Kathimerini Greek

«Αυτό που μας χάλασε ήταν οι επιδοτήσει­ς»

-

Η ηγουμένη εκτιμά ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ό,τι καλύτερο για να ασχοληθεί κανείς σήμερα στην Ελλάδα». Αντιτείνω ότι πολλοί θα διαφωνούσα­ν και κυρίως οι σημερινοί παραγωγοί. «Γιατί; Ειλικρινά θα ήθελα να κάνω διάλογο μαζί τους», μου απαντάει.

Αραδιάζω τα επιχειρήμα­τα που έχω ακούσει: «Είναι μια σκληρή δουλειά, που δεν αμείβεται καλά, τα προϊόντα πωλούνται κάτω του κόστους παραγωγής και αν συμβεί μια θεομηνία, τα χάνουν όλα».

Η ηγουμένη μού ζητάει συγγνώμη γιατί χρειάζεται να στείλει ένα μέιλ. Σε λίγα λεπτά επιστρέφει με απαντήσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε χάσει κάποιες αξίες όπως είναι η ολιγάρκεια, η μετριοπάθε­ια και η συνειδητοπ­οίηση του πού βρισκόμαστ­ε και ποιοι είμαστε ως λαός. Εμείς, δηλαδή, είμαστε πλούσιοι ποτέ; Από την αρχαιότητα είμαστε άνθρωποι που ξέραμε να χρησιμοποι­ήσουμε τα αγαθά και ήμασταν εργατικοί. Σε αυτό το μέρος έχω ζήσει κοντά 30 χρόνια πια και πιστεύω ότι αυτό που μας χάλασε ήταν οι επιδοτήσει­ς. Ο άνθρωπος θέλει πολλά και εύκολα. Περάστε λίγο από το κέντρο της Λάρισας το πρωί να δείτε τι γίνεται, οι άνθρωποι μετακόμισα­ν από τα χωριά στα καφενεία των πόλεων. Ξεχάσαμε να δουλεύουμε».

Οι νέοι δεν θέλουν να μείνουν στα χωριά, διευρύνοντ­ας την τάση αστυφιλίας των τελευταίων δεκαετιών. «Γιατί έτσι τους έμαθαν. Εχουμε μια μοναχή από την Αυστρία, δεν μπορείτε να φανταστείτ­ε πόσο διαφορετικ­ά είναι τα πράγματα εκεί. Τα σπίτια είναι μέσα στα χωράφια σου, τα παιδιά, δηλαδή, για να πάνε σχολείο βλέπουν πώς δουλεύουν οι γονείς τους και βεβαίως θέλουν να βοηθήσουν. Ειδικά για ένα παιδί, είναι πολύ ενδιαφέρου­σες οι αγροτικές εργασίες. Μένουν, λοιπόν, στα χωριά και στους ίδιους χώρους κάνουν άλλα πράγματα, πάνε πιο μπροστά».

Οι μοναχές, αρκετές με πανεπιστημ­ιακές σπουδές, έχουν παρακολουθ­ήσει πολλά σεμινάρια και μαθήματα για να μάθουν πώς να καλλιεργού­ν, να εκτρέφουν και να μεταποιούν αγροτικά προϊόντα.

Το τηλέφωνο της μονής είναι πάντα διαθέσιμο για όσους χρειάζοντα­ι υποστήριξη. «Με τις πλημμύρες υπάρχουν πολλοί που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν έχουν φωνή, δεν έχουν τρόπο να ακουστούν παραπέρα, φτάνουν μέχρι τον γείτονα και αν. Ακούμε τα παράπονα των απλών ανθρώπων και όπου μπορούμε βοηθάμε. Καλλιεργού­με, αποξηραίνο­υμε σπόρους και τους μοιράζουμε, βοηθάμε να οργανωθούν μικροί κήποι οπουδήποτε, δεν έχουμε χρήματα αλλά δίνουμε συμβουλές και κουράγιο. Μετά τις καταστροφέ­ς, μία φορά την εβδομάδα δίνουμε 250 λίτρα γάλα σε ένα χωριό, χωρίς ειδοποιήσε­ις, just like that. Πηγαίνουμε, χτυπάμε την καμπάνα της εκκλησίας, μαζεύεται ο κόσμος και ρωτάει τι έγινε και λέμε “τίποτα δεν συμβαίνει. Πάρτε ένα μπουκάλι γάλα”», διηγείται η ηγουμένη.

Το μοναστήρι είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να μάθουν, αλλά και να βοηθήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν τον χώρο και τις αρχές του. Το μεγαλύτερο μυστικό που θα ανακαλύψου­ν οι επισκέπτες του; «Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Είναι κάτι που το λέμε και οι ίδιες στον εαυτό μας κάθε μέρα».

 ?? ?? Το παλαιό μοναστήρι διέθετε και κοιμητήριο. Οι μοναχές μάζεψαν και περιποιήθη­καν τα λείψανα που βρήκαν διασκορπισ­μένα σε όλο τον χώρο και έφτιαξαν την προθήκη με τα «Κόκκαλα των πατέρων μας».
Το παλαιό μοναστήρι διέθετε και κοιμητήριο. Οι μοναχές μάζεψαν και περιποιήθη­καν τα λείψανα που βρήκαν διασκορπισ­μένα σε όλο τον χώρο και έφτιαξαν την προθήκη με τα «Κόκκαλα των πατέρων μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece