Kathimerini Greek

Ταρίφα στα 2.300 ευρώ, αλλά και «προσφορές»

-

«Επειδή η μετακίνηση με ελικόπτερο ξεκινάει από μια συγκεκριμέ­νη τιμή, δεν το επιλέγει ως τρόπο μεταφοράς μια ελληνική οικογένεια», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ασλανίδου. Για το μικρότερο ελικόπτερο που διαθέτει η Airpower Aviation ξεκινάει από 2.300 ευρώ για ταξίδι Αθήνα - Μύκονο, σημειώνει. Η διαδρομή Μύκονος - Σαντορίνη ξεκινάει από 1.850. «Κοιτάμε πάντα όμως να απευθυνόμα­στε και στον ελληνικό τουρισμό», τονίζει η ίδια. Καθώς όλα τα ελικόπτερα πρέπει να έχουν επιστρέψει με τη δύση του ηλίου στη βάση τους, αν κάποιο έχει αφήσει τους πελάτες στη Μύκονο, παραδείγμα­τος χάριν, και πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα, οι διαθέσιμες θέσεις προσφέροντ­αι σε μειωμένη τιμή.

Στο Greek Air Taxi Network, το οποίο διευθύνει ο κ. Καραφίλ, εκτός από ναύλωση ελικοπτέρω­ν ή τζετ, μπορεί κανείς να ψάξει τόσο για διαθέσιμες θέσεις σε διάφορες διαδρομές, όσο και για «empty legs», άδεια ελικόπτερα ή τζετ που επιστρέφου­ν από κάποιον προορισμό και μπορεί να τα ναυλώσει σε χαμηλότερη τιμή. Παραδείγμα­τος χάριν, υπάρχουν από τώρα αρκετές διαθέσιμες θέσεις για τη διαδρομή Μύκονος - Σαντορίνη, και Σαντορίνη - Μύκονος πολλές μέρες του Ιουνίου, έναντι 615 ευρώ η θέση.

Τα διαθέσιμα «empty legs» είναι ακόμη περισσότερ­α. Στις 4 Απριλίου, με ώρα αναχώρησης 10.40, ένα ελικόπτερο 4 θέσεων, με τιμολόγηση 250 ευρώ ανά θέση, θα πετάξει από την Υδρα στην Αθήνα. Στις 3 Μαΐου, στην ίδια τιμή, ένα άλλο ελικόπτερο, 6 θέσεων, θα φύγει στις 2 το μεσημέρι από Σπέτσες για Αθήνα. Στις 29 Απριλίου,

ένα τζετ 10 θέσεων θα πετάξει στις 12.34 από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκ­η – αλλά για τα αεροπλάνα, η τιμή δίνεται κατόπιν συνεννόηση­ς.

Οι διαδρομές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι περισσότερ­ες πτήσεις αεροταξί έγιναν πέρυσι στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» – 13.011 το 2023. Αλλά τους καλοκαιριν­ούς μήνες τουλάχιστο­ν, η πιο δημοφιλής εγχώρια πτήση είναι με μεγάλη διαφορά η διαδρομή Αθήνα

- Μύκονος. Αλλοι προορισμοί που προτιμώντα­ι σταθερά είναι η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Πάρος, η οποία ανεβαίνει πολύ τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξανόμενη κίνηση και η Καλαμάτα λόγω Costa Navarino», δηλώνει ο κ. Κρυστάλλης, ενώ η κ. Χανιαδάκη τονίζει ότι πολύ δημοφιλής προορισμός είναι και η Κέα λόγω του ξενοδοχείο­υ One & Only, και το Πόρτο Χέλι λόγω του Amanzoe. Σύμφωνα με την κ. Ασλανίδου, η Airpower Aviation είδε αύξηση από το 2022 στο 2023 στη μετακίνηση με ελικόπτερο προς την Ιο κατά 80%, 50% προς την Πάρο και 20% προς τη Σαντορίνη. Το δρομολόγιο Σαντορίνη - Ιος ήταν τόσο δημοφιλές το περασμένο καλοκαίρι, που κάποια στιγμή έκαναν 30 πτήσεις τη μέρα, τονίζει.

Στο Greek Air Taxi Network βλέπουν να ανεβαίνουν στις προτιμήσει­ς, εκτός από την Ιο και η Μήλος, η Αστυπάλαια και η Φολέγανδρο­ς, ενώ σταθερά στις επιλογές των πελατών είναι οι μικρές Κυκλάδες. «Τα Κουφονήσια και η Σχοινούσα ήταν πάντα πάνω», λέει ο κ. Ζούλιας της Zela Jet, «αλλά έχουν φτάσει στο όριό τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξο­υν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση».

Ελικόπτερα ή τζετ που επιστρέφου­ν άδεια από κάποιον προορισμό μπορούν να ναυλωθούν σε χαμηλότερε­ς τιμές.

 ?? ?? Ελικόπτερο Agusta ιδιωτικής εταιρείας. Οι πελάτες τα προτιµούν διότι αυτά µπορούν να αναχωρούν και να προσγειώνο­νται σχεδόν παντού, χωρίς να δεσµεύοντα­ι από τα πολύ πιο αυστηρά χρονοδιαγρ­άµµατα δροµολογίω­ν που ισχύουν στα αεροδρόµια.
Ελικόπτερο Agusta ιδιωτικής εταιρείας. Οι πελάτες τα προτιµούν διότι αυτά µπορούν να αναχωρούν και να προσγειώνο­νται σχεδόν παντού, χωρίς να δεσµεύοντα­ι από τα πολύ πιο αυστηρά χρονοδιαγρ­άµµατα δροµολογίω­ν που ισχύουν στα αεροδρόµια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece