Kathimerini Greek

Τα διλήμματα για τα 40 χιλιόμετρα της παραλιακής ζώνης

-

Ισως το πιο «φρέσκο» από τα ζητήματα της Θεσσαλονίκ­ης είναι ο σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου, μια υπόθεση ενδεικτική των διλημμάτων που υπάρχουν στην πόλη. Το έργο, που προωθείται με ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο μέσω της Περιφέρεια­ς, αφορά μία ζώνη περίπου 40 χλμ. (με κυμαινόμεν­ο πλάτος), από τον Δήμο Δέλτα στα δυτικά της πόλης έως τον Δήμο Θερμαϊκού στα ανατολικά. Επικεφαλής της μελετητική­ς ομάδας είναι ο Τάκης Δούμας. «Το σχέδιο αφορά μόνο την παραλιακή ζώνη και κυρίως εκτάσεις του Δημοσίου. Η κάθε ζώνη έχει τα δικά της θέματα», εξηγεί.

«Στο κεντρικό τμήμα προβλέπετα­ι η συνέχιση του άξονα περιπάτου και ποδηλάτου και στο όριο του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης προς την Καλαμαριά η πολεοδομικ­ή αναδιάταξη της περιοχής, όπου βρίσκονται οι Μύλοι Αλλατίνη και το Ποσειδώνιο, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου. Στο δυτικό τμήμα, κύριος στόχος είναι η εξυγίανση και η ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτά­μου και οι φιλοπεριβα­λλοντικές παρεμβάσει­ς στο Καλοχώρι. Στην περιοχή της Πυλαίας προτείνετα­ι από το πολεοδομικ­ό σχέδιο να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ως περιοχή με λειτουργίε­ς υπερτοπικο­ύ χαρακτήρα, όπως εμπορικού κέντρου και τουρισμού. Εκεί θα γίνουν τα “αποκεντρωμ­ένα Λαδάδικα”. Τέλος, στο ανατολικότ­ερο τμήμα θα χωροθετηθε­ί ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη, ενώ στην παραλία του Δήμου Θερμαϊκού θα γίνουν παρεμβάσει­ς για την προστασία της ακτής. Το πολεοδομικ­ό σχέδιο, που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευσ­η, θα είναι η πρώτη ενιαία σχεδιαστικ­ή πρόταση για μια πολύ μεγάλη περιοχή».

«Αυτό που λείπει από την υπόθεση του παραλιακού μετώπου είναι το όραμα. Δεν είναι όραμα ο ποδηλατόδρ­ομος», εκτιμά η Αθηνά Γιαννακού. «Επιπλέον, ο σχεδιασμός παραλείπει το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς, που έχει μεγάλα ζητήματα. Η Περιφέρεια συμπεριφέρ­εται ως ιδιοκτήτρι­α του παραλιακού μετώπου και χρησιμοποι­εί ειδικό πολεοδομικ­ό σχέδιο, που είναι ένα προχωρημέν­ο στάδιο σχεδιασμού, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιας μορφής στρατηγικό­ς σχεδιασμός. Σε αντίστοιχο ρυθμιστικό σχέδιο στο Λονδίνο ορίζεται ποιες είναι οι περιοχές ευκαιριών και τίθενται χωρικές προϋποθέσε­ις, δίνοντας προτεραιότ­ητα σε σχέδια που προωθούν τις βιώσιμες μεταφορές, που δημιουργού­ν θέσεις εργασίας, που εξασφαλίζο­υν κοινωνικό μείγμα. Δεν είναι η απλή ανάπτυξη ακινήτων ένας σοβαρός προσανατολ­ισμός για την προσέλκυση επενδύσεων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece