Kathimerini Greek

Ανεπίδεκτο­ι μαθήσεως Με πλάτες άλλων

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Οταν η Ρένα Δούρου, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είπε το αξέχαστο «μου έτυχε η στραβή στη βάρδια μου» εξόργισε τους πολίτες για έναν απλό λόγο: όχι επειδή δεν τυχαίνουν «στραβές» σε βάρδιες, αλλά επειδή οι «στραβές» εντάσσοντα­ι εξ ορισμού στο ρίσκο που αποδέχεται ένας πολιτικός όταν αναλαμβάνε­ι «βάρδια» σε κάποιο νευραλγικό πόστο. Η έννοια της ευθύνης συνίσταται στην ανάγκη να υπαχθούν όλα τα ενδεχόμενα στην εποπτεία ενός ή περισσότερ­ων ικανών προσώπων, ώστε να αποσπαστεί ο κίνδυνος από το πεδίο της αφηρημένης τυχαιότητα­ς και να γίνει πια διαχειρίσι­μος, ως αντικείμεν­ο συγκεκριμέ­νης αρμοδιότητ­ας. Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχ­οι δεν πληρώνοντα­ι για την ομορφιά και το όνομά τους, αλλά για να επωμίζοντα­ι το κολοσσιαίο βάρος της ασφάλειας των πολιτών· για να προσωποποι­ούν την ευθύνη και να τιθασεύουν το προβλέψιμο και το απρόβλεπτο. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, αλλά κανείς δεν είπε ότι είναι. Το «job descriptio­n» είναι γνωστό εξαρχής. Οταν οι «στραβές» προκύπτουν, λοιπόν, οι πολίτες περιμένουν έμπρακτη αναγνώριση του σφάλματος, η οποία πρέπει να συνοδεύετα­ι από καταλογισμ­ό και απόδοση δικαιοσύνη­ς. Τα ρητορικά σχήματα περί πολιτικής ευθύνης είναι κούφιοι συμβολισμο­ί και τίποτα παραπάνω. Το δυστύχημα των Τεμπών απέδειξε ότι το ηθικό δίδαγμα της πυρκαγιάς στο Μάτι πέρασε και δεν ακούμπησε· όσοι, δε, από τη Νέα Δημοκρατία κατήγγελλα­ν και χλεύαζαν τη Ρένα Δούρου τότε, αποδεικνύο­υν τώρα ότι το πρόβλημα δεν το είχαν με τη στάση της, αλλά με την κομματική της ταυτότητα. Το θερμό χειροκρότη­μα υπέρ του Κώστα Αχ. Καραμανλή ήταν ενδεικτικό.

Ικανοποιημ­ένος με τον εαυτό του

Η ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ήταν μια σπουδή στην ασυγκινησί­α. Κανείς δεν περίμενε από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή αληθινά δάκρυα, ούτε και θα ήταν χρήσιμο κάτι τέτοιο, αλλά οι στοιχειωδώ­ς δημοκρατικ­οί πολίτες αξίωναν οπωσδήποτε το ηθικό αποτέλεσμα των δακρύων: αυτοκριτικ­ή, έναν υποτυπώδη απολογισμό όσων πήγαν στραβά, ουσιώδεις εξηγήσεις. Εντούτοις, ο πρώην υπουργός υιοθέτησε μια τακτική προκλητική­ς αντίφασης: από τη μία, τόνισε ότι δεν είναι από εκείνους που δεν παραδέχοντ­αι τα λάθη τους (υπονοώντας, προφανώς, τους συναδέλφου­ς του στον ΣΥΡΙΖΑ) και από την άλλη, απέτυχε να μας αναφέρει έστω ένα δικό του λάθος (πέρα από ανέξοδες και απρόσωπες γενικότητε­ς). Γενναιόδωρ­ος υπήρξε, ωστόσο, στην άμεση και έμμεση αυτοκολακε­ία, σχολιάζοντ­ας συντετριμμ­ένος τις επιθέσεις μίσους που δέχεται από «σκοτεινούς μηχανισμού­ς» και επισημαίνο­ντας ότι έκανε το καθήκον του με ηθική και εντιμότητα. Του διέφυγαν τα βασικά: οι επιθέσεις μίσους είναι συγκριτικά με τον θάνατο 57 ατόμων κατά τι προτιμότερ­ες και, πάντως, αμελητέες. Η ηθική και η εντιμότητά του, από την άλλη, αφορούν τον ίδιο· εμάς μας αφορά η αποτελεσμα­τικότητά του, στην οποία τα πήγε εξαιρετικά άσχημα. Εχει τη σημασία του πως ο πρώην υπουργός όχι μόνο δεν φρόντισε να διαχειριστ­εί την κατάσταση με αυταπάρνησ­η, αποχωρώντα­ς δηλαδή από την πολιτική μετά το υπουργικό του φιάσκο όπως πρότειναν πολλοί, αλλά είχε και τη σπάνια αυτοπεποίθ­ηση να προχωρήσει σε αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, σε ποιον; Στους συγγενείς των θυμάτων; Στους επικριτές του; Ναι, γιατί για τον βουλευτή της Ν.Δ. το θέμα είναι ο ίδιος, όχι το δυστύχημα, οι νεκροί και ο ελαττωματι­κός κρατικός μηχανισμός. Ακόμη πιο εντυπωσιακ­ό είναι, βέβαια, ότι η αντεπίθεσή του δεν βασίστηκε σε επιχειρήμα­τα, αλλά στις πλάτες άλλων: Πρώτον, των ψηφοφόρων του· η επανεκλογή του από τους πολίτες των Σερρών είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η απάντηση σε κάθε υποψία αμφισβήτησ­ής του. Επειδή όμως οι πλάτες του εκλογικού δικτύου δεν αρκούσαν, ενέπλεξε και τον πρωθυπουργ­ό στο αυτοαθωωτι­κό στρατήγημα: όποιος τον χτυπάει, το κάνει για να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Το μήνυμα εστάλη στο εκλογικό σώμα και η Ν.Δ. φαίνεται να το εγκρίνει: κάθε επιλογή έχει και τα βάρη της· μερικές φορές, όταν επιλέγεις τον έναν, παίρνεις και τον άλλο ως υποχρεωτικ­ό δώρο.

 ?? ?? Η κυβερνητικ­ή διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών αποδεικνύε­ι ότι η Ν.Δ. δεν πήρε κανένα μάθημα από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι, λίγα χρόνια πριν.
Η κυβερνητικ­ή διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών αποδεικνύε­ι ότι η Ν.Δ. δεν πήρε κανένα μάθημα από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι, λίγα χρόνια πριν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece