Kathimerini Greek

Αλλος για Μύκονο με αεροταξί;

Το 2023 έγιναν πάνω από 20.000 ιδιωτικές πτήσεις «αναψυχής» στο εσωτερικό. Πώς αναπτύσσετ­αι η αγορά των τζετ και των ελικοπτέρω­ν παράλληλα με τον τουρισμό πολυτελεία­ς; Και τι περιβαλλον­τικό αποτύπωμα αφήνει;

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Πέρυσι το καλοκαίρι μια 31χρονη ήθελε να ταξιδέψει από τη Μύκονο στην Πάτμο. Ο μόνος τρόπος ήταν να γυρίσει στην Αθήνα και είτε να πάρει το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, το οποίο κάνει περίπου 8,5 ώρες για να φτάσει στην Πάτμο, είτε να πετάξει από την Αθήνα προς κάποιο άλλο νησί των Δωδεκανήσω­ν, όπως η Κως ή η Λέρος, και να πάρει πλοίο από εκεί, πλάνο που δυνητικά μπορεί να συμπεριελά­μβανε και μία διανυκτέρε­υση στην Αθήνα ή στο ενδιάμεσο νησί. Η 31χρονη, που για λόγους ανωνυμίας θα αποκαλέσου­με Κυβέλη, επέλεξε μια άλλη λύση. Πέταξε κατευθείαν από το νησί των Ανέμων στο νησί της Αποκάλυψης.

«Με ελικόπτερο», λέει στην «Κ», «είναι 20 λεπτά». Το κόστος βέβαια πολύ πιο υψηλό. «Αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμο για κάποιες διαδρομές, πετάς πολύ άνετα, και, κυρίως, κερδίζεις πολύ χρόνο – για να πας Αντίπαρο ή Κουφονήσια θέλεις 6 ώρες με το πλοίο, με το ελικόπτερο είναι μισή ώρα. Ακόμα και για Μύκονο, ένα ταξίδι που κανονικά είναι 4 ώρες, από... πόρτα σε πόρτα το κάνεις σε λιγότερο από μία ώρα», δηλώνει η ίδια. Μες στον χρόνο, πλέον κάνει μέχρι και 10 ιδιωτικές πτήσεις, ναυλώνοντα­ς κυρίως ελικόπτερα, αλλά, όποτε μπορεί, και ιδιωτικό αεροσκάφος. «Δουλεύω για να πετάω private», σημειώνει, «τόσο πολύ το προτιμώ».

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, η οποία δημοσιεύθη­κε πέρυσι τον Μάρτιο, το 2022 η Ελλάδα ήταν η 6η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις περισσότερ­ες πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, σημειώνοντ­ας αύξηση 66% από το 2021.

Το 2023, στα ελληνικά αεροδρόμια έγιναν συνολικά 19.751 πτήσεις αεροταξί, πτήσεις δηλαδή που γίνονται για λόγους αναψυχής, με αεροσκάφη που μπορεί κάποιος να ναυλώσει, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στον συγκεκριμέ­νο αριθμό δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι ιδιωτικές πτήσεις εσωτερικού, που πραγματοπο­ιεί κανείς με το δικό του αεροσκάφος, οι οποίες το 2023 ανήλθαν σε 4.963, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, 13 ελληνικές αεροπορικέ­ς εταιρείες έχουν πλέον άδεια εκμετάλλευ­σης της Κατηγορίας Β, που δίνεται σε επιχειρήσε­ις οι οποίες εκμεταλλεύ­ονται εμπορικά αεροσκάφη κάτω των 20 θέσεων – 7 εξ αυτών έλαβαν την άδεια από το 2018 και μετά. Διεθνείς εκτιμήσεις θέλουν την αγορά των ιδιωτικών αεροσκαφών να φτάνει τα 29,3 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, μια αύξηση 13,9% από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Είναι ένας κλάδος που, απ’ ό,τι φαίνεται, ανθεί όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Ο καταλύτης

Τη δεκαετία του 1980, τα ελικόπτερα χρησιμοποι­ούνταν κυρίως για αγροτικές δουλειές – «ψέκαζαν για κουνούπια τις ελιές», λέει στην «Κ» ο Ντούλης Καραφίλ, διευθυντής της εταιρείας Air Business Internatio­nal, η οποία το 2017 δημιούργησ­ε το Greek Air Taxi Network, το οποίο ο κ. Καραφίλ παρομοιάζε­ι με «κάτι σαν TaxiBeat για ελικόπτερα και αεροπλάνα». «Με το μπουμ του χρηματιστη­ρίου ήρθε το ελικόπτερο στην Ελλάδα σαν χαϊλίκι», τονίζει, συμπληρώνο­ντας πως υπήρχε μια εποχή που ο κάθε «επώνυμος» Ελληνας ήθελε να πηγαίνει στο Nammos της Μυκόνου με ελικόπτερο. «Παλιά είχαμε ένα 13θέσιο ελικόπτερο αλλά έπεσε η αγορά και το δώσαμε», σημειώνει. Στη συνέχεια όμως ήρθε η πανδημία.

«Κατά τα χρόνια του κορωνοϊού, και σε αντίθεση με τις εταιρείες αερογραμμή­ς στις οποίες σημειώθηκε σημαντική μείωση πτήσεων, η εταιρεία παρατήρησε αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων, η οποία

συνεχίζετα­ι έως και σήμερα», δηλώνει στην «Κ» η Χαρά Χανιαδάκη, εκπρόσωπος του τμήματος charter της εταιρείας ifly, τονίζοντας πως από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δει 35% αύξηση στη ζήτηση, τόσο όσον αφορά τα ελικόπτερα όσο και τα τζετ.

Αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση παρατήρησε και ο Κωνσταντίν­ος Πηλιόπουλο­ς, COO της Ariston Group, που έχει την αντιπροσωπ­εία του Aviation Factory στην Ελλάδα, δρώντας ως μεσάζων μεταξύ των πελατών και των αεροπορικώ­ν εταιρειών για ταξίδια με τζετ και ελικόπτερα. «Αν συγκρίνουμ­ε το 2019 με το 2022 τουλάχιστο­ν, γιατί ήταν η πρώτη χρονιά μετά τον κορωνοϊό και όλοι ήθελαν να ξοδέψουν, είμαστε σίγουρα 30% πάνω», δηλώνει. Πρώτον, δεν υπήρχαν αρκετά δρομολόγια για κάποιες διαδρομές. Και δεύτερον, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα προτιμούσα­ν να πληρώσουν περισσότερ­ο προκειμένο­υ να μην μπουν σε ένα αεροπλάνο με άλλα 100 άτομα.

Η ζήτηση για τη μετακίνηση με ελικόπτερο, την οποία πολλοί ειδικοί της αγοράς αποκαλούν την απόλυτη πολυτέλεια καθώς ένα ελικόπτερο δεν χρειάζεται να το πάρεις από το αεροδρόμιο αλλά από κάποιο πιο κοντινό ελικοδρόμι­ο, αυξήθηκε κατά 70% από το 2019, λέει στην «Κ» η Αναστασία Ασλανίδου, υπεύθυνη πωλήσεων στην Airpower Aviation. Τα ελικόπτερα είναι πιο ευέλικτα ως προς τις ώρες αναχώρησης και προσγείωση­ς γιατί δεν χρειάζοντα­ι slots για να προσγειωθο­ύν σε ένα αεροδρόμιο, όπως γίνεται με τα αεροπλάνα ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, εξηγεί η ίδια. «Οταν ένας πελάτης ζητάει μια πτήση από Αθήνα προς Μύκονο, τα τελευταία χρόνια αποφεύγει το ιδιωτικό αεροπλάνο γιατί το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει συγκεκριμέ­νο κόστος για να προσγειωθε­ίς εκεί, ενώ ας πούμε εμείς έχουμε δικό μας ελικοδρόμι­ο στη Μύκονο, το ελικόπτερο συμφέρει

πιο πολύ για τον πελάτη», τονίζει. Το κόστος για τα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον κ. Πηλιόπουλο της Ariston Group, είναι 2.500 ευρώ συν ΦΠΑ ανά σκέλος πτήσης, και ισχύει στα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Κέρκυρας.

«Υπάρχει αύξηση και την είδαμε πάρα πολύ και στην πανδημία», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος της Fraport στην Ελλάδα, εξηγώντας πως σε αεροδρόμια που υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση, όπως τα δύο προαναφερθ­έντα, τα αεροσκάφη πρέπει όχι απλώς να έχουν slot προσγείωση­ς αλλά και να φύγουν μετά 45 λεπτά, λόγω περιορισμέ­νης χωρητικότη­τας.

«Αφήνουν κόσμο και πηγαίνουν πολλές φορές για διανυκτέρε­υση

στην Τουρκία ή στα Σκόπια», δηλώνει ο Κώστας Κρυστάλλης, διευθύνων σύμβουλος της Proton Air Services, η οποία αντιπροσωπ­εύει ξένες αεροπορικέ­ς εταιρείες, με έμφαση στα ιδιωτικά αεροσκάφη. Πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι, υπήρχε έντονο πρόβλημα όσον αφορά τη «διανυκτέρε­υση» τέτοιων αεροσκαφών, σημειώνει. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικά αεροδρόμια να απορροφούν αυτά τα αεροσκάφη όπως συμβαίνει στη Γαλλία – εδώ έχουμε και άλλες δυσκολίες, κάποια αεροδρόμια δεν έχουν καύσιμα», τονίζει. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας ανθεί. Η Proton Air Services, τα κεντρικά της οποίας βρίσκονται στη Θεσσαλονίκ­η αλλά πλέον έχει γραφεία και σε Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Ακτιο, Πάρο, και Κέρκυρα, αναμένει το 2024 να σημειωθεί αύξηση στη ζήτηση μεγαλύτερη του 7% σε σχέση με πέρυσι.

Η διάθεση για ιδιωτικές μετακινήσε­ις ήταν τόσο έντονη τα τελευταία χρόνια, που ο Βασίλης Μπρίνιας αποφάσισε να ξεκινήσει μια startup σχετική με τον τομέα. «Η Fly Luxurious», την οποία ίδρυσε με τους συνεταίρου­ς του το 2021, «ασχολείται με ενοικιάσει­ς ελικοπτέρω­ν και αεροσκαφών – δεν έχουμε δικό μας στόλο, απλά κάνουμε την έρευνα αγοράς για τους πελάτες που μας στέλνουν αιτήματα». Οπως και οι υπόλοιποι ειδικοί της αγοράς, έτσι και ο κ. Μπρίνιας, λέει στην «Κ» πως παρότι τα περισσότερ­α αιτήματα είναι για εγχώριες πτήσεις, και αφορούν τη διευρυμένη καλοκαιριν­ή σεζόν Μαΐου - Οκτωβρίου, με κορύφωση από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, οι πελάτες προέρχοντα­ι κατά βάση από το εξωτερικό.

Οι πελάτες

«Tο 95% των επιβατών πτήσεων είναι ξένοι», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος Ζούλιας, διευθυντής της Zela Jet, θυγατρικής της Zela Aviation που δημιούργησ­ε το 2021 ο Ελληνοκύπρ­ιος επιχειρημα­τίας Ανδρέας Χριστοδουλ­ίδης, λόγω της αύξησης της ζήτησης για ιδιωτικές μετακινήσε­ις στην Ελλάδα. Οι πελάτες τους, τονίζει ο κ. Ζούλιας, είναι κυρίως Αμερικανοί, ενώ έχουν επίσης και πολλούς Αυστραλούς και Αραβες. Το ίδιο υποστηρίζε­ι και η κ. Χανιαδάκη της ifly, τονίζοντας όμως πως σημειώνετα­ι αυξημένη ζήτηση και από πολίτες χωρών της Ε.Ε. (Γερμανούς, Γάλλους, Ελβετούς, Αυστριακού­ς), καθώς και από Βρετανούς.

Σιγά σιγά επιστρέφου­ν στη χώρα και οι Ινδοί και οι Κινέζοι, οι

οποίοι είχαν σταματήσει να έρχονται λόγω πανδημίας, αναφέρει ο κ. Καραφίλ. Αλλες αγορές όμως έχουν χαθεί. «Παλαιότερα είχαμε ελικόπτερα και στη Θεσσαλονίκ­η και στην Κρήτη αλλά δεν έχουμε πια, από όταν σταμάτησαν να έρχονται οι Ρώσοι – η Χαλκιδική πέθανε για εμάς, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος», δηλώνει ο ίδιος. Η απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία είναι αισθητή και στη μειωμένη δημοφιλία συγκεκριμέ­νων προορισμών, αναφέρει ο κ. Ζούλιας, κυρίως της Πάτμου. «Για τον θρησκευτικ­ό τουρισμό της Πάτμου, οι Ρώσοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες», λέει στην «Κ».

Τις υπηρεσίες τους χρησιμοποι­ούν πολλοί Ελληνοαμερ­ικανοί, συμπληρώνε­ι ο κ. Καραφίλ, τονίζοντας πως συχνά μπορεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα πολυμελείς οικογένειε­ς, και η διαφορά του να ναυλώσουν ένα αεροπλάνο 10 ατόμων, με το αν θα έκλειναν όλοι αεροπορικά εισιτήρια από την Αθήνα για την Πάρο, παραδείγμα­τος χάριν, να μην είναι εξωφρενική. Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας γενικά για τους τουρίστες που έρχονται από τις ΗΠΑ, τονίζει πως οι Αμερικανοί που επισκέπτον­ταν τη χώρα προ πανδημίας άφηναν περισσότερ­α χρήματα. «Ο μέσος όρος ήταν 50.000 ευρώ το άτομο», λέει. «Τώρα έχουμε πιο πολλές πτήσεις, περισσότερ­α άτομα, αλλά ο “πρωτοκλασά­τος” τουρισμός μάλλον έχει πέσει. Αλλο μια βόλτα στο Μαρκόπουλο, και άλλο στην Τοσκάνη – καλή είναι η Ελλάδα αλλά έχουμε δρόμο ακόμα», δηλώνει.

Οσον αφορά τους Ελληνες, όλοι τονίζουν πως σημειώνετα­ι μια αύξηση στις μετακινήσε­ις τους με τζετ και ελικόπτερα –«παρατηρείτ­αι ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια τόσο από παραδοσιακ­ούς πελάτες από τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και πελάτες από το real estate και επενδυτές», λέει η κ. Χανιαδάκη της ifly– αλλά είναι ανεπαίσθητ­η.

Η πανδημία απογείωσε τις εταιρείες ιδιωτικών αερομεταφο­ρών. Αφενός γιατί υπήρξε μείωση των τακτικών δρομολογίω­ν και αφετέρου επειδή όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα προτιμούσα­ν να αποφύγουν ένα αεροπλάνο με 100 συνεπιβάτε­ς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μηδένισε τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, ένα από τις πιο μεγάλα «τάργκετ γκρουπ» για τις εταιρείες μίσθωσης αεροπλάνων και ελικοπτέρω­ν, ιδιαίτερα για τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πάτμου λόγω θρησκευτικ­ού ενδιαφέρον­τος.

 ?? ??
 ?? ?? Δερμάτινες, αναπαυτικέ­ς πολυθρόνες για τους επιβάτες ιδιωτικού τζετ. Η άνεση και η πολυτέλεια είναι το πιο δυνατό χαρτί των εταιρειών ιδιωτικών πτήσεων. Και το κόστος του εισιτηρίου, βεβαίως, είναι ανάλογο.
Δερμάτινες, αναπαυτικέ­ς πολυθρόνες για τους επιβάτες ιδιωτικού τζετ. Η άνεση και η πολυτέλεια είναι το πιο δυνατό χαρτί των εταιρειών ιδιωτικών πτήσεων. Και το κόστος του εισιτηρίου, βεβαίως, είναι ανάλογο.
 ?? ?? Πλήρωμα και συνοδοί εδάφους αεροπορική­ς εταιρείας ιδιωτικών πτήσεων στην πίστα του αεροδροµίο­υ. Τα τελευταία χρόνια, οι µετακινήσε­ις µε τζετ και ελικόπτερα δεν είναι προνόµιο ξένων κροίσων, καθώς πολλοί Ελληνες επιχειρηµα­τίες, κυρίως από τους χώρους της ναυτιλίας, των επενδύσεων και της αγοράς ακινήτων, επιλέγουν να ταξιδεύουν µε αυτόν τον τρόπο.
Πλήρωμα και συνοδοί εδάφους αεροπορική­ς εταιρείας ιδιωτικών πτήσεων στην πίστα του αεροδροµίο­υ. Τα τελευταία χρόνια, οι µετακινήσε­ις µε τζετ και ελικόπτερα δεν είναι προνόµιο ξένων κροίσων, καθώς πολλοί Ελληνες επιχειρηµα­τίες, κυρίως από τους χώρους της ναυτιλίας, των επενδύσεων και της αγοράς ακινήτων, επιλέγουν να ταξιδεύουν µε αυτόν τον τρόπο.
 ?? ?? Τζετ ιδιωτικής εταιρείας αεροπορικώ­ν υπηρεσιών σταθµεύει στο αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος». Στις περιοχές υψηλής τουριστική­ς κίνησης, οι εταιρείες πρέπει όχι απλώς να έχουν slot προσγείωση­ς, αλλά και να αναχωρούν µετά 45 λεπτά, λόγω περιορισµέ­νης χωρητικότη­τας.
Τζετ ιδιωτικής εταιρείας αεροπορικώ­ν υπηρεσιών σταθµεύει στο αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος». Στις περιοχές υψηλής τουριστική­ς κίνησης, οι εταιρείες πρέπει όχι απλώς να έχουν slot προσγείωση­ς, αλλά και να αναχωρούν µετά 45 λεπτά, λόγω περιορισµέ­νης χωρητικότη­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece