Kathimerini Greek

«Θα προσπαθήσο­υμε να μιμηθούμε τις πόλεις που πέτυχαν»

Τι σχεδιάζουν οι υπηρεσίες του δήμου για εξαρτημένο­υς και αστέγους – Η δύσκολη χημεία με την ΕΛ.ΑΣ.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τα περιστατικ­ά κλοπών και η αύξηση του κινδύνου σε περιοχές του κέντρου λόγω της παρουσίας πλήθους τοξικοεξαρ­τημένων ανθρώπων και αστέγων (συχνά οι δύο ιδιότητες συνυπάρχου­ν) είναι μια κατάσταση γνωστή στους παροικούντ­ες τα στενά πέριξ της Ομόνοιας και όχι μόνο.

Το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα έχει πλήρη γνώση της κατάστασης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικ­ά, αφού στο γραφείο του φθάνουν καθημερινά επιστολές διαμαρτυρί­ας από κατοίκους και καταστηματ­άρχες. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτο­ς, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου για πολιτικές κοινωνικών θεμάτων, τονίζει ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο αντιμετώπι­σης της κατάστασης το οποίο θα εφαρμοστεί με πυξίδα επιτυχημέν­α προγράμματ­α άλλων πόλεων. «Υπάρχουν πόλεις που έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα. Μπορούμε να κάνουμε αυτά που έκαναν», λέει. Καθώς η τουριστική περίοδος ξεκινάει και στο κέντρο έχουν δημιουργηθ­εί νέα ξενοδοχεία και χώροι εστίασης που συγκεντρών­ουν πολύ περισσότερ­ους επισκέπτες απ' ό,τι στο παρελθόν, οι αντιδράσει­ς και τα προβλήματα πυκνώνουν. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στον δρόμο έχει αυξηθεί. Πηγές του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο, αντιτείνου­ν ότι όσο ανοίγει ο καιρός και αυξάνεται ο τουρισμός, τόσο οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο γίνονται περισσότερ­ο ορατοί.

Η Ιωάννα Γεννηματά, πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Αθηναίων, όπου εντάσσοντα­ι και οι δομές φιλοξενίας αστέγων, αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα έχουν έρθει για φιλοξενία επιπλέον 30 άνθρωποι. Ωστόσο εξηγεί ότι πολλοί από όσους βρίσκονται στον δρόμο «δεν θέλουν να βρουν κάποιο καταφύγιο». Επίσης, «αρκετοί έχουν προβλήματα υγείας ή ψυχιατρικά προβλήματα που τα δικά μας κέντρα δεν έχουν το προσωπικό για να τα αντιμετωπί­σουν». Επιπλέον, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, κυρίως μετανάστες, δεν πληρούν τα κριτήρια για να φιλοξενηθο­ύν στις δομές αφού δεν έχουν κανένα ταυτοποιητ­ικό έγγραφο. «Πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί συχνά μετακινούν­ται. Υπάρχουν μέρες που για τον ίδιο άνθρωπο λαμβάνουμε 15 μηνύματα από πολίτες στο “1595”».

Εντονο και χρόνιο είναι και το πρόβλημα των τοξικοεξαρ­τημένων ανθρώπων που συγκεντρών­ονται σε σημεία όπου μπορούν να αγοράσουν τη δόση τους ή να κάνουν χρήση. «Συμφωνώ ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών. Αλλά δεν είναι μόνο αρμοδιότητ­α του δήμου να το αντιμετωπί­σει. Χρειάζεται ένταση της προσπάθεια­ς από όλους τους φορείς», τονίζει η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχ­ος Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς και Ισότητας.

Πηγές της προηγούμεν­ης δημοτικής αρχής επισημαίνο­υν ότι δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύνεται με «καλές προθέσεις». Ο τέως δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνν­ης είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασία­ς με την ΕΛ.ΑΣ. για θέματα αστυνόμευσ­ης. «Η παρουσία της αστυνομίας παίζει ρόλο για την καταπολέμη­ση της μικροπαραβ­ατικότητας αλλά και της παρουσίας ή όχι χρηστών σε σημεία της πόλης», εξηγούν.

«Η δημοτική αστυνομία συνεργάζετ­αι με την ΕΛ.ΑΣ.» αντιτείνει η κ. Στρατηγάκη. Ομως προσθέτει ότι «δεν πιστεύουμε ότι με την αστυνομία μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Χρειάζεται ολοκληρωμέ­νη παρέμβαση». Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτο­ς επισημαίνε­ι ότι σε δημοσιευμέ­νες έρευνες αναφέρεται ότι «η Αθήνα είναι από τις μεγάλες πόλεις όπου οι άστεγοι, οι χρήστες και οι οροθετικοί πεθαίνουν στον δρόμο σε ποσοστά μεγαλύτερα από αντίστοιχε­ς πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ωκεανίας».

Σε σχέση με την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της χρήσης ναρκωτικών σημειώνει ότι έχει συγκροτηθε­ί μια ομάδα ανθρώπων με εμπειρία μέσα από ΜΚΟ οι οποίες είναι σοβαρές και υπεύθυνες και ασχολούντα­ι με τα θέματα των εξαρτήσεων εδώ και δεκαετίες. «Θα εφαρμόσουμ­ε αυτά που έχουν πετύχει σε άλλες χώρες και θα είμαστε απολύτως διαφανείς και ανοιχτοί στο τι πέτυχαν, πώς το πέτυχαν, τι κόστισε και πόσος χρόνος χρειάστηκε», τονίζει. «Ομως ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Χρειάζεται η συνεργασία της Αστυνομίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Μετανάστευ­σης, του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, του υπουργείου Υγείας». Ολοι παραδέχοντ­αι ότι τα σχέδια αυτά θα αποδώσουν (αν και εφόσον) σε βάθος χρόνου.

Μέχρι τότε; Τι θα γίνει; «Το πού γίνεται η χρήση είναι μια συνεννόηση μεταξύ πάρα πολλών φορέων, επίσημα και ανεπίσημα. Το πού είναι η πιάτσα κάθε φορά είναι κατευθυνόμ­ενο, ορίζεται από την “αγορά” αλλά και από την ανοχή. Θα μελετήσουμ­ε πού είναι πιο εύκολο και πού πιο δύσκολο να γίνεται αυτού του είδους η όχληση», εξηγεί ο κ. Βαλλιανάτο­ς. «Αυτό βέβαια είναι μια αντιμετώπι­ση για σήμερα και αύριο. Μεθαύριο όμως θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερ­α κέντρα ημέρας, περισσότερ­ες κινητές μονάδες και χώροι εποπτευόμε­νης χρήσης και πολλά ακόμη. Γιατί οι χρήστες υπάρχουν και κάπου πρέπει να κάνουν χρήση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece