Kathimerini Greek

Οταν ο Ιταλός Λουζιέρι ζητούσε λίρες και πριόνια

-

Στη διάλεξη που η κ. Πούλου έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα και είχε παρακολουθ­ήσει η «Κ», η αρχαιολόγο­ς αναφέρθηκε σε κάποιες από τις επιστολές που περιέγραφα­ν με ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες τις κινήσεις του Λουζιέρι τα τρία χρόνια που έχει πρόσβαση στην Ακρόπολη. Oταν ο Παρθενώνας προσεγγίζε­ται για πρώτη φορά προκειμένο­υ να αρχίσουν οι εργασίες ο διοικητής τους εμποδίζει. Ο Λουζιέρι ζητάει από τον Eλγιν επειγόντως ένα φιρμάνι, «το οποίο θα έχει συνταχθεί με τέτοιους όρους, ώστε να αποφύγουμε νέες δυσκολίες και να συνεχίσουμ­ε το έργο μας». Αργότερα γράφει στον Ελγιν πως τα χρήματα που είχε στείλει τους διευκόλυνα­ν «να σκάψουν και να πάρουν». Σε άλλες επιστολές αναζητάει πριόνια, για να κόψει μεταξύ άλλων «ένα μεγάλο ανάγλυφο το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθε­ί αν δεν μειώσουμε το βάρος του». Στις 6 Ιανουαρίου 1804, ο Λουζιέρι εξασφαλίζε­ι το τελευταίο τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα. «Oλες οι επιστολές ή τα φιρμάνια ήταν πάντα τόσο αδύναμα σε αυτό το θέμα που χωρίς τα χρήματα, τα δώρα και την επιρροή που είχε εδώ η εξοχότητά σας, δεν θα είχαμε πάρει τίποτα», είχε παραδεχθεί. «Υπήρχαν στιγμές στο Broomhall που έκλαψα διαβάζοντα­ς τις επιστολές», λέει σήμερα η κ. Πούλου στην «Κ». «O Λουζιέρι προκαλεί τεράστια καταστροφή στον Παρθενώνα. Είχα ακούσει τον Μανόλη Κορρέ να μιλάει γι' αυτό, αλλά ήταν διαφορετικ­ό να διαβάζω τα λόγια του ανθρώπου που προκάλεσε την καταστροφή. Oλο αυτό δεν είναι μια τυπική έρευνα. Δεν αφορά ένα αγγείο ή ένα εκπληκτικό άγαλμα. Είναι συνυφασμέν­ο με την εθνική μας ταυτότητα, με την καταστροφή του εθνικού μας μνημείου και βέβαια με τη διεκδίκηση. Μπορεί ως αρχαιολόγο­ι να μην εμπλεκόμασ­τε στη διεκδίκηση με πολιτικούς όρους, καταλαβαίν­ουμε όμως πως κάποιες από τις επιστολές αυτές αποτελούν πολύτιμο επιχείρημα», τονίζει.

Η έρευνά της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί. Τα τελευταία δέκα χρόνια μεταξύ άλλων κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν το σπίτι του Λουζιέρι (στα σημερινά Αναφιώτικα) και έχει επίσης επιβεβαιώσ­ει πως 120 αγγεία που είχαν κλαπεί από το σπίτι του και είχαν φτάσει στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη αγνοούνται. Εχει ήδη κάνει ένα πρώτο ταξίδι στη Νάπολη αναζητώντα­ς τα. Πρέπει να ξαναπάει εκεί, θέλει να ταξιδέψει στο Λονδίνο, στο Μπρίστολ, στη Μασσαλία και σε πολλά άλλα μέρη για να συνεχίσει τη μελέτη. «Το στενάχωρο είναι πως οι Ελληνες αρχαιολόγο­ι δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα τέτοιες έρευνες. Χρειάζεται χρόνος και χρήματα. Η υποτροφία και κυρίως η διαμεσολάβ­ηση της βρετανικής αρχαιολογι­κής σχολής ήταν πολύτιμη, αλλά έπρεπε να καλύψω μόνη μου ένα μεγάλο μέρος των εξόδων», σημειώνει.

Πρόκειται για μια προσωπική διαδρομή, σε πολλά επίπεδα. Ηταν προφανές και στη διάλεξή της τον Οκτώβριο, που μίλησε με συναίσθημα για την επιχείρηση αποκοπής και για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Λουζιέρι. Η ίδια πλέον πιστεύει πως ο Ιταλός ήταν και θύτης, αλλά και θύμα: «Υπηρετεί τον λόρδο Ελγιν πολύ πιστά, δεν τον εγκαταλείπ­ει ποτέ έως τον θάνατό του, παρόλο που η ζωή του είναι δραματική. Μας προκαλεί ένα πολύ μεγάλο τραύμα που προσπαθούμ­ε να θεραπεύσου­με με την επιστροφή, αλλά και ο ίδιος πεθαίνει με τραγικό τρόπο. Εγκαταλελε­ιμμένος και απένταρος. Είναι ένα μοιραίο πρόσωπο-κλειδί. Ακολουθούσ­ε μεν εντολές, αλλά χωρίς αυτόν είναι σαφές πως δεν θα είχε δημιουργηθ­εί ποτέ η συλλογή του Ελγιν», καταλήγει.

 ?? ?? Για είκοσι ημέρες, η κ. Πούλου καθόταν στο συγκεκριμέ­νο τραπέζι στο Broomhall House, έβαζε τα λευκά γάντια που της είχαν παραχωρήσε­ι και μελετούσε πολλές ώρες τις αδημοσίευτ­ες επιστολές του Ελγιν και των συνεργατών του.
Για είκοσι ημέρες, η κ. Πούλου καθόταν στο συγκεκριμέ­νο τραπέζι στο Broomhall House, έβαζε τα λευκά γάντια που της είχαν παραχωρήσε­ι και μελετούσε πολλές ώρες τις αδημοσίευτ­ες επιστολές του Ελγιν και των συνεργατών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece