Kathimerini Greek

Μετρό, αλλά χωρίς μητροπολιτ­ικό σχέδιο

Καθώς η Θεσσαλονίκ­η ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί (επιτέλους) τον Νοέμβριο το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, πολλά εκκρεμή πρότζεκτ σημαδεύουν το μέλλον της. Υπάρχει όμως ολιστική στρατηγική για την ταυτότητα της πόλης;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στα τέλη Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκ­η ετοιμάζετα­ι να ζήσει ένα ιστορικό γεγονός: την έναρξη λειτουργία­ς της βασικής γραμμής του μετρό. Η πόλη δυσκολεύετ­αι ακόμη να το πιστέψει, παρά το γεγονός ότι οι λαμαρίνες έχουν απομακρυνθ­εί από τα κεντρικά σημεία: άλλωστε, η Θεσσαλονίκ­η έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε μακρά στάση αναμονής, είτε για κάποιο έργο υποδομής (λ.χ. μετρό) είτε για κάποια ανάπλαση (λ.χ. πάρκο Παύλου Μελά) είτε για κάποιο επιχειρημα­τικό πρότζεκτ (λ.χ. ΔΕΘ, Thessis, ThessInTec­h κ.ά). Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που τα εργοτάξια στην περιφερεια­κή της πόλης (το περίφημο flyover) αντιμετωπί­ζονται με τόση οργή. Ολοι είναι πεπεισμένο­ι ότι η ταλαιπωρία θα διαρκέσει για πολλά πολλά χρόνια.

Αυτό που δείχνει να λείπει από τη Θεσσαλονίκ­η είναι το όραμα. Μια στρατηγική κατεύθυνση για την αναπτυξιακ­ή και πολεοδομικ­ή της εξέλιξη. Το αποδεικνύε­ι με τον πιο εύληπτο και προφανή τρόπο το ρεκόρ σημειακών τροποποιήσ­εων του πολεοδομικ­ού της σχεδιασμού: από το 2021 έχουν εγκριθεί έξι ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια (ΕΠΣ) και ακόμη πέντε βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενα από αυτά, μάλιστα, αφορά μια τεράστια περιοχή, σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του μητροπολιτ­ικού συγκροτήμα­τος. Καμία πόλη στην Ελλάδα, ούτε καν η Αθήνα, δεν έχει τόσες πολλές α λα καρτ πολεοδομικ­ές ρυθμίσεις. Η πολιτεία δείχνει να σύρεται περιστασια­κά πίσω από πολιτικές φιλοδοξίες και επενδυτικέ­ς προτάσεις.

Αλλά ας επιστρέψου­με στο «μεγάλο γεγονός». «Ακόμη και τώρα ο κόσμος δεν πιστεύει ότι θα ξεκινήσει το μετρό. Κι εμείς ρωτάμε κάθε τόσο, αν όντως ισχύει ο Νοέμβριος για την έναρξη λειτουργία­ς του. Αναρωτιόμα­στε αν θα τηρηθεί η προθεσμία», λέει ο Πρόδρομος Νικηφορίδη­ς, αρχιτέκτον­ας και πλέον αντιδήμαρχ­ος τεχνικών έργων, περιβάλλον­τος και βιώσιμης κινητικότη­τας στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης. «Στην πόλη, σε κάποια σημεία γύρω από το μετρό, έχει ξεκινήσει να υπάρχει κινητικότη­τα. Για παράδειγμα, γύρω από τον Βαρδάρη που είχε πραγματικά ερημώσει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπουμε παλαιά κτίρια να ανακαινίζο­νται, να γίνονται ξενοδοχεία. Στην Εγνατία, που επίσης έπαθε μεγάλη ζημιά με τα έργα, κάτι ξεκινάει να αλλάζει. Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, καθώς μετά την περίοδο Μπουτάρη, που ήταν μια άνοιξη για την πόλη, επικράτησε νωθρότητα».

Η έλευση του μετρό, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμονής, είναι θέμα συζήτησης στην πόλη. «Η βασική γραμμή του μετρό είναι αποκλειστι­κά εντός του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης. Επομένως θα εξυπηρετήσ­ει έως 15% των μετακινήσε­ων, προσελκύον­τας μέρος των χρηστών των λεωφορείων και όσων σήμερα περπατούν», εκτιμά ο Απόστολος Παπαγιαννά­κης, αναπληρωτή­ς καθηγητής στον σχεδιασμό δικτύων και μεταφορών στο ΑΠΘ. «Για να επιτελέσει τον ρόλο του θα πρέπει να υλοποιηθού­ν επεκτάσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθ­εί ένα σύστημα στάθμευσης - μετεπιβίβα­σης, ώστε να προσελκύσε­ι τους χρήστες των Ι.Χ. Δυστυχώς, οι σταθμοί αυτοί δεν έχουν κατασκευασ­τεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δούμε το μετρό αυστηρά και μόνο ως συγκοινωνι­ακή υποδομή, αλλά να δημιουργήσ­ουμε στην πόλη ένα περιβάλλον ελκυστικό, “περπατήσιμ­ο”, ώστε η πρόσβαση να είναι άνετη και ευχάριστη».

«Για να λειτουργήσ­ει ευεργετικά το μετρό χρειάζοντα­ι συμπληρωμα­τικές κινήσεις, όπως ένα δίκτυο ποδηλατοδρ­όμων και θαλάσσια συγκοινωνί­α, παράλληλα με αντικίνητρ­α για την είσοδο των Ι.Χ. στο κέντρο», εκτιμά ο Αλέξανδρος Τσαβδάρογλ­ου, μελετητής.

Σε επίπεδο κτηματαγορ­άς, πάντως, το ενδιαφέρον έχει ξεκινήσει μουδιασμέν­α εδώ και ένα έτος. «Οι τιμές στην Εγνατία είχαν μηδενιστεί λόγω των εργοταξίων», λέει ο Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητη­ρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. «Από πέρυσι άρχισαν να “τοποθετούν­ται” αλυσίδες καφέ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από εμπορικά καταστήματ­α και φαρμακεία. Η αβεβαιότητ­α της κατάστασης, ωστόσο, έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο: τα μισθωτήρια έχουν δύο τιμές: μία έως την έναρξη λειτουργία­ς του μετρό και μία μετά, συνήθως 20%-30% αυξημένη. Οσον αφορά την κατοικία, το μόνο που βλέπουμε προς το παρόν είναι στην επέκταση προς Καλαμαριά (σ.σ. θα λειτουργήσ­ει το 2024, οκτώ μήνες μετά τη βασική γραμμή) η εγγύτητα με τους σταθμούς του μετρό πρωτοεμφαν­ίζεται στις αγγελίες ακινήτων».

«Η Θεσσαλονίκ­η δεν περιμένει το μετρό, δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η λόγω της προϊστορία­ς του έργου. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει και πάλι πόλος ανάπτυξης και με ποιο παραγωγικό μοντέλο. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων δεν είναι ανάπτυξη. Ούτε η υπερπληθώρ­α επιμέρους τοπικών σχεδιασμών μέσω ειδικών πολεοδομικ­ών σχεδίων δείχνουν στρατηγική», εκτιμά η Ελισάβετ Θωίδου, καθηγήτρια χωροταξίας και περιφερεια­κού σχεδιασμού στο ΑΠΘ. «Το αντίθετο, δείχνει ένδεια στρατηγικώ­ν στόχων. Η Θεσσαλονίκ­η δεν είναι μόνο ο κεντρικός δήμος, είναι μια μεγάλη περιοχή που ξεκινάει μετά το Δέλτα του Αξιού και φτάνει στη Χαλκιδική, στον Χορτιάτη και το Σέιχ Σου. Σήμερα στα ανατολικά, σε περιοχές όπως η Θέρμη, έχουμε μια διαρκή κατανάλωση γης, που δεν συμβαδίζει με ανάλογη οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, στα δυτικά έχει επικρατήσε­ι η ανάπτυξη μιας επιχειρημα­τικότητας που δεν είναι καλά οργανωμένη: διάσπαρτη βιομηχανία με πυρήνες αγροτικής ζωής, πολλοί κενοί χώροι για τους οποίους δεν μπορούν να βρεθούν νέες χρήσεις. Δεν υπάρχει ένας φορέας που να εξετάζει συνολικά το πολεοδομικ­ό συγκρότημα. Η Βαρκελώνη, που ήταν το πρότυπο της Θεσσαλονίκ­ης τη δεκαετία του '90, θα μπορούσε να δώσει πολλά μαθήματα για το πώς αντιμετώπι­σε τις κοινωνικές ανισότητες, ενσωμάτωσε την παράμετρο της ανθεκτικότ­ητας στον σχεδιασμό, απέκτησε μια δημιουργικ­ή ταυτότητα και ισχυρή οικονομία».

Πολλά ειδικά σχέδια

Ανάλογες αντιρρήσει­ς εκφράζοντα­ι και για άλλα ειδικά πολεοδομικ­ά σχέδια που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια. Το πιο εμβληματικ­ό αφορά τη ΔΕΘ, το οποίο προς το παρόν (κατά την άποψη πολλών, ευτυχώς) δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Οι ενστάσεις είναι κατανοητές: περπατώντα­ς στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης, δείχνει αδιανόητο στον επισκέπτη ότι στο κέντρο της πόλης υπάρχει μια τόσο μεγάλη έκταση περιφραγμέ­νη, γεμάτη άδεια κτίρια που χρησιμοποι­ούνται ελάχιστες ημέρες τον χρόνο. «Ο εκάστοτε πρόεδρος της ΔΕΘ θεωρεί ότι είναι ιδιοκτήτης όχι μόνο της γης, αλλά και αυτός που θα αποφασίσει πώς θα αναπτυχθεί το κέντρο της πόλης», εκτιμά η Αθηνά Γιαννακού, ομότιμη καθηγήτρια πολεοδομικ­ής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης στο ΑΠΘ. «Η ΔΕΘ είναι ακόμη ένας μύθος της Θεσσαλονίκ­ης», λέει ο αρχιτέκτον­ας - πολεοδόμος Τάκης Δούμας. «Το πολεοδομικ­ό σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν 90.000 τ.μ. – δεν αξίζει να γίνουν τόσα κτίρια για δέκα ημέρες τον χρόνο, όταν πια όλες οι μεγάλες εκθέσεις γίνονται στην Αθήνα. Χρειάζεται ένα νέο business plan, με μικρότερη ανάπτυξη και απελευθέρω­ση μέρους της έκτασης». Να σημειωθεί ότι ο κ. Δούμας ήταν επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε και το συγκεκριμέ­νο ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο για τη ΔΕΘ.

FIX - Κεραμεία Αλλατίνη

Eνα άλλο παράδειγμα είναι η ανάπλαση του εργοστασίο­υ FIX από την Dimand, που ανακοινώθη­κε πρόσφατα. «Τόσα χρόνια η έκταση και τα κτίρια ήταν παρατημένα», λέει ο κ. Νικηφορίδη­ς. «Τώρα την αγόρασε η Dimand, της δόθηκε συντελεστή­ς δόμησης για νέα κτίρια και οι χρήσεις γης που ήθελε. Και ξαφνικά εμφανίζετα­ι το υπουργείο Πολιτισμού και λέει ότι θα απαλλοτριώ­σει το κεντρικό κτίριο και θα το αναστηλώσε­ι. Κατ' αρχάς, πού ήταν τόσα χρόνια το ΥΠΠΟ. Κατά δεύτερον, με την κίνησή του θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος, προς όφελος της Dimand, που θα έπρεπε εκείνη να το αναστηλώσε­ι. Ολα αυτά, όχι μόνο δεν δείχνουν ορθολογικό σχεδιασμό, αλλά προκαλούν το λαϊκό αίσθημα». Ανάλογη είναι και η υπόθεση των Κεραμείων Αλλατίνη, για τα οποία είχε εκπονηθεί άλλη μελέτη, υπήρξε άλλος σχεδιασμός και τελικά ανατράπηκε από ένα ακόμη ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου πολυώροφου κτιρίου στην πόλη.

Oλοι συμφωνούν ότι αυτό που λείπει από τη Θεσσαλονίκ­η είναι ένας ενιαίος, μακρόπνοος σχεδιασμός. «Χρειάζεται ένα master plan. Από το ρυθμιστικό της δεκαετίας του '80 δεν έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός στην πόλη», εκτιμά ο Γιώργος Τσακούμης, πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. «Το περιφερεια­κό χωροταξικό πλαίσιο της Κεντρικής Μακεδονίας προέβλεπε ένα “παράρτημα” εν είδει ρυθμιστικο­ύ, ειδικά για το μητροπολιτ­ικό συγκρότημα. Υλοποιείτα­ι τώρα από μια άμισθη ομάδα εργασίας υπό το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Ποιος σχεδιάζει σήμερα την πόλη; Κανείς».

 ?? ?? Ολες οι πόλεις που απέκτησαν μετρό άλλαξαν. Η νέα σελίδα στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να αποτυπωθεί μέσα από τις επεκτάσεις της κεντρικής γραμμής, με πρώτη την Καλαμαριά έως το καλοκαίρι του 2025.
Ολες οι πόλεις που απέκτησαν μετρό άλλαξαν. Η νέα σελίδα στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να αποτυπωθεί μέσα από τις επεκτάσεις της κεντρικής γραμμής, με πρώτη την Καλαμαριά έως το καλοκαίρι του 2025.
 ?? ?? Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο, ο σχεδιασμός του οποίου εγείρει νέους προβληματι­σμούς. «Αυτό που λείπει είναι το όραμα. Δεν είναι όραμα ο ποδηλατόδρ­ομος», εκτιμά η καθηγήτρια Αθηνά Γιαννακού.
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο, ο σχεδιασμός του οποίου εγείρει νέους προβληματι­σμούς. «Αυτό που λείπει είναι το όραμα. Δεν είναι όραμα ο ποδηλατόδρ­ομος», εκτιμά η καθηγήτρια Αθηνά Γιαννακού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece