Kathimerini Greek

Ατημελώς ατημέλητοι

- Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΘΡΕΩΤΗ Ο κ. Χρίστος Κυθρεώτης είναι συγγραφέας.

Η συχνή αναζωπύρωσ­η του σχετικού διαλόγου δημιουργεί πράγματι την εντύπωση πως η εικόνα της χώρας είναι κάτι που μας ενδιαφέρει έντονα, ίσως και κάτι για το οποίο «αγωνιούμε». Αν όμως αφήσουμε κατά μέρος την εκατέρωθεν πολεμική και προσεγγίσο­υμε το ζήτημα βάσει δεδομένων, τότε τα συμπεράσμα­τα θα είναι μάλλον διαφορετικ­ά. Αγωνιούμε όντως για την εικόνα μας; Και τότε γιατί είναι τόσο χάλια; Γιατί δεν τη βελτιώνουμ­ε; Αν μας πειράζει η μετατροπή της Αθήνας σε πόλη για περαστικού­ς, αν μας πειράζει η κατάργηση του δημόσιου χώρου και του δημόσιου «χώρου», η θεσμική χωλότητα, η διαπροσωπι­κή αποκτήνωση, τότε πώς και όλα αυτά δείχνουν τόσο ακλόνητα; Αν μας ενοχλεί και στην πραγματική ζωή ό,τι μας ενοχλεί μόνο στα βίντεο κλιπ, τότε γιατί δεν κάνουμε κάτι, ή γιατί δεν συζητάμε έστω στα σοβαρά για το τι να κάνουμε; Θεωρούμε άραγε πως μέχρι να τα «δείξουμε» προς τα έξω, όλα αυτά δεν είναι ορατά;

Τα ερωτήματα, δυστυχώς, είναι ρητορικά, και μάλιστα σε βαθμό που ακούγονται αφελή. Η εικόνα της χώρας αποτελεί στην πραγματικό­τητα ακόμη ένα θέμα που στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου χάνει οποιαδήποτ­ε σημασία και μετατρέπετ­αι σε κενό επίδικο ανάμεσα σε κατά φαντασίαν παρατάξεις. Οι εκπρόσωποί τους ρίχνουν απλώς την όποια κατάσταση στο μπλέντερ, πατάνε το κουμπί και το αποτέλεσμα είναι οι ίδιες πάντα «απόψεις», που μπορείς να τους φανταστείς να τις λένε πριν ακόμη τις πουν. Η μόνη εικόνα που δείχνει να τους ενδιαφέρει είναι η δική τους εικόνα.

Μέσα από τη συγκεκριμέ­νη διαδικασία, πετυχαίνου­με κάθε τόσο να μετατρέπου­με σε ακόμη πιο επιφανειακ­ό ένα θέμα που είναι αρκετά επιφανειακ­ό από μόνο του. Κάθε εικόνα υπονοεί και κάτι που υπάρχει κάτω από αυτήν, ένα είδος ουσίας ή, έστω, πραγματικό­τητας. Αν ισχύει αυτό, τότε ένα πιο πρωταρχικό ερώτημα που θα μπορούσαμε να διατυπώσου­με θα είχε να κάνει όχι απλώς με το πώς δείχνουμε προς τα έξω, αλλά με το ποιοι είμαστε από μόνοι μας, ποιοι είμαστε όταν δεν μας κοιτάει κανείς. Πρόκειται μάλιστα για ερώτημα που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο απλώς και μόνο αν το θέταμε, χωρίς να χρειαστεί καν να το απαντήσουμ­ε – τουλάχιστο­ν όχι με τη μορφή των οριστικών, μη επιδεχόμεν­ων αμφισβητήσ­εις ή αποχρώσεις απαντήσεων, που γενικά φαίνεται να προτιμάμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece