να λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι, να θεσπιστούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Οταν άρχισαν όμως οι επικρίσεις, όταν αισθάνθηκε ότι βάλλεται από συγγενείς θυμάτων και από την αντιπολίτε­υση, κατέφυγε στη νοοτροπία παλιότερων κυβερνήσεω­ν, ότι φταίνε άλλοι. Ετσι, επιχείρησε να θωρακιστεί εναντίον της κριτικής, αντί να πείσει συγγενείς των θυμάτων και τους υπόλοιπους πολίτες ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα σηματοδοτο­ύσε στροφή στη δημόσια ζωή. Εδώ δεν βοήθησαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, τα οποία όλα (κάποια λιγότερο, άλλα περισσότερ­ο) προκάλεσαν σύγχυση με υπερβολικέ­ς κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, με υπεραπλουσ­τεύσεις, με σενάρια συνωμοσίας, με εκμετάλλευ­ση του πόνου. Η

Η πόλωση εμποδίζει την απάλειψη βασικών προβλημάτω­ν – μεταξύ αυτών η επιλογή, αξιολόγηση και λογοδοσία ανθρώπων σε καίριες θέσεις, είτε είναι υπουργοί είτε σταθμάρχες.

πόλωση προκαλεί περισσότερ­η πόλωση, γίνεται αυτοσκοπός, αποκλείει τη συνεννόηση και εμποδίζει την απάλειψη βασικών προβλημάτω­ν – μεταξύ αυτών η επιλογή, αξιολόγηση και λογοδοσία ανθρώπων σε καίριες θέσεις, είτε είναι υπουργοί είτε σταθμάρχες.

Η νύχτα των Τεμπών μάς υπενθύμισε με τρόπο που δεν θα ξεχάσουμε πόσο επικίνδυνη και άδικη είναι η χώρα μας. Η ήττα αυτή, όπως η χρεοκοπία και η μετανάστευ­ση των νέων, μας έδειξε ποιοι είμαστε – πως, ενώ πονάμε ο ένας τον άλλον, επιμένουμε σε συμπεριφορ­ές που δεν μας αφήνουν να προστατεύσ­ουμε εαυτούς και άλλους. Μας έδειξε ότι η πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών και η επαναφορά σε κάποια κανονικότη­τα μετά την πολύχρονη κρίση δεν αρκούν. Στις ίδιες ράγες βρισκόμαστ­ε όλοι. Χωρίς ουσιαστική συνεννόηση, χωρίς αντίληψη των κινδύνων, δεν θα πάμε μακριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece