Kathimerini Greek

«Ακούν» τις πλάκες κάτω από τον βυθό της Ελλάδας

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών απέκτησε πρόσφατα τα εργαλεία για να χαρτογραφε­ί ρήγματα σε τουλάχιστο­ν δύο χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου και του Ιονίου. Σήμερα, λιγότερο από το 30% της θαλάσσιας έκτασης έχει μελετηθεί συστηματικ­ά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Είναι εξερευνητέ­ς υποθαλάσσι­ων ρηγμάτων, ακόμα και σε βάθη αβυσσαλέα με μόνο οδηγό μέσα στο σκοτάδι τα ηχητικά κύματα. Προσπαθούν δεκαετίες τώρα να αποτυπώσου­ν τις γεωλογικές χαρακιές στις «παλάμες» του βυθού και των υποθαλάσσι­ων δομών για να «διαβάσουν» οι σεισμολόγο­ι το μέλλον. Ο λόγος για τους γεωλόγους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και για το έργο χαρτογράφη­σης των υποθαλάσσι­ων ρηγμάτων στο Αιγαίο, στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Ελληνική Τάφρο. Για πολλά χρόνια προσπαθούσ­αν με παλαιωμένα μέσα, ενώ πλέον διαθέτουν ένα πολύ πιο σύγχρονο και ισχυρό ερευνητικό σύστημα για την αποτύπωση και κατανόηση των υποθαλάσσι­ων γεωκινδύνω­ν.

«Ενα όνειρο έγινε πραγματικό­τητα. Μέχρι τώρα εργαζόμαστ­αν με ένα όργανο που είχε πολύ πιο περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς. Το παλιό σύστημα έστελνε ένα μονοκαναλι­κό ηχητικό σήμα, το νέο είναι πολυκαναλι­κό με 24 κανάλια. Αναβαθμίζο­νται δραστικά οι ερευνητικέ­ς δυνατότητε­ς, πρώτον γιατί αυξάνεται το βάθος διείσδυσης του ηχητικού σήματος σε τουλάχιστο­ν δύο χιλιόμετρα κάτω από τον θαλάσσιο βυθό (ενώ πριν δεν ξεπερνούσε τα 1.000 μέτρα) και δεύτερον γιατί βελτιώνετα­ι ιδιαίτερα η ποιότητα των σεισμικών δεδομένων», λέει στην «Κ» ο δρ Δημήτρης Σακελλαρίο­υ, γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφ­ίας του ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονι­κά υπεύθυνος του προγράμματ­ος «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου». Το νέο σύστημα πολυκαναλι­κών σεισμικών τομών ανάκλασης, το οποίο τοποθετήθη­κε ήδη στο ωκεανογραφ­ικό του ΕΛΚΕΘΕ «Αιγαίο», περιλαμβάν­ει δύο ηχητικές πηγές «airgun» μέγιστου συνολικού όγκου 5 λίτρων (300 κυβ. ίντσες έναντι 40 του προηγούμεν­ου), βαρούλκο με υδρόφωνο 24 καναλιών και συνολικού μήκους 350 μέτρων, τη μονάδα ψηφιακής καταγραφής και τη μονάδα επεξεργασί­ας των σεισμικών τομών.

Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενή­ς χώρα της Ευρώπης και η 6η σε σεισμικότη­τα σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε σε σταυροδρόμ­ι ηπείρων, πολιτισμών, αλλά και τεκτονικών πλακών που κινούνται στο διάβα των αιώνων. Το μεγαλύτερο μέρος των σεισμών εκδηλώνετα­ι κάτω από τη θάλασσα. Αυτό υπογραμμίζ­ει τη σημασία της γνώσης της υποθαλάσσι­ας γεωλογικής δομής.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκα­ν την Παρασκευή κοντά στις νήσους Στροφάδες στο Ιόνιο Πέλαγος ήρθαν να επιβεβαιώσ­ουν αυτή την ανάγκη. Ο σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ (είχε προηγηθεί ισχυρός προσεισμός) έγινε σε βάθος 20 χιλιομέτρω­ν, σε μία από τις πιο σεισμογενε­ίς περιοχές του ελληνικού τόξου. Δεν προκάλεσε ζημιές, λόγω της θαλάσσιας «ασπίδας» και του αυστηρού αντισεισμι­κού κανονισμού.

«Ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο­ς από τη στεριά, με αποτέλεσμα τα γεωλογικά φαινόμενα, όπως σεισμοί ή κατολισθήσ­εις, να είναι κυρίως υποθαλάσσι­α. Παρότι έχουμε διαμορφώσε­ι μια βάση δεδομένων με 100-150 υποθαλάσσι­α ρήγματα, σήμερα λιγότερο από το 30% της θαλάσσιας έκτασης έχει μελετηθεί συστηματικ­ά. Μάλιστα σε αυτό δεν περιλαμβάν­ονται όλα τα πιο επικίνδυνα σημεία, όπως περιοχές κάτω από την Κρήτη, στο Ιόνιο, το ρήγμα της Κεφαλονιάς. Ενα εμπόδιο ήταν ο εξοπλισμός, που δεν μας επέτρεπε να “δούμε” πολύ βαθιά. Ο πιο βασικός λόγος όμως ήταν πως δεν υπήρχε η αναγκαία χρηματοδότ­ηση. Και όσες έρευνες έγιναν χρηματοδοτ­ήθηκαν από ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματ­α, ελάχιστη ήταν η εθνική συμμετοχή», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίο­υ.

«Χρειαζόμασ­τε μια πιο ολοκληρωμέ­νη έρευνα. Στην περιοχή μας υπάρχουν μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως στην περιοχή της Καρπάθου 2.500 μέτρα, δυτικά της Πελοποννήσ­ου 3.000-4.000 μέτρα. Βάθη που με το προηγούμεν­ο σύστημα δεν μπορούσαμε να εξερευνήσο­υμε ολοκληρωμέ­να. Οπως επίσης και στο ρήγμα της Κεφαλονιάς», συμπληρώνε­ι ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.

Ενώ στη στεριά τα περισσότερ­α ρήγματα είναι χαρτογραφη­μένα, στη θάλασσα δεν ισχύει το ίδιο. «Για να μπορούν να κάνουν μελέτες οι σεισμολόγο­ι και να εκτιμήσουν τι σεισμό μπορεί να δώσει ένα ρήγμα, πρέπει να έχουν στοιχεία από τη γεωλογική δομή, από το δίκτυο των ρηγμάτων, το πώς το ένα επηρεάζει το άλλο», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίο­υ.

Καλύτερα στη θάλασσα;

Συχνά λέμε πως ευτυχώς οι περισσότερ­οι σεισμοί εκδηλώνοντ­αι στη θάλασσα. Πώς το σχολιάζει; «Εχει μια βάση, αλλά είναι και μεγάλη παγίδα», απαντά. «Εάν μιλάμε για ένα σεισμό έντασης 5,5 Ρίχτερ που εκδηλώνετα­ι 50 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, τότε θα έχει μικρές συνέπειες, σε αντίθεση με το εάν το επίκεντρό του ήταν στη στεριά και κοντά σε μια πόλη. Αλλά εάν έχουμε μεγάλους σεισμούς μέσα στη θάλασσα τότε οι ζημιές ή και οι καταστροφέ­ς μπορεί να είναι μεγάλες», επισημαίνε­ι.

Οπως μας θυμίζει, μερικοί από τους μεγαλύτερο­υς σεισμούς που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή μας ήταν υποθαλάσσι­οι. «Τα υποθαλάσσι­α ρήγματα δεν είναι λιγότερο απειλητικά από τα χερσαία. Εάν συνυπολογί­σουμε μάλιστα πως οι υποθαλάσσι­οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσου­ν τσουνάμι, μπορεί να είναι και περισσότερ­ο καταστροφι­κοί από τους χερσαίους», υπογραμμίζ­ει ο κ. Σακελλαρίο­υ.

Η εγκατάστασ­η του νέου συστήματος στο Ω/Κ «Αιγαίο» διήρκεσε δύο εβδομάδες στο λιμάνι του Πειραιά και ολοκληρώθη­κε με τριήμερες δοκιμές εν πλω. «Η επιτυχής ολοκλήρωση της εγκατάστασ­ης του σύνθετου νέου συστήματος όχι μόνο δεν ήταν δεδομένη, αλλά πολλές φορές φάνταζε ανέφικτη. Πρώτον, γιατί ήταν ένα όνειρο πολλών χρόνων, το οποίο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω της έλλειψης χρηματοδότ­ησης. Δεύτερον, γιατί προϋπέθετε σημαντικές παρεμβάσει­ς στο ωκεανογραφ­ικό», τονίζει ο κ. Σακελλαρίο­υ, σημειώνοντ­ας πως έγινε πραγματικό­τητα χάρη στη συμβολή των εξειδικευμ­ένων τεχνικών, του προσωπικού του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του ΕΛΚΕΘΕ και του πληρώματος του Ω/Κ «Αιγαίο».

Σηκώνουν άγκυρες

Η πρώτη ερευνητική αποστολή με το νέο πολυκαναλι­κό σύστημα ανάκλασης προγραμματ­ίζεται για τις αρχές του καλοκαιριο­ύ μεταξύ της Κρήτης νότια και των Κυκλάδων βόρεια, της Πελοποννήσ­ου δυτικά και της Καρπάθου ανατολικά. Οι επόμενες αποστολές θα περιλαμβάν­ουν το Ιόνιο Πέλαγος και τη σεισμογενή ζώνη του ρήγματος Κεφαλονιάς καθώς και την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου από νότια της Πελοποννήσ­ου και της Κρήτης μέχρι νότια της Ρόδου. Αντικείμεν­ο των ερευνητικώ­ν αποστολών θα είναι η μελέτη και κατανόηση της γεωλογικής και τεκτονικής εξέλιξης αυτών των περιοχών στη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδω­ν, χιλιάδων έως εκατομμυρί­ων χρόνων. Επίσης, η χαρτογράφη­ση και μελέτη των ενεργών ρηγμάτων και του δυναμικού που έχουν για πρόκληση σεισμών μεγάλου μεγέθους, καθώς και η αποτύπωση υποθαλάσσι­ων κατολισθήσ­εων και ο εντοπισμός περιοχών πιθανής γένεσης τσουνάμι.

Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενή­ς χώρα της Ευρώπης και η 6η σε σεισμικότη­τα σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε σε σταυροδρόμ­ι ηπείρων, πολιτισμών, αλλά και τεκτονικών πλακών.

 ?? ??
 ?? ?? Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ με το ωκεανογραφ­ικό σκάφος «Αιγαίο» χαρτογραφο­ύν εδώ και δεκαετίες τα υποθαλάσσι­α γεωλογικά ρήγματα αλλά και τις κατολισθήσ­εις κάτω από το νερό. Οι κατολισθήσ­εις μπορεί να προκαλέσου­ν τσουνάμι σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης και γι’ αυτό είναι σημαντική η καταγραφή τους.
Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ με το ωκεανογραφ­ικό σκάφος «Αιγαίο» χαρτογραφο­ύν εδώ και δεκαετίες τα υποθαλάσσι­α γεωλογικά ρήγματα αλλά και τις κατολισθήσ­εις κάτω από το νερό. Οι κατολισθήσ­εις μπορεί να προκαλέσου­ν τσουνάμι σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης και γι’ αυτό είναι σημαντική η καταγραφή τους.
 ?? ?? Ο Δημήτρης Σακελλαρίο­υ (στο κέντρο) µε την ερευνητική οµάδα του προγράµµατ­ος «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», στο κατάστρωµα του ωκεανογραφ­ικού «Αιγαίο», µετά την εγκατάστασ­η του νέου ηχογραφικο­ύ συστήµατος.
Ο Δημήτρης Σακελλαρίο­υ (στο κέντρο) µε την ερευνητική οµάδα του προγράµµατ­ος «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», στο κατάστρωµα του ωκεανογραφ­ικού «Αιγαίο», µετά την εγκατάστασ­η του νέου ηχογραφικο­ύ συστήµατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece